11 Νοε 2013

Μετά την πρόταση δυσπιστίας τι;


Η πρόταση δυσπιστίας ήταν απλά ένα ακόμα επεισόδιο στη διαδικασία συγκρότησης των δυο πόλων που θα μονομαχήσουν στις εκλογές, όταν και όποτε διεξαχθούν. Βάσει των σημερινών συνθηκών, οτιδήποτε βρίσκεται ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ είναι καταδικασμένο να περιοριστεί σημαντικά. Το μονοψήφιο ποσοστό μοιάζει σήμερα το πιθανότερο σενάριο για το σύνολο των κομμάτων που πασχίζουν να συστήσουν έναν κεντρώο πόλο.
Ποια είναι η επόμενη μέρα και ποιοι οι συσχετισμοί;
Δύσκολη η απάντηση στο ομιχλώδες πολιτικό τοπίο της χώρας. Αυτό πάντως που ξέρω είναι ότι τα κυριότερα πολιτικά συμπεράσματα δεν εξάγονται ούτε από την πρόταση δυσπιστίας, ούτε από το ταξίδι στο Τέξας, ούτε από τον τρόπο που έκλεισε η ΕΡΤ. Όλα αυτά δεν είναι παρά λίγα από τα στοιχεία που αθροίζονται στην -κατά Χομπσμπάουμ*- "ιστορική δυναμική", η οποία έχει ήδη αναπτυχθεί και παρασέρνει βεβαιότητες στο διάβα της.  
Όποτε προσπαθώ -με τις λίγες γνώσεις μου- να προβλέψω τι πρόκειται να συμβεί στο κοντινό πολιτικό μέλλον της χώρας, ανατρέχω πάντα στην ακτινογραφία της ψήφου των εκλογών του 2012. Εκεί μέσα μπορεί να εντοπιστεί η φορά της "ιστορικής δυναμικής". Προτείνεται η ανάγνωση του πιο κάτω πίνακα με την προϋπόθεση ότι δεν θα υποπέσει κανείς στο λάθος να θεωρήσει πως οι αντικειμενικές συνθήκες δεν επηρεάζονται από το εκάστοτε υποκείμενο ή να πιστέψει λανθασμένα πως το εκάστοτε υποκείμενο καθορίζει απόλυτα τις αντικειμενικές συνθήκες.    



* Από το "Έρικ Χομπσμπάουμ, Στους ορίζοντες του 21ου αιώνα μετά την εποχή των άκρων: συνομιλία με τον Antonio Polito, Θεμέλιο, 2000"

Δεν υπάρχουν σχόλια: