7 Μαρ 2013

Θερμή παράκληση ενόψει Τσικνοπέμπτης (αλλά κ γενικά)

(c) Eurokinissi
Το έθιμο της Τσικνοπέμπτης απαιτεί κρέας, πολύ κρέας. Κρέας παντός είδους. Κρέας κυρίως κόκκινο (μοσχάρι, χοιρινό, αρνί). Και φέτος παρά την κρίση, αναμένεται να γεμίσουν ταβέρνες και εστιατόρια. Αναμένεται να πάρουν φωτιά ψησταριές, τζάκια, φούρνοι σε όλα τα μήκη και πλάτη της Ελλάδας. Αυτή είναι η φωτεινή πλευρά.
Στην σκοτεινή πλευρά, αυξάνεται ο αριθμός των νοικοκυριών που αντιμετωπίζουν σοβαρό πρόβλημα διαβίωσης και ζουν αρκετά κάτω από τα όρια της φτώχειας. Αυξάνεται ο αριθμός των αστέγων, ο αριθμός των νεόπτωχων, ο αριθμός των μεταναστών που δύσκολα τα φέρνουν βόλτα. Οι περισσότεροι από αυτούς δεν θα τσικνίσουν σήμερα. Δείτε επίσης τι έγινε σήμερα στο κέντρο της Αθήνας.
Στην ίδια σκοτεινή πλευρά, υπάρχει και η επιβάρυνση του περιβάλλοντος από την κατανάλωση κρέατος. Τα ζωϊκά προϊόντα και κυρίως κόκκινο κρέας και γαλακτοκομικά προκαλούν τις περισσότερες εκπομπές αερίων θερμοκηπίου σε σχέση με άλλα τρόφιμα. Το αυτό συμβαίνει και με το νερό που απαιτείται για την παραγωγή τους. 
Και σαν να μην έφτανε αυτό, έρευνες δείχνουν πως η σπατάλη τροφίμων σε όλο τον κόσμο αυξάνεται δραματικά. Σχεδόν 90 εκ. τόνοι τροφίμων πετιούνται κάθε χρόνο στην ΕΕ. Υπολογίζεται πως κάθε χρόνο στην Ελλάδα πετάμε στα σκουπίδια 44 κιλά τροφής ανά άτομο. Ποσότητα όχι τόσο μεγάλη, σε σχέση με άλλες χώρες, αλλά σίγουρα απαγορευτική σε συνθήκες κρίσης και σίγουρα άνισα κατανεμημένη.

Δυστυχώς και σήμερα αναμένεται να καταλήξουν αρκετές ποσότητες φαγητού στα σκουπίδια. Μπορούμε να τις περιορίσουμε;
Ναι, μπορούμε!

Καταρχάς, ας προσπαθήσουμε -είτε μείνουμε σπίτι, είτε βγούμε έξω- να μαγειρέψουμε ή να παραγγείλουμε ακριβώς τις ποσότητες που θα καταναλώσουμε. Δεν είναι μαγκιά να χορταίνουν τα μάτια, αρκεί το στομάχι.
Αν παρόλα αυτά φαίνεται να περισσεύει ποσότητα φαγητού, ας φροντίσουμε να την βάλουμε έγκαιρα στην άκρη (κοινώς να μην τσιμπολογήσουμε από αυτά που δεν πρόκειται να φάμε). Να φυλάξουμε τα περισσεύματα για τις επόμενες μέρες.
Αν δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να το κάνουμε, τότε μπορούμε να δώσουμε το φαγητό που περίσσεψε -με διακριτικό τρόπο- σε γνωστούς, γείτονες, άστεγους και μετανάστες της περιοχής που έχουν άναγκη.
Παράλληλα, μπορείτε να ενημερώσετε τους φίλους σας να πράξουν τα ίδια (σωστή ποσότητα, επαναξιοποίηση, προσφορά σε άλλους).

Αλλά μην μείνετε μόνο εκεί. Αν βρεθείτε κάπου που η κατανάλωση κρέατος είναι πολύ μεγάλη (τσιμπούσι με μεγάλη παρέα, έξοδος σε εστιατόριο), ενημερώστε τους για αυτά που πρέπει να κάνουν. Παροτρύνετε τους επίσης να σκεφτούν το ενδεχόμενο να έρθουν σε επαφή με το "Μπορούμε". Την αξιέπαινη πρωτοβουλία που φέρνει σε επαφή αυτούς που μπορούν να προσφέρουν τρόφιμα και αυτούς που τα χρειάζονται.
Σκεφτείτε επίσης το ενδεχόμενο να προσφέρετε στα συσσίτια που υπάρχουν ανά την Ελλάδα. Σε κάθε πόλη της Ελλάδας υπάρχουν δημοτικές υπηρεσίες και εκκλησίες που σιτίζουν καθημερινά τους ανήμπορους. Ελάτε σε επαφή μαζί τους. Ενδεικτικά εδώ μια λίστα συσσιτίων της εκκλησίας. Επίσης εδώ και εδώ  ενδέχεται να βρείτε κ άλλους φορείς που μπορούν να αξιοποιήσουν τα περισσεύματα.
Πείτε τους εστιάτορες να επικοινωνούν με το "Μπορούμε", με τα συσσίτια, με τους δήμους κ άλλους φορείς όχι μόνο σήμερα, αλλά κάθε μέρα.

Η σπατάλη δεν είναι μαγκιά, δεν υποδηλώνει οικονομική άνεση, αλλά κοινωνική και περιβαλλοντική αδιαφορία. Ας περιορίσουμε την σπατάλη. Δεν θέλει κόπο, θέλει τρόπο. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: