12 Σεπ 2014

Για την Αμφίπολη...

Θα πω τη δική μου άποψη για την Αμφίπολη και γενικά για τα αρχαιολογικά ευρήματα που κατά καιρούς βγαίνουν στο φως και πείτε με γκρινιάρη, αιρετικό ή ό,τι άλλο θέλετε. Αναμφισβήτητα κάτι σπουδαίο κρύβεται εκεί, αλλά εμένα με συγκινούσαν και με συγκινούν περισσότερο τα μικρά ταπεινά προγονικά έργα. Αυτά που παρότι συνέβαλαν να γραφτεί η ιστορία, δεν χώρεσαν σε αυτή. Αυτά που θεωρούμε παρακατιανά, παρότι συνέβαλαν πολύ περισσότερο στην ανθρώπινη εξέλιξη.
Πόσο μεστή, για παράδειγμα, ήταν η φετινή επίσκεψη στον προϊστορικό οικισμό στο Παλαμάρι της Σκύρου. Δεν είδαμε καρυάτιδες ή πολύτιμα κτερίσματα. Είδαμε τις μικρές οικίες με τις αυλές, τα πεζούλια, τους φούρνους, τα στενά δρομάκια και γενικότερα την -ας πούμε- πολεοδομία του οικισμού, τα λίθινα και κοκάλινα εργαλεία, τα απολιθώματα που βοήθησαν στην εκτίμηση για τα είδη των ζώων που διατηρούσαν ή/και έτρωγαν εκείνη την εποχή.
Ταπεινά τα ευρήματα, αλλά τόσο αποκαλυπτικά για τις συνθήκες εκείνης της εποχής και τη διαδρομή των ανθρώπων μέσα στους αιώνες.
Οι "βασιλιάδες" έφτιαχναν και θα φτιάχνουν κομψοτεχνήματα. Τα χαζεύεις, τα θαυμάζεις. Όμως πάντα θα με συγκινούν περισσότερο οι ανακαλύψεις που έχουν ανθρώπινη κλίμακα. Γιατί κι αυτά κρύβουν μέσα τους γνώση. Σε πιο καθαρή και συμπυκνωμένη μορφή!

Για τον προϊστορικό οικισμό μπορείτε να δείτε σχετικά άρθρα: 1    2    3


Δεν υπάρχουν σχόλια: