2 Μαΐ 2014

Παιδικές χαρές και τα κροκοδείλια δάκρυα για την ασφάλεια των παιδιών


Στη Δανιμαρκία ανακαλύψαμε εσχάτως και με το χειρότερο δυνατό τρόπο την ακαταλληλότητα πολλών χώρων παιδικής αναψυχής, που χωρίς άδεια και πιστοποιήσεις, αποτελούν δυνητική παγίδα θανάτου για τους μικρούς επισκέπτες.
Ο Υπουργός Εσωτερικών, Γ. Μιχελάκης, θεώρησε σκόπιμο να παρέμβει και για αυτό εξέδωσε χθες εγκύκλιο με την οποία διατάσσει κατεπείγουσα έρευνα σε παιδότοπους, παιδικές χαρές και παιδικούς σταθμούς για την εξακρίβωση της καταλληλότητας των εγκαταστάσεων.Όλοι ξαφνικά, μεσούσης της προεκλογικής περιόδου, νοιάζονται για τα παιδιά και την ασφάλειά τους. Μεγάλη υποκρισία!
Αφού όλοι νοιάζονται γιατί εδώ και χρόνια όλοι αυτοί, κι εμείς μαζί, ανεχόμαστε μια καραμπινάτη μη τήρηση του νομικού πλαισίου, που θέτει τελικά σε κίνδυνο τη ζωή των παιδιών μας; Για τις παιδικές χαρές ο λόγος και για το νόμο που για μιαν ακόμη φορά δεν τηρείται.

Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Τον Μάιο του 2009, το Υπουργείο Εσωτερικών εκδίδει την Υπουργική Απόφαση 28492/2009 (ΦΕΚ 931/Β’/18.5.2009) με τίτλο «Καθορισμός των προϋποθέσεων και των τεχνικών προδιαγραφών για την κατασκευή και τη λειτουργία των παιδικών χαρών των Δήμων και των Κοινοτήτων, τα όργανα και η διαδικασία αδειοδότησης και ελέγχου τους, τη διαδικασία συντήρησης αυτών, καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια». Η Υ.Α. ορίζει όλα όσα πρέπει να διαθέτει μια παιδική χαρά προκειμένου να θεωρείται κατάλληλη κι ασφαλής. Μεταξύ άλλων ορίζονται τα μέσα και τα όργανα που χρειάζεται μια παιδική χαρά, οι πιστοποιήσεις που πρέπει να διαθέτει, η διαδικασία συντήρησης, ο τρόπος λειτουργίας, ο ορισμός υπευθύνων που θα ελέγχουν την κατάσταση του χώρου. Η Υ.Α. προέβλεπε  μεταβατική περίοδο έως τις 31.12.2012, οπότε όλες οι δημοτικές και κοινοτικές αρχές θα έπρεπε να συμμορφωθούν με τις προβλεπόμενες απαιτήσεις. 
Η ανάγκη ύπαρξης νέου νομοθετικού πλαισίου για τις παιδικές χαρές ήταν μεγάλη. Σύμφωνα με εγκύκλιο που ο τότε Υπουργός Εσωτερικών Π.Παυλόπουλος διένειμε «η ανωτέρω Υπουργική Απόφαση έρχεται να καλύψει το κενό που παρουσιάζεται στο πλαίσιο λειτουργίας των παιδικών χαρών των Δήμων και Κοινοτήτων, δεδομένου ότι ένας μεγάλος αριθμός παιδικών χαρών έχει κατασκευαστεί και λειτουργεί χωρίς την ύπαρξη ενός συγκεκριμένου θεσμικού πλαισίου αναφορικά με τις προϋποθέσεις και τις τεχνικές προδιαγραφές που θα πρέπει να διέπουν αυτές. ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών». Η ίδια εγκύκλιος έκανε σαφές πως μετά τις 31.12.2012 θα πρέπει να κλείσουν όσες παιδικές χαρές δεν έχουν υπακούουν στα όσα ορίζει η Υ.Α.
Το 2012 πέρασε, το ίδιο και το 2013. Αλλά τίποτα δεν έχει αλλάξει
Κι αυτό γιατί οι ίδιοι που έβγαλαν την (όντως πολύ καλή) Υ.Α. αναστέλλουν συνεχώς την ισχύ της. Μια άλλη υπουργική απόφαση την άνοιξη του 2013 (ΦΕΚ 1096/Β’/2.5.2013), του τότε Υπουργού Εσωτερικών Ε.Στυλιανίδη, δίνει νέα περίοδο χάριτος έως τις 31.12.2014. Με άλλα λόγια, έως το τέλος του 2014 οι αρμόδιες αρχές δεν θα αντιμετωπίζουν προβλήματα αν δεν συμμορφώνονται με τα όσα προβλέπει η Υ.Α του 2009 και θα εξακολουθήσουν να λειτουργούν παιδικές χαρές που είναι δυνητικά επικίνδυνες για παιδιά.
Οι βουλευτές της Δημ.Αρ, Δ.Αναγνωστάκης και Σ.Λυκούδης εντόπισαν το πρόβλημα και υπέβαλλαν κοινοβουλευτική ερώτηση το Μάιο του 2013. Στην απάντησή του ο Υπ.Εσωτερικών, Ευριπίδης Στυλιανίδης, επί της ουσίας παραδέχεται το λάθος και γενικότερα τη δυσπραγία κυβέρνησης και δημοτικών αρχών για το συγκεκριμένο θέμα. Μεταξύ άλλων, ο Υπουργός αναφέρει ότι το πρόγραμμα «Διαμόρφωση παιδικών χαρών» που το Υπουργείο Εσωτερικών είχε ξεκινήσει τον Αύγουστο του 2009 διακόπηκε λόγω μνημονίου!!!

Σίγουρα ο εκσυγχρονισμός των παιδικών χαρών που υπάρχουν σε κάθε δήμο και κοινότητα της χώρας είναι μια χρονοβόρα και πολυέξοδη διαδικασία και σίγουρα η οικονομική κρίση έχει μειώσει  τους διαθέσιμους πόρους, όμως αλίμονο∙ μιλάμε για την ασφάλεια των παιδιών! Μιλάμε για μια απόφαση του 2009 που έδινε περίοδο προσαρμογής 3,5 χρόνων. Για ποιο λόγο να δοθεί κι άλλη παράταση άλλων δυο ετών;
Κι όλοι αυτοί οι μεγαλοδημοσιογράφοι, οι μεγαλοπολιτικοί και οι 'επαγγελματίες αισθηματίες' γιατί δεν μιλούν για τις παιδικές χαρές, γιατί δεν απαιτούν να μην υπάρξει άλλη παράταση, γιατί δεν ζητούν να ισχύσει άμεσα το νέο νομοθετικό πλαίσιο ώστε να περιοριστούν οι πιθανότητες να ζήσουμε τραγικά συμβάντα; Ο νυν Υπουργός Εσωτερικών δεν χρειάζονταν να κάνει οτιδήποτε άλλο, πέρα από το να ζητήσει να τηρηθεί ο νόμος για τις παιδικές χαρές. Όμως κάθε μέρα οι πράξεις και κυρίως οι παραλείψεις τους διαψεύδουν τα συγκινητικά τους λόγια.

* Για το τραγικό περιστατικό στο Ελληνικό θα έπρεπε να υπάρξουν παραιτήσεις. Αν όχι του δημάρχου, τουλάχιστον του αρμόδιου αντιδήμαρχου ή του δημοτικού συμβούλου που εισηγήθηκε τη λειτουργία του λούνα παρκ. Ο χειρισμός του θέματος από τη δημοτική αρχή Ελληνικού είναι απαράδεκτος. 
** Τον Ιανουάριο του 2014, ο Υπουργός Εσωτερικών της Ρουμανίας παραιτήθηκε λόγω αποτυχημένων χειρισμών στη διάσωση 2 ανθρώπων. Λίγο πιο παλιά είχε παραιτηθεί ο Υπουργός Οικονομικών της Βουλγαρίας εξαιτίας των αυξήσεων στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Επομένως κάνουν λάθος όσοι λένε ότι στα Βαλκάνια κανείς δεν παραιτείται. Στα Βαλκάνια παραιτούνται. Στις Μπανανίες όχι!
*** Η φωτό έρχεται από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: