4 Δεκ 2013

Αιθαλομίχλη: ένας χρόνος χαμένος και 71.000€ πεταμένα

Όλοι παραδεχόμαστε ότι η αιθαλομίχλη είναι ένα σοβαρό πρόβλημα που επηρεάζει την υγεία των πολιτών, χωρίς διακρίσεις. Όλοι αναγνωρίζουμε ότι το πρόβλημα διογκώθηκε λόγω της ενέργειας της κυβέρνησης να εξισώσει το φόρο πετρελαίου θέρμανσης και πετρελαίου κίνησης.
Όμως η εξίσωση έγινε πέρυσι. Το πρόβλημα αναδείχθηκε πέρυσι. Από τότε έως σήμερα μεσολάβησε ένας χρόνος. Τι έκανε η κυβέρνηση προκειμένου να διαχειριστεί αποτελεσματικά το ζήτημα της αιθαλομίχλης και γενικότερα της θέρμανσης των πολιτών; Ελάχιστα πράγματα.

Έπρεπε να φτάσουμε στις 4 Οκτωβρίου για να συνεδριάσει για πρώτη φορά η συντονιστική διυπουργική ομάδα για την αντιμετώπιση της αιθαλομίχλης.
Έπρεπε να περάσει ένας ακόμη μήνας πριν φτάσουμε στις 5 Νοεμβρίου και στην ανακοίνωση του Υπουργείου όπου γίνεται λόγος για ένα σχέδιο ΚΥΑ για την αντιμετώπιση των περιστατικών αιθαλομίχλης. Το σχέδιο ΚΥΑ προβλέπει βασικά συστάσεις προς τους πολίτες, ενώ σε συνθήκες όπου η αιθαλομίχλη θα έχει καλύψει τα πάντα προβλέπεται επίσης περιορισμός στην κυκλοφορία οχημάτων και στη λειτουργία των βιομηχανιών. Σε περιπτώσεις δε όπου η ατμόσφαιρα θα θυμίζει Πεκίνο η ΚΥΑ προβλέπει την διακοπή χρήσης των τζακιών.
Το όλο σκηνικό προκάλεσε μόνο τη θυμηδία της πλειονότητας των πολιτών. Τα social media κατακλύστηκαν από ειρωνίες (δικαιολογημένες) γύρω από τη δημιουργία αστυνομίας τζακιού.
Η ΚΥΑ δεν έχει ακόμα βγει. Αντιθέτως στις 28 Νοεμβρίου βγήκε νέα ανακοίνωση του ΥΠΕΚΑ βάσει της οποίας ο Υπουργός ζητά από τη ΡΑΕ να μην χρεώνονται τον ηλεκτρισμό οι καταναλωτές που κάνουν χρήση του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου κατά τις ημέρες όπου η αιθαλομίχλη θα έχει ξεπεράσει κατά πολύ τα κόκκινα. Βάσει της ίδιας ανακοίνωσης, ο Υπουργός ζητά από τη ΡΑΕ να του προτείνει τυχόν άλλα μέτρα για τον περιορισμό του προβλήματος.
Προσέξτε! Είχε σχεδόν εκπνεύσει ο Νοέμβριος κι ο καθ' ύλην αρμόδιος Υπουργός ακόμα ζητούσε να μάθει τρόπους για τον περιορισμό του προβλήματος.
Όμως το καλό είναι άλλο!

Όπως έγραψα πιο πάνω στις 4 Οκτωβρίου συνεδρίασε μια διυπουργική ομάδα. Εκεί μεταξύ άλλων αποφάσισε να τρέξει καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αιθαλομίχλη.
Στις 17 Οκτωβρίου λοιπόν προκηρύσσεται διαγωνισμός για διαφημιστική που θα αναλάβει την εκστρατεία ενημέρωσης. Ο διαγωνισμός ολοκληρώνεται γρήγορα για τα ελληνικά δεδομένα και στις 7 Νοεμβρίου βγαίνει ο ανάδοχος κι αναρτάται στη Διαύγεια τόσο το όνομά του, όσο και τα καθήκοντά του. Ο ανάδοχος λοιπόν πρέπει να βγάλει ραδιοφωνικό και τηλεοπτικό σποτ, να εκδώσει ενημερωτικό υλικό και να υλοποιήσει διαδικτυακή καμπάνια κυρίως με web banners και καταχωρήσεις. Το κόστος όλων αυτών ανέρχεται σε 71.140€
Μπήκαμε στο Δεκέμβριο. Το κρύο έχει γίνει τσουχτερό. Η καμπάνια εννοείται ότι δεν είναι ακόμα έτοιμη και πιθανότατα δεν θα είναι πριν από τουλάχιστον 5-15 ημέρες (στην καλύτερη των περιπτώσεων κι αν όλα τρέξουν ρολόι).
Και η ερώτηση είναι μια: Πόσο νόημα έχει να τρέξει στα μέσα Δεκέμβρη μια καμπάνια ενημέρωσης των πολιτών για την αιθαλομίχλη, όταν όλοι μα όλοι οι πολίτες έχουν κάνει ήδη τις επιλογές τους για το μέσο θέρμανσης με το οποίο θα βγάλουν τον χειμώνα;
Για ποιο λόγο ξοδεύονται 71.000€ για μια καμπάνια που προκαταβολικά γνωρίζουμε όλοι όσοι ασχολούμαστε με τα ενεργειακά ότι δεν θα έχει καμιά επίπτωση στην αλλαγή στάσης των πολιτών;
Για να μην πολυλογώ. Η καμπάνια θα είχε νόημα (που κατ' εμέ δεν θα είχε γιατί απλά ο κόσμος δεν εμπιστεύεται το Υπουργείο για την ενημέρωσή του, αλλά λέμε τώρα), αν υλοποιούνταν το διάστημα όπου οι πολίτες αποφασίζουν τι θα κάψουν, δηλαδή τον Οκτώβριο. Και θα είχε νόημα μόνο αν καταδείκνυε το αληθινό κόστος του τζακιού και των άλλων συστημάτων καύση, τόσο στην υγεία όσο και στην τσέπη (λίγοι γνωρίζουν για παράδειγμα ότι για το ίδιο θερμικό έργο το τζάκι είναι πιο ακριβό από το καλοριφέρ). Και θα είχε νόημα μόνο αν συνοδεύονταν από ουσιαστικά μέτρα που θα έδιναν στους πολίτες τη δυνατότητα επιλογής άλλου μέσου πλην του τζακιού. Το επίδομα θέρμανσης ήταν και φέτος peanuts. Το δωρεάν ρεύμα σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες δεν θα το σχολιάσω. Κινήσεις πανικού!

Και φέτος λοιπόν πορευόμαστε μόνοι μας. Ο καθένας ας κάνει ότι μπορεί. Να ενημερώσει φίλους και γνωστούς ώστε αν δεν αποφύγουμε την αιθαλομίχλη, τουλάχιστον να αποφύγουμε τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές. Να μην ξεχάσω μόνο να συγχαρώ την διαφημιστική που κέρδισε την εκστρατεία ευαισθητοποίησης. Δεν φταίει αυτή. Αυτοί που της τα έδωσαν Νοέμβρη μήνα φταίνε!     

* η φωτό από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: