26 Οκτ 2011

Πωλήσεις Πόρσε Καγιέν στη Λάρισα: χονδροειδές ψέμα από τον οικονομικό σύμβουλο του πρωθυπουργού

Ο Ηρακλής Πολεμαρχάκης δεν είναι ένα τυχαίο πρόσωπο. Από το 2005 έχει αναλάβει, σύμφωνα με δημοσίευμα της Ελευθεροτυπίας, καθήκοντα οικονομικού συμβούλου του τότε προέδρου του ΠΑΣΟΚ και νυν πρωθυπουργού Γιώργου Α. Παπανδρέου. Δεν γνωρίζω αν βρίσκεται ακόμα και σήμερα στο πλευρό του πρωθυπουργού. Ξέρω όμως ότι ήταν εκεί μέχρι πρόσφατα και ξέρει από πρώτο χέρι την κατάσταση στην Ελλάδα, όπως και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε. Ξέρω επίσης πως από τη θέση του θα έπρεπε να κάνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό προκειμένου να υπερασπιστεί τους έλληνες πολίτες στις μάχες που θα έπρεπε να δίνει στο εξωτερικό.
Με παραξένεψε λοιπόν όταν έμαθα πως ο κ. Πολεμαρχάκης σημείωσε, στην εαρινή περιοδική έκδοση του πανεπιστήμιου που διδάσκει, τα εξής:
"Larissa, with about 250,000 inhabitants, is the capital of the agricultural region of Thessaly in central Greece. A rather faceless locale, but it is the talk of the town in Stuttgart, the cradle of the German automobile industry, and, particularly, in the Porsche headquarters there. The reason? Larissa tops the list, world-wide, for the per-capita ownership of Porsche Cayennes, the pricey SUV. The proliferation of Cayennes is a curiosity, given that farming is not a flourishing sector in Greece, where agricultural output generates a mere 3.2 percent of GNP in 2009 (down from 6.65 percent in 2000) and transfers and subsidies from the European Commission provide roughly half of the nation’s agricultural income. A couple of years ago, there were more Cayennes circulating in Greece than individuals who declared and paid taxes on an annual income of more than €50,000, a figure only slightly above the vehicle’s list price".
Με λίγα λόγια, ο κ. Πολεμαρχάκης ισχυρίζεται πως η Λάρισα έχει τα περισσότερα Καγιέν ανά άτομο σε όλο τον κόσμο. Δήλωσε επίσης πως κυκλοφορούν περισσότερες Καγιέν στην Ελλάδα απ' ότι ο αριθμός των ατόμων που δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 €. Διάβασα τα στοιχεία του συγκεκριμένου άρθρου σε εκατοντάδες αναφορές σε ιστοσελίδες, twitter, facebook. Εντυπωσιάστηκα για λίγα δευτερόλεπτα, αλλά στην συνέχεια κάτι δεν μου κόλλαγε. Μπορεί η Λάρισα να φημίζεται για το λεγόμενο Φατσιμάρε, ήτοι την άκρατη επίδειξη-το φαίνεσθαι, αλλά και πάλι οι αριθμοί μου φάνηκαν υπερβολικοί.

To 2010 πωλήθηκαν 49 Καγιέν σε όλη την Ελλάδα. Το 2009, 194. Το 2008, 226. Το 2007, 265. Το 2006, 179. Το 2005, 267. Το 2004, έτος ολυμπιακών αγώνων και παχιών αγελάδων, 301. Το 2003, μόλις 89. To 2002 που πρωτοκυκλοφόρησε δεν καταγράφονται πωλήσεις στην Ελλάδα. Σύνολο 1.570 οχήματα. Δεν μου μοιάζουν για πολλά σε μια Ελλάδα που για παράδειγμα το 2008 πωλήθηκαν 15.312 οχήματα 4x4. Και δεν μου μοιάζουν ικανά να αναδείξουν την Ελλάδα πρωταθλήτρια και την Λάρισα υπερπρωταθλήτρια στην αγορά Πόρσε Καγιέν.
Ψάχνοντας λίγο στο διαδίκτυο βρήκα μια αναφορά στις πωλήσεις Καγιέν στην ΕΕ-27 για το 2010 και 2009. Δεν είμαι 100% σίγουρος για την εγκυρότητα των στοιχείων, οπότε παραθέτω με κάθε επιφύλαξη τα δεδομένα που αναφέρουν ότι στην ΕΕ-27 πωλήθηκαν 13.479 Καγιέν το 2010 και 10.141 το 2009. Τι σημαίνει αυτό; Ότι οι πωλήσεις Καγιέν στην Ελλάδα το 2010 και το 2009 αντιπροσώπευαν μόλις το 0,36% και το 1,91% αντίστοιχα των συνολικών πωλήσεων της Καγιέν στην ΕΕ-27.
Βάσει αυτού του στοιχείου είναι σχεδόν αδύνατο να εξαχθεί το συμπέρασμα πως στην Ελλάδα και πολύ περισσότερο στην Λάρισα εμπορεύονται τα περισσότερα Καγιέν ανά κάτοικο. Άσε που αν διαιρέσεις τον αριθμό των πανευρωπαϊκώς πωληθέντων Καγιέν το 2009 δια τον αριθμό των κατοίκων της ΕΕ-27 προκύπτει ότι υπάρχει ένα Καγιέν ανά 49.000 ευρωπαίους, ενώ αν κάνεις το ίδιο με τα δεδομένα της Ελλάδα θα δεις ότι πωλείται ένα Καγιέν στην Ελλάδα ανά 55.000 έλληνες, κάτω δηλαδή από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Για να μην έχω καμιά αμφιβολία επικοινώνησα χθες με την αντιπροσωπεία της Πόρσε στην Ελλάδα η οποία ευγενικότατα και άμεσα με ενημέρωσε "πως τα στατιστικά στοιχεία που έχει στη διάθεση της, από τις επίσημες πωλήσεις , δεν επιβεβαιώνουν σε καμιά περίπτωση τους ισχυρισμούς που αναφέρονται στα συγκεκριμένα άρθρα. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αριθμός πωληθέντων νέων αυτοκινήτων PORSCHE την τελευταία δεκαετία ποτέ δεν ξεπέρασε στην καλύτερη περίπτωση τις 550 μονάδες κατ’ έτος που αντιστοιχεί σε ποσοστό λιγότερο ή ίσο του 0,2% του συνόλου των πωληθέντων αυτοκινήτων στην ελληνική αγορά".

Και α ναι, σας άφησα το καλύτερο για το τέλος. Σύμφωνα με τον νυν Υπουργό Οικονομικών κ. Βενιζέλο "μόνο 160.000 πολίτες δηλώνουν εισόδημα άνω των 50.000 €" στη χώρα. Άρα σύμφωνα με τον κ. Πολεμαρχάκη θα έπρεπε να κυκλοφορούν στους δρόμους της Ελλάδα και ιδίως της Λάρισας πάνω από 160.000 Πόρσε Καγιέν. Κοιταχτείτε καλά, κοιτάξτε δεξιά και αριστερά. Αγοράσαμε, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, συνολικά 1.570 Καγιέν, αλλά θα έπρεπε να κυκλοφορούν 160.000. Που βρίσκονται; Λέτε να ανακαλύψαμε το μεγαλύτερο κύκλωμα λαθρεμπορίας στον κόσμο; Κύκλωμα που διακινεί παράνομα δεκάδες χιλιάδες Καγιέν στη Λάρισα, στα Τρίκαλα (τόπο καταγωγής μου), στο Πετρίλο Αγράφων, στο Καϊμακτσαλάν;

Όχι, δεν ανακαλύψαμε ένα αισχρό κύκλωμα, αλλά ένα ακόμα αισχρότερο ψέμα. Που δεν γράφτηκε (thanks God, scipta manent) από έναν τυχαίο απατεωνίσκο, αλλά από έναν άνθρωπο που οφείλει να ξέρει πολύ καλά την ελληνική κατάσταση, που οφείλει να ζυγίζει κάθε λέξη που εκστομίζει καθότι κάτοχος (έως πρόσφατα, ίσως κ σήμερα) μιας νευραλγικότατης πολιτικής θέσης.
Είναι λοιπόν αισχρός ψεύτης ο κ. Πολεμαρχάκης; Τα στοιχεία που παρέθεσα προηγουμένως αυτό δείχνουν. Τον προκαλώ να με διαψεύσει. Αν δεν το κάνει, τότε τον προκαλώ να παραδεχτεί δημόσια (αν φτάσει το παρόν άρθρο στον υπολογιστή του) το φαιδρό του δημοσιεύματός του και συνάμα απαιτώ να αποπεμφθεί άμεσα από το επιτελείο του Πρωθυπουργού. Δεν μπορεί ένας ψεύτης που λοιδωρεί την χώρα του στο εξωτερικό, που προσφέρει εξαιρετικά κακές υπηρεσίες στη χώρα του, που δίνει δικαίωμα για άσκηση αβάσιμης προπαγάνδας κατά των Ελλήνων, να συνεχίσει να δίνει συμβουλές στον άνθρωπο που κρατάει τα ηνία της Ελλάδας.

ΥΓ1. Δεν κακίζω τους συμπολίτες που με ευκολία διακίνησαν το κατά τα φαινόμενα ψέμα του κ. Πολεμαρχάκη. Εκνευρίζομαι όμως με όσους το χρησιμοποιούν για να τεκμηριώσουν πολιτική θέση και άποψη. Εκνευρίζομαι επίσης με τους δημοσιογράφους. Σε κανέναν δεν έκανε εντύπωση πια; Τόσο ασήμαντο είναι να διακινεί απόψεις που βλάπτουν τη χώρα ένας οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού ;
ΥΓ2. Υπόσχομαι να επανορθώσω δημόσια και να ανακαλέσω το παρόν άρθρο και κάθε προσβλητική δήλωση αν ο κ. Πολεμαρχάκης ή κάθε κύριος Πολεμαρχάκης μου παρουσιάσει ακλόνητα αποδεικτικά στοιχεία που πιστοποιούν τα περί Καγιέν στη χώρα.
ΥΓ3. By the way, λόγω του άκρατου φαίνεσθαι από το οποίο πάσχουμε εμείς οι νεοέλληνες, λόγω της νομιμοπαρανομίας ορισμένων που εισάγουν μεταχειρισμένα οχήματα από τη Γερμανία, λόγω του μεγάλου αριθμού μεταναστών στη Γερμανία και ναι, λόγω φοροδιαφυγής, είναι πιθανό να είναι μεγαλύτερος ο αριθμός των Καγιέν που κυκλοφορούν στη χώρα. Αλλά αυτό δεν αποδεικνύει παγκόσμια ρεκόρ και άλλα τέτοια φαιδρά. 

* η φωτό κλεμμένη από εδώ

[update, 27.10.2011] το παραπάνω άρθρο έχει διαβαστεί πολλές φορές, πράγμα που με ευχαριστεί ιδιαίτερα. Η ανταπόκριση στις περισσότερες περιπτώσεις είναι ιδιαίτερα θετική. Δυο συμπολίτες σημείωσαν ότι μπορεί τα στοιχεία να μην είναι αληθινά, αλλά ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα. Δεν είναι έτσι. Το να πεις ότι στην Ελλάδα κυκλοφορούν πολλά Καγιέν είναι μια τίμια δήλωση. Το να πεις ότι κυκλοφορούν περισσότερα απ' ότι ο αριθμός των φορολογούμενων με εισόδημα +50.000€ είναι σπέκουλα που εύκολα μένει και μπορεί να αναπαραχθεί κατά κόρον δίδοντας λαβή για περαιτέρω βλάβη στην ήδη πολύπαθη χώρα. Εξάλλου δεν είναι σιδεράς ή μπλόγκερ ο κ. Πολεμαρχάκης. Είναι σημαίνων πρόσωπο στην ελληνική δημόσια σκηνή.
Ένας ακόμα αναγνώστης προσπάθησε να συμψηφίσει τα Καγιέν με την φήμη περί ασιτίας παιδιών σε σχολεία της Αθήνας και του Μεσολογγίου. Θεωρώ κι εγώ άηθες το σπεκουλάρισμα γύρω από ένα τόσο λεπτό ζήτημα, όπως και τη διάδοση ψευδών ειδήσεων, όμως η ειδοποιός διαφορά είναι πως η μεν φήμη για την ασιτία εκπορεύεται από κάποιους άγνωστους και 'σκοτεινούς' κύκλους, η δε είδηση περί Καγιέν διακινείται από στέλεχος του επιτελείου του Πρωθυπουργού.
Τέλος, σε διάφορα σχόλια σε άλλες ιστοσελίδες που αναφέρουν το ζήτημα σχολιάζεται το αληθινό γεγονός πως πολλά Καγιέν αγοράζονται από μάντρες, ελαφρώς μεταχειρισμένα, κι άρα δεν συμπεριλαμβάνονται στις επίσημες πωλήσεις. Επειδή η δήλωση του κ. Πολεμαρχάκη έχει δυο σκέλη (κατά κεφαλή Καγιέν στη Λάρισα και συνολικός αριθμός στην Ελλάδα) περιμένω να διαβάσω ατράνταχτα στοιχεία που να πιστοποιούν ότι οι μάντρες στην Ελλάδα διοχέτευσαν στην αγορά 160.000 (στοιχεία κ. Πολεμαρχάκη) - 1.570 (επίσημες πωλήσεις) = 158.430 Πόρσε Καγιέν.

[update 2, 29.10.2011] Η ανταπόκριση στο άρθρο είναι εκπληκτική. Βέβαια, όπως συμβαίνει πάντα, αρκετοί συμπολίτες εξακολουθούν να πιστεύουν ότι στη Λάρισα κυκλοφορούν οι περισσότερες Καγιέν ανά κάτοικο σε σχέση με τον υπόλοιπο κόσμο και ότι οι έλληνες κάτοχοι Καγιέν είναι περισσότεροι από όσους δηλώνουν υψηλό είσοδημα άνω των 50.000€. Δεν πείθονται από τα δεδομένα και χαίρομαι για αυτό. Βλέπετε, γνωρίζω ότι με μια έρευνα σχεδόν τριών ωρών αυτό που κατάφερα είναι να καταθέσω ορισμένες ισχυρές ενδείξεις που πείθουν για τον αστικό μύθο του ζητήματος. Ενδείξεις στιβαρές αλλά όχι ακλόνητες αποδείξεις. Από την άλλη ελπίζω να κατανοούν όσοι δεν πείθονται από τα στοιχεία που παραθέτω ότι με την ίδια δυσπιστία που αντιμετωπίζουν τις αιτιάσεις μου θα έπρεπε να μεταχειριστούν τις δηλώσεις του κ. καθηγητή. Εδώ δυστυχώς εφαρμόζεται πλήρως το δόγμα που αποκαλείται 'αντιστροφή του βάρους της απόδειξης'. Έχουμε φτάσει στο σημείο να καταπίνουμε αμάσητες τις διαπιστώσεις κάθε δηλωμένης 'αυθεντίας' και να διυλίζουμε το κουνούπι όταν κάποιος λιγότερο προβεβλημένος επιχειρεί να τις διαψεύσει. Μονίμως θα πρέπει ο πολίτης να προσπαθεί να αποδείξει ότι δεν υπάρχουν μόνο ελέφαντες σε αυτή την κοινωνία, όταν το σωστό και δίκαιο θα ήταν το αντίθετο: να εμφανίζει δηλαδή η κάθε 'αυθεντία' τις πηγές της που συνηγορούν στην ύπαρξη άπειρων ελεφάντων στο Ελλάντα μας.
Δεν πειράζει. Όποιος δεν θέλει να πειστεί δεν πρόκειται να πειστεί. Από την άλλη τονίζω για μιαν ακόμη φορά ότι οφείλουμε να καταλάβουμε την ειδοποιό διαφορά ανάμεσα α) στην πεποίθηση όλων μας πως στην Ελλάδα κυκλοφορούν περισσότερες Καγιέν (και άλλα πολυτελή οχήματα) σε σχέση με τα δηλωθέντα εισοδήματα και β) στην επίδειξη δήθεν στοιχείων για παγκόσμιους πρωταθλητές στην κατοχή Πόρσε Καγιέν. Όποιος δεν το καταλαβαίνει είναι άξιος της μοίρας του, ταπεινό υποχείριο της εκάστοτε προπαγάνδας.  

Δείτε ακόμα πιο ατράνταχτα στοιχεία για το μύθο των Καγιέν, εδώ   

Δεν υπάρχουν σχόλια: