16 Δεκ 2009

Κοπεγχάγη, τα δημοκρατικά όρια των ισχυρών του κόσμου, και ένας λοστρόμος

Η μάχη στην Κοπεγχάγη θα έπρεπε να κορυφώνεται μέρα με τη μέρα... Μήπως όμως πρόκειται για μια μάχη σικέ; Με αυτή την απορία έμεινα μόλις είδα βίντεο από το εσωτερικό του Μπέλα Σέντερ (δηλαδή του κτιρίου όπου λαμβάνουν χώρα οι διαπραγματεύσεις για το κλίμα). Σε αυτό το βίντεο, ο επικεφαλής του ΟΗΕ για το κλίμα, κ. Ύβο ντε Μπερ, προσπαθεί να δικαιολογηθεί στα δεκάδες μέλη ΜΚΟ, για τους λόγους που με το έτσι θέλω τους πετάνε εκτός της διάσκεψης.

Πως έχει η ιστορία: Συνολικά πάνω από 12.000 -15.000 μέλη περιβαλλοντικών και κοινωνικών οργανώσεων έχουν λάβει διαπιστεύσεις από τον ΟΗΕ, έχοντας έτσι το δικαίωμα να παρακολουθούν τις εργασίες της διάσκεψης του ΟΗΕ και να συνομιλούν με τις 192 αντιπροσωπείες, σε μια προσπάθεια επίτευξης μιας όσο το δυνατόν καλύτερης συμφωνίας για το κλίμα.
Από σήμερα όμως το κλίμα έχει αλλάξει. Με μια απαράδεκτη απόφαση ο ΟΗΕ και η Δανία ενδυνάμωσαν τα μέτρα ασφαλείας στο Μπέλα Σέντερ δίνοντας εντολή στην αστυνομία και τις δυνάμεις φύλαξης του χώρου να "κόβουν" σταδιακά τα μέλη των ΜΚΟ. Υπολογίζεται ότι (από τα 12.000 - 15.000 μέλη ΜΚΟ) την Πέμπτη θα επιτραπεί η είσοδος μόνο σε περίπου 400-800, ενώ την Παρασκευή το νούμερο θα μειωθεί σε περίπου 50-100.

Η επίσημη αιτιολόγηση είναι η ανεπάρκεια χώρου, καθώς από σήμερα έως την Παρασκευή καταφθάνουν οι ηγέτες του κόσμου με τις πρόσθετες αντιπροσωπείες τους, καθώς και ζητήματα ασφάλειας των ηγετών.
Και τα δυο φαντάζουν τουλάχιστον γελοία, γιατί αν μη τι άλλο δεν μπορείς να θεωρείς -άνευ αποδείξεων- ένα μέλος μιας ΜΚΟ ως εν δυνάμει τρομοκράτη. Όπως επίσης δεν μπορείς να πείσεις κανένα για την έλλειψη του χώρου, όταν ήξεραν όλοι πολύ καλά ποιο είναι το μέγεθος του κτιρίου και των αντιπροσωπειών. Αντιθέτως φαντάζει πιο πειστική η εξήγηση πως θα πρέπει να στηθεί μια "χρυσή γυάλα" μέσα στην οποία οι ηγέτες των ισχυρών κρατών θα στήσουν πάρτι, αφήνοντας εκτός τις ενοχλητικές "σφίγγες" που τριβελίζουν στα αυτιά τους και τους υπενθυμίζουν διαρκώς το καθήκον τους. Δυστυχώς, δεν μπορούν να πράξουν το ίδιο (δηλαδή να πετάξουν με τις κλωτσιές) με τους Αφρικανούς και τα νησιωτικά κράτη του Ειρηνικού. Αμφιβάλλει κανείς ότι αν μπορούσαν θα το έπρατταν με ευχαρίστηση;

Έχω την εντύπωση ότι αυτό που βγαίνει ως κύριο συμπέρασμα από την Κοπεγχάγη, δεν είναι η απώλεια μιας ιστορικής ευκαιρίας και η έλλειψη ηγετών σε παγκόσμιο επίπεδο.
Αντιθέτως, με αφορμή τον αποκλεισμό των ΜΚΟ, αυτό που φαντάζει ως ένα από τα κυριότερα συμπεράσματα της διάσκεψης είναι η ανάδειξη των στενών ορίων της "αντιπροσωπευτικής δημοκρατίας", καθώς και η ολοένα διογκούμενη τάση των πολιτών να την υπερκεράσουν διεκδικώντας περισσότερα, διεκδικώντας ρόλο σε όλα αυτά που διαδραματίζονται στο όνομά τους, χωρίς την έγκρισή τους.

Ιστορικές οι στιγμές στην Κοπεγχάγη. Όχι για αυτά που θα γίνουν εκεί, αλλά για τις παρακαταθήκες που αφήνουν τα επιτεύγματα ή καλύτερα τα μη-επιτεύγματα αυτής της διάσκεψης.

ΥΓ. σε μια φοβερή παρέμβαση -σήμερα Τετάρτη 16 Δεκ- ο εκπρόσωπος του Τουβαλού δήλωσε: "Πρόεδρε, έχω την αίσθηση του φόβου ότι είμαστε σε έναν Τιτανικό, βουλιάζουμε γρήγορα και δεν μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τις σωσίβιες λέμβους επειδή ένα μέλος του πληρώματος αποφάσισε ότι δεν βουλιάζουμε και ότι πρέπει να ξεκινήσουμε ανεπίσημες διαπραγματεύσεις/συζητήσεις για να αποφασίσουμε αν βουλιάζουμε ή όχι.
Τώρα είναι η ώρα κυρία Πρόεδρε να ρίξουμε τις σωσίβιες λέμβους. Τώρα είναι η ώρα να σώσουμε αυτή τη διαδικασία. Ας δούμε τα νομικά κείμενα που έχουν κατατεθεί και είναι στο τραπέζι και ας προχωρήσουμε. Ευχαριστώ".
Δυστυχώς δεν είναι ένα το μέλος του πληρώματος. Δεν είναι πολλά, αλλά είναι αρκετά και προέρχονται από ΗΠΑ, Κίνα, Αυστραλία, Καναδά, Πολωνία, Ιταλία, κοκ... Ένα από αυτά τα μέλη του πληρώματος, σίγουρα όχι σε ρόλο καπετάνιου, μπορεί όμως λοστρόμου (ομιλώντας ιεραρχικά και χωρίς ιδιαίτερα σκωπτική διάθεση), είναι ο Ανδρέας Ανδριανόπουλος, ο οποίος ανακάλυψε τον κομμουνιστικό κίνδυνο μέσα στις περιβαλλοντικές οργανώσεις, τους επιστήμονες και όποιους άλλους ανησυχούν για την κλιματική αλλαγή και το σημερινό μοντέλο ανάπτυξης. Δείτε το άρθρο του, και όχι μην γελάσετε. Απλά ανάψτε ένα κερί στην Αγία Γκαζπρομ!

Δεν υπάρχουν σχόλια: