7 Απρ 2017

Ο πόλεμος στη Συρία δεν ξεκίνησε χθες

Painting: Diala Brisly
Ο Ν.Τραμπ διέταξε στις 6/4/2017 επίθεση με 59 πυραύλους κατά των δυνάμεων του Άσαντ. Αυτό προκάλεσε πληθώρα αντιδράσεων, θετικών και κυρίως αρνητικών.  Δυστυχώς πολλοί έκαναν σαν να ξεκίνησε ο πόλεμος χθες. Δεν είναι έτσι.

Η σύρραξη στη Συρία άρχισε το 2011. Μέσα σε αυτό το διάστημα η χώρα μετράει περισσότερους από 470.000 νεκρούς και περισσότερους από 1εκ. τραυματίες.

Επίσης, μέσα σε αυτό το διάστημα:
  • To 50% των νοσοκομείων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας έχει καταστραφεί μερικώς ή ολικώς.
  • Σχεδόν 6,5 εκ. Σύριοι (από αυτούς σχεδόν 3 εκ. παιδιά) έχουν φύγει από τις εστίες τους, παραμένοντας όμως στη χώρα (internally displaced).
  • Σχεδόν 5,1 εκ. Σύριοι (εκ των οποίων σχεδόν το 50% παιδιά και νέοι έως 17 ετών) έχουν φύγει από τη χώρα. Οι περισσότεροι δεν βρίσκονται στην Ευρώπη, αλλά παγιδευμένοι στην Τουρκία, στο Λίβανο, την Ιορδανία και το Ιράκ. 
  • Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι μόνο για τους πρόσφυγες που έφυγαν από τη Συρία απαιτούνται για φέτος σχεδόν $4,5 δις. Από αυτά, έχει λάβει μόνο $400 εκ. ήτοι μόλις το 9% της απαιτούμενης χρηματοδότησης.

Ο πόλεμος κοστίζει στη Συρία σχεδόν $4,5 δις το μηνα, σύμφωνα με έρευνα των Frontier Economics. Και σωρευτικά το κόστος για τη χώρα αναμένεται ως το 2020 να φτάσει τα 1,3 τρις.

Σε αντιπαραβολή να σημειωθεί ότι σύμφωνα με στοιχεία του Brown University, από το 2001 έως το 2016 οι ΗΠΑ έχουν ξοδέψει $4,79 τρις για την εμπλοκή τους στους πολέμους στο Ιράκ, το Αφγανιστάν, το Πακιστάν, τη Συρία καθώς και για θέματα 'εσωτερικής ασφάλειας'.

Αυτό λοιπόν που παρακολουθούμε από χθες είναι μια νέα κλιμάκωση της έντασης. Το πλέον ανησυχητικό είναι ότι αυτή τη φορά η διαχείριση της έντασης γίνεται από τον Τραμπ και τον Πούτιν.

Πηγές:
UNHCR, UNHCR2, Brown University, DW, Telegraph

Δεν υπάρχουν σχόλια: