6 Μαρ 2013

Πως κρίνεται ο Ούγκο Τσάβεζ;

Ο Ούγκο Τσάβεζ πέθανε σήμερα το πρωί. Αμφιλεγόμενη προσωπικότητα. Ανέλαβε τα ηνία της Βενεζουέλας το 1999 και παρέμεινε πρόεδρος έως την ημέρα του θανάτου του. Κέρδισε 4 εκλογικές αναμετρήσεις με ιδιαίτερα υψηλά ποσοστά. To 1998 με ποσοστό 56,20%. Το 2000 με 59,76%. Το 2006 με 63% και το 2012 με 55,07%. Στη διάρκεια της θητείας του υπέστη μια ήττα, στο δημοψήφισμα του 2007 για την αναθεώρηση του συντάγματος.
Απολυταρχικός για τους πολέμιους, προστάτης των φτωχών για τους υπερασπιστές του, ο Ούγκο Τσάβες είχε όλα τα χαρακτηριστικά του ηγέτη, καλά και κακά. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ εξέδωσε σήμερα μια ενδιαφέρουσα ανακοίνωση για το θάνατό του. Το παρατήρηριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων έπραξε το ίδιο, με μια επίσης ενδιαφέρουσα ανακοίνωση.
Δεν είμαι ξερόλας, δεν έχω μια ξεκάθαρη άποψη για τον Τσάβες, μπορώ μόνο να σεβαστώ την ετυμηγορία των Βενεζουελάνων αλλά και να λάβω σοβαρά υπόψη τις ενστάσεις. Θα παραθέσω μόνο ένα infographic που δημιούργησε ο Guardian λίγο πριν τις εκλογές του Οκτωβρίου 2012, αφήνοντας ανοιχτές τις ερμηνείες.


Κάθε νόμισμα έχει δυο όψεις. Θα μπορούσε να πάει καλύτερα, θα μπορούσε να πάει χειρότερα. Όλοι κρίνονται από την ιστορία. Και ευτυχώς η ιστορία δεν βιάζεται να κρίνει όπως πράττουμε εμείς στα social media. Η ιστορία κοιτά το πριν, κοιτά και το μετά και αναλόγως τοποθετείται, αφήνοντας πάντα χώρο σε διαφορετικές αναγνώσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια: