8 Νοε 2011

Η ιστορία του μύθου των Πόρσε Καγιέν και η πλέον ατράνταχτη διάψευσή του

Πριν από λίγες μέρες διάβασα σε δεκάδες ιστοσελίδες, blogs, εφημερίδες τις δηλώσεις του Ηρακλή Πολεμαρχάκι, έως πρόσφατα οικονομικού συμβούλου του πρωθυπουργού της χώρας, με τις οποίες ισχυρίζονταν ότι η Λάρισα διαθέτει τις περισσότερες Πόρσε Καγιέν ανά κάτοικο παγκοσμίως και ότι υπάρχουν περισσότερες Καγιέν στην Ελλάδα απ' ότι ο αριθμός των φορολογουμένων με εισόδημα άνω των 50.000 €. Δεν πίστεψα τους ισχυρισμούς του παρότι το πόστο του και οι τίτλοι σπουδών έδιναν κάποια εχέγγυα γνησιότητας. Έψαξα το ζήτημα και έγραψα στις 26/10/2011 ένα σχετικό ποστ, με το οποίο προσπάθησα να καταρρίψω τον αστικό μύθο των Πόρσε Καγιέν.
Η ανταπάντησή μου έπαιξε πάρα πολύ, προωθήθηκε κατά κόρον σε twitter κυρίως, αλλά και facebook, η επισκεψιμότητα του ιστολογίου ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Δυστυχώς έπαιξε λιγότερο απ' ότι οι δηλώσεις του κ. Πολεμαρχάκι, που για όσους δεν γνωρίζουν είναι και καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Warwick, άρα θα έπρεπε να γνωρίζει τη σημασία της παροχής παραπομπών για κάθε ισχυρισμό που εμπεριέχει δεδομένα.

Όπως ισχύει σε κάθε περίπτωση σπίλωσης, όταν η λάσπη φτάσει στον ανεμιστήρα καθίσταται ανεξέλεγκτη. Έτσι οι δηλώσεις του κ. Πολεμαρχάκι αφού πρωτοαναφέρθηκαν σε περιοδικό του πανεπιστημίου που διδάσκει και διαδόθηκαν με ταχύτητα στη χώρα μας, τώρα ακολουθούν διεθνή καριέρα καθώς παίζουν σε εφημερίδες και μέσα ενημέρωσης ανά τον κόσμο και ιδίως στην Αγγλετέρα. Οι αιτιάσεις Πολεμάρχακι καταπόθηκαν αβίαστα στην εφημερίδα "Telegraph"στις 31/10/2011, ενώ σήμερα 7/11/2011 σειρά είχε άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC.
Όλο αυτό το διάστημα, δυο συντουϊτερς, οι @alopeki και @etceteria, κατέβαλλαν μια εξαιρετική προσπάθεια αναρτώντας σε ιστοσελίδες, οι οποίες υιοθετούσαν τον μύθο Πολεμαρχάκι, απαντήσεις που επιδείκνυαν τον λανθασμένο συλλογισμό για τις Καγιέν. Εξαιτίας κυρίως της προσπάθειάς τους, ένας δημοσιογράφος του Business Insider αναζήτησε την αλήθεια. Επικοινώνησε με τον ίδιο τον κ. Πολεμαρχάκι και του ζήτησε τις πηγές στις οποίες βασίστηκε. Η απάντηση του κ. Πολεμαρχάκι ηταν απίστευτη και συνάμα φαιδρή. Τι είπε ο κ. καθηγητής;
"My remark was casual, based on what I had heard in economic policy circles in Greece a few years back". Προσθέτει επίσης, ότι "Someone who researched the matter recently, and whom I trust, tells me that the per capita number of Porsche in Larissa (1 per 2627) is twice that of Porsche Cayenne in the OECD countries (1 per 4555)".

Τι μας λέει σε απλά ελληνικά ο κ. Πολεμαρχάκις; Ότι τα όσα ισχυρίστηκε δεν προέρχονται από κάποια συγκεκριμένη έρευνα ή πηγή, αλλά από κάτι που άκουσε από κάποιους οικονομικούς κύκλους, κάμποσα χρόνια πριν. Λέει επίσης ότι κάποιος που τον εμπιστεύεται έκανε κάποια έρευνα που δείχνει ότι η Λάρισα έχει σχεδόν διπλάσιο αριθμό Πόρσε ανά κάτοικο απ' ότι οι χώρες του ΟΟΣΑ.
Αφού προσπεράσω το γεγονός πως ένας καθηγητής θεώρησε σκόπιμο να θεωρήσει ως θέσφατο κάτι που άκουσε από κάποιον (αλήθεια θα δέχονταν μια διπλωματική εργασία που θα περιείχε τέτοιες πηγές;), να σταθώ λίγο στη σύγκριση Λάρισας και χωρών ΟΟΣΑ.
Συγκρίνει ο κ. καθηγητής, ούτε λίγο ούτε πολύ, μήλα με κομποσχοίνια ή ανανάδες με παντόφλες. Στην αυθεντική του δήλωση κάνει λόγο για την ΠΟΛΗ με τα περισσότερα Καγιέν και εδώ συγκρίνει αυτή την πόλη με τον μέσο όρο των 34 κρατών που συγκροτούν τον ΟΟΣΑ. Η σύγκριση θα είχε νόημα αν αφορούσε τη Λάρισα, σε σχέση με τη Στουτγκάρδη, την Ατλάντα των ΗΠΑ, τη Γενεύη, τις Κάννες, το Τρεβίζο, ακόμα και την πόλη-χώρα του Μονακό ή του Λουξεμβούργου. Αυτό που παραθέτει ο ενδεχομένως αξιοπρεπής κατά τ' άλλα πρώην οικονομικός σύμβουλος κοτζάμ πρωθυπουργού έχει την ίδια αξία με το πει κανείς ότι ο Όλυμπος είναι το ψηλότερο βουνό του κόσμου γιατί το μέσο ύψος των ηπειρωτικών περιοχών του πλανήτη είναι μικρότερο από 2.917 μέτρα.

Εν πάση περιπτώσει, τα όσα έχω πει ή έχω γράψει εγώ προκειμένου να αντικρούσω τον κ. Πολεμαρχάκι εμπεριέχουν ένα μικρό μεν, υπαρκτό δε ποσοστό αμφιβολίας. Αυτό που έκανα προκειμένου να αντικρούσω το μύθο των Καγιέν ήταν μια μικρή έρευνα στο διαδίκτυο και όχι ένας εξαντλητικός έλεγχος των δεδομένων.
Ευτυχώς με το θέμα ασχολήθηκε ο πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριακών συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Διομήδης Σπινέλλης. Σε ιστοσελίδα που αφορά θέματα επιστημονικού σκεπτικισμού έγινε μνεία για το ζήτημα, πράγμα που ώθησε τον κ. Σπινέλλη να απαντήσει ως εξής:
"The claim is incorrect by more than an order of magnitude. These are the numbers according to database queries we ran at the General Secreteriat for Information Systems at the Greek Ministry of Finance. In 2010 there were 130.385 taxpayers individually declaring more than €50,000 taxable income. The registry used for issuing the road tax contains 5808 cars with a vehicle identification number corresponding to Porsche".

Λέει λοιπόν ο κ. Σπινέλλης ότι ο πλέον επίσημος αριθμός των φορολογούμενων με εισόδημα άνω των 50.000 € ανέρχεται σε 130.385 το 2010, ενώ όλες οι Πόρσε που κυκλοφορούν στην Ελλάδα δεν ξεπερνούν τις 5.808.  
Με άλλα λόγια, ακόμα και αν δεχτούμε ότι όλες οι Πόρσε που κυκλοφορούν στη χώρα είναι μόνο Καγιέν, ο κ. Πολεμαρχάκις έπεσε έξω στον ισχυρισμό μόλις κατά 124.577 Καγιέν. Χρειαζόμαστε άλλο νούμερο για να καταρρίψουμε οριστικά τον μύθο των εν Ελλάδι Καγιέν;


Αυτή είναι η ιστορία ενός μύθου. Δεν θα είχα κανένα πρόβλημα αν επρόκειτο για μύθο που πήγασε από κάποιον ανόητο τορναδόρο, όμως εδώ έχουμε να κάνουμε με κάποιον τεχνοκράτη, πρώην υψηλόβαθμο στέλεχος του μεγάρου Μαξίμου. Έχουμε να κάνουμε επίσης με έναν μύθο που παίζει αρκετά και αναμένεται να παίξει κι άλλο σε αρκετά ακόμα μέσα ενημέρωσης του εξωτερικού. Δυστυχώς, ο κ. Πολεμαρχάκις ακόμα και σήμερα τηρεί σιγή ιχθύος, αν και θα ανέμενε κανείς τουλάχιστον να επικοινωνήσει με την Telegraph και το BBC διαψεύδοντας τα όσα ο ίδιος είχε λανθασμένα ισχυριστεί. Δεν το πράττει γεννώντας ζήτημα ηθικής τάξης.

Είπαμε. Εμείς οι έλληνες δεν είμαστε άμοιροι ευθυνών. Κάναμε και κάνουμε πολλά λάθη, πάρα πολλοί φοροδιαφεύγουν ακόμα και σήμερα, πολλά πολυτελή οχήματα είναι προϊόν απάτης. Όμως από το σημείο αυτό έως το να θεωρείται η χώρα, λίγο πολύ, ως το άντρο της καλοπέρασης και της λαμογιάς η απόσταση είναι πάρα πολύ μεγάλη. Σας το λέει ένας μισθωτός του ιδιωτικού τομέα που παρότι εξοργίζεται με την προκλητική συμπεριφορά αρκετών νεοελλήνων δεν θα φτάσει ποτέ στο σημείο να αφορίσει την ελληνική κοινωνία. Ο κ. Πολεμαρχάκις, αν και ευνοούμενος του πολιτικοοικονομικού συστήματος του τόπου, το έπραξε με τον τρόπο του. Τα συμπεράσματα δικά σας.

Δεν υπάρχουν σχόλια: