Μετά τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης στα Οινόφυτα, το Υπουργείο Υγείας και το Υπουργείο Εργασίας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση προτρέποντας τις βιομηχανίες της Ελλάδας να ρυπαίνουν και άλλο.
Ο Υπουργός Εργασίας δήλωσε: "Μετά την άρνηση των συνταξιούχων να δεχτούν μείωση των αποδοχών τους δεν μας μένει άλλη λύση παρά να στραφούμε στην μεγάλη ελπίδα του έθνους: τις βιομηχανίες μας. Τις καλούμε να μην φοβηθούν να σπείρουν κάθε είδους καρκίνο και να κάνουν χρήση όλων των όπλων που διαθέτουν, βαρέα μέταλλα, λιγνίτη, φυτοφάρμακα κοκ. Το ασφαλιστικό μπορεί και πρέπει να σωθεί και ο παντός είδους ρυπαντής πρέπει να αναλάβει τις ευθύνες του. Δεν μπορεί σήμερα οι βιομηχανίες να διαθέτουν βιολογικούς καθαρισμούς και να μειώνουν την ρύπανση, απλά δεν γίνεται. Αν όλα πάνε περιβαλλοντικώς ορθά και ο κόσμος πεθαίνει από βαθιά γηρατειά, πιστέψτε με, θα καταστραφούμε. Σε αυτό είμαι κάθετος και δεν με φοβίζει καμιά τρόικα".
Ο Υπουργός Υγείας έσπευσε να συμπληρώσει: "Το Υπουργείο ενστερνίζεται τις ανησυχίες του συναδέλφου Υπουργού και παρακολουθεί με ενδιαφέρον τις εξελίξεις. Τα ενθαρρυντικά αποτελέσματα της επιδημιολογικής μελέτης μας δείχνουν τον δρόμο που πρέπει να κινηθούμε. Για αυτό το σκοπό μελετάμε την παροχή κινήτρων μικροημέρευσης κατοίκων επιβαρυμένων περιοχών, όπως τα Οινόφυτα και η Θήβα, η Μεγαλόπολη, η Πτολεμαΐδα και ο θεσσαλικός κάμπος. Θα δημοσιεύσουμε άμεσα Υπουργική Απόφαση με την οποία θα αίρεται η απαγόρευση καπνίσματος σε περιβαλλοντικά υποβαθμισμένες περιοχές και ξεκινάμε άμεσα την αποστολή σταθερής μηνιαίας βοήθειας προς τους κατοίκους των περιοχών αυτών. Σε πρώτη φάση θα χορηγούμε σε κάθε κάτοικο άνω των 12 ετών από 50 τσιγάρα μηνιαίως και αν τα αποτελέσματα νέας επιδημιολογικής μελέτης δείξουν αυξητικές τάσεις θα μεγαλώσουμε το επίδομα τσιγάρου σε 100 τσιγάρα μηνιαίως. Σκέψεις για χορήγηση της βοήθειας σε παιδιά άνω των 5 ετών θα εξεταστούν προσεχώς αν και όλα δείχνουν πως για αυτή την ευάλωτη ομάδα πληθυσμού προσανατολιζόμαστε στο μέτρο της υποχρεωτικής διατροφής με μολυσμένα προϊόντα από περιοχές όπως η Κρήτη, η Λάρισα και η Θήβα".
Το παραπάνω κείμενο δεν έχει καμιά σχέση με την ελληνική πραγματικότητα. Έχω όμως ένα άλλο παράδειγμα από την Τσεχία όπου μελέτη (που συντάχθηκε για λογαριασμό της Philip Morris) δείχνει πως το κάπνισμα θα μειώσει τα έξοδα του συστήματος περίθαλψης... O tempora o mores!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου