15 Νοε 2015

Μια σημαντική έρευνα κοινής γνώμης στη σκιά της τραγωδίας στο Παρίσι

Στη σκιά της τραγωδίας στο Παρίσι, κυκλοφόρησε μια σημαντική έρευνα κοινής γνώμης που διενεργήθηκε από την Metron Analysis για λογαριασμό της ευρωκοινοβουλευτικής ομάδας του Σύριζα. Η έρευνα αφορά μια σειρά ζητήματα που σχετίζονται με τη χρήση των ΜΜΕ, τον βαθμό ενημέρωσης για το Ευρωπαϊκό και Ελληνικό Κοινοβούλιο, τις πολιτικές πρωτοβουλίες του Ευρωκοινοβουλίου και την αναγνωρισιμότητα των Ευρωβουλευτών.
Μέσα στην έρευνα υπάρχουν μερικά διαμαντάκια που λένε πάρα πολλά για το προφίλ του Έλληνα.  Σταχυολογώ τα πιο σημαντικά ευρήματα, με ιδιαίτερη αναφορά σε όσα έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Βάσει της έρευνας λοιπόν:

 • Μόλις το 28% των Ελλήνων θεωρεί ότι είναι ενημερωμένο για τις δραστηριότητες του Ευρωκοινοβουλίου.
 • Μόλις το 17% των Ελλήνων γνωρίζει ποιος είναι ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
 • Μόλις το 37% γνωρίζει ποιος είναι ο πρόεδρος του Ελληνικού Κοινοβουλίου.
 • Μόλις το 20% γνωρίζει πόσοι είναι οι Έλληνες Ευρωβουλευτές
 • Μόλις το 16% έχει θετική γνώμη για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το 44% ουδέτερη και το 37% ουδέτερη γνώμη.
 • Για το Ελληνικό Κοινοβούλιο, μόλις το 7% έχει θετική γνώμη, το 20% ουδέτερη και το 72% αρνητική.
 • Όμως, το 68% θα ήθελε το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να έχει πιο σημαντικό ρόλο από αυτόν που έχει σήμερα και το 61% θα ήθελε να μετέχει το Ε.Κ. στον έλεγχο για την τήρηση της συμφωνίας με τους δανειστές.


Επιπλέον, αναφορικά με τη δημοτικότητα των Ευρωβουλευτών προκύπτει ότι δημοφιλέστεροι είναι οι Δ.Παπαδημούλης, Σ.Σακοράφα, Γ.Κύρτσος και Ε.Καϊλή. Τις τελευταίες θέσεις καταλαμβάνουν οι Γ.Επιτήδειος, Σ.Ζαριανόπουλος, Λ.Φουντούλης και Ε.Συναδινός. Δηλαδή οι τρεις Ευρωβουλευτές του νεοναζιστικού μορφώματος και ένας Ευρωβουλευτής του ΚΚΕ.


Ενδιαφέρον παρουσιάζει επίσης το γεγονός πως ο Θ.Ζαγοράκης είναι ο μοναδικός Ευρωβουλευτής του συνταγματικού τόξου, που οι αρνητικές γνώμες είναι περισσότερες από τις θετικές για το σύνολο των Ελλήνων.
Αξίζει να αναφερθεί η διαφορά στις δημοτικότητες, ανάλογα με την κομματική ταυτότητα των ερωτώμενων. Οι πιο αντιπαθείς Ευρωβουλευτές για τους ψηφοφόρους του Σύριζα είναι οι Μ.Κεφαλογιάννη,ς Μ.Σπυράκη, Θ.Ζαγοράκης, Γ.Κύρτσος, ενώ για τους ψηφοφόρους της ΝΔ αποτελούν κόκκινο πανί οι Θ.Ζαγοράκης, Κ.Κούνεβα, Σ.Σακοράφα και Δ.Παπαδημούλης. 


Κατά τη γνώμη μου, τα πιο ενδιαφέροντα συμπεράσματα της έρευνας αφορούν α) την άποψη των Ελλήνων σχετικά με τις αιτίες των ανισοτήτων στην ΕΕ και β) τον αυτοπροσδιορισμό των πολιτών.
Στις αιτίες των ανισοτήτων οι επιλογές ήταν δυο: οι διαφορές μεταξύ των χωρών και οι διαφορές μεταξύ των κοινωνικών τάξεων. Ως κύρια αιτία των ανισοτήτων προκρίνεται από το 51% των πολιτών οι διαφορές μεταξύ των χωρών και από το 44% η "πάλη των τάξεων". Αριστεροί και νέοι είναι αυτοί που προσδίδουν ταξικά χαρακτηριστικά στις ανισότητες, δεξιοί και μεσήλικες αυτοί που κυρίως θεωρούν ότι οι ανισότητες είναι θέμα διαφορών μεταξύ των χωρών.


Τέλος στους αυτοπροσδιορισμούς, οι πολίτες είχαν να επιλέξουν αν τους εκφράζει να αποκαλούν εαυτόν:
 1. Έλληνα
 2. Δημοκράτη
 3. Χριστιανό
 4. Ευρωπαίο
 5. Προοδευτικό
 6. Συντηρητικό
 7. Αριστερό
 8. Δεξιό
Τα ευρήματα μιλούν από μόνα τους. Όχι τόσο σε απόλυτες τιμές, όσο σε συνδυασμό με τα κοινωνικά και πολιτικά χαρακτηριστικά των ερωτηθέντων. Δεν θα κάνω καμιά ερμηνεία. Μπορείτε εσείς να ερμηνεύσετε την κατάσταση μελετώντας με προσοχή τα γραφήματα  "Προσδιορισμοί 2" και "Προσδιορισμοί 3" που ακολουθούν.
Ζούμε σε μια τρελή τρελή κοινωνία που τα έχει χαμένα. Κι αν κάτι πρέπει να επαναπροσδιορίσουμε πρωτίστως δεν είναι το πως θα αποκαλούμαστε (που κι εδώ τα έχουμε κάνει μαντάρα), αλλά το πως θα καταφέρουμε να συμβιώσουμε και να δημιουργήσουμε ως κοινωνία.  
Η πλήρης έρευνα μπορεί να βρεθεί εδώ (pdf).

Δεν υπάρχουν σχόλια: