15 Σεπ 2009

Νέα γρίπη, παλιά τακτική... και η φραπελιά!

Το πιο κάτω κείμενό μου αναρτήθηκε στην e-εφημερίδα telegraph.gr πριν από αρκετές μέρες. Με την έναρξη της σχολικής περιόδου, το κείμενο φαντάζει εξαιρετικά επίκαιρο.

Δεν είμαι γιατρός και ποτέ δεν το ήθελα, ούτε στα παιδικά μου χρόνια όπου γενικά θεωρείτο must να δηλώσεις ότι θα γίνεις γιατρός ή δικηγόρος. Επομένως, οι παρακάτω σκέψεις δεν προέρχονται από έναν ειδικό, αλλά απλά από έναν άνθρωπο που αρέσκεται να βάζει λίγη λογική στις διαδικασίες εξαγωγής συμπερασμάτων.

Νέα γρίπη, λοιπόν, μας πήρε και μας σήκωσε. Είναι απίστευτα τα όσα έχουν γραφτεί ή ακουστεί στον τύπο, είναι απίστευτο πως η φήμη της γρίπης ταξίδεψε πιο γρήγορα από την ίδια για να καταστεί ολόκληρη η ανθρωπότητα (ή μάλλον το «ανεπτυγμένο» κομμάτι αυτής, γιατί αμφιβάλλω αν η Αφρική ή το μεγαλύτερο κομμάτι της Ασίας ασχολείται με την γριπική φρενίτιδα των δυτικών) δέσμια των φόβων περί εξάπλωσης της χειρότερης πανδημίας που έχει ζήσει ο πλανήτης, πιο μεγάλη από την ισπανική γρίπη, πιο επικίνδυνη από την χολέρα, πιο σιχαμερή από την ελονοσία.

Μια στιγμή! Είναι έτσι τα πράγματα; Τι στο διάολο είναι αυτή η νέα γρίπη, που στην αρχή ονοματίστηκε «γρίπη των χοίρων», για να αλλάξει μετά όνομα σε «νέα γρίπη» και πρόσφατα να μετονομαστεί σε «πανδημία γρίπης 2009»; Σύμφωνα με την βιβλιογραφία, είναι μια ιογενής γρίπη, που προήλθε από την μετάλλαξη στελέχους της κοινής γρίπης τύπου Α, με συμπτώματα παρόμοια με αυτά της κοινής γρίπης, ίσως λίγο βαρύτερα, και μεγάλη δυνατότητα διάδοσης. Αν και όλα τα ευρήματα συνηγορούν στο γεγονός ότι πρόκειται για μια ασθένεια που με λίγη προφύλαξη και καλή διατροφή ξεπερνιέται, παρόλα αυτά ο χαμός γύρω από αυτή είναι άνευ προηγουμένου.
Πιστεύεται ότι προήλθε από γουρούνια της Ασίας, πέρασε στην Ν. Αμερική και μετά ξεκίνησε μέσω του ανθρώπου να κατακτήσει τον κόσμο. Όμως, πλέον, κανείς δεν χρησιμοποιεί τον όρο «γρίπη των χοίρων», καθώς είναι πολύ πιθανό σε σύντομο χρονικό διάστημα να διαπιστώσουμε ότι πρόκειται απλά για μια συνηθισμένη «γρίπη των δημοσιογράφων». Επειδή, λοιπόν, ο συνειρμός μεταξύ δημοσιογράφου και γουρουνιού θα καταστεί αναπόφευκτος, οι ίδιοι οι δημοσιογράφοι σε μυστική e-συνάντηση, μέσω skype, που έλαβε χώρα ένα πρωϊνό (ώρα Γκρίνουιτς) του Μαΐου, αποφάσισαν να σταματήσουν κάθε συζήτηση για τα παμφάγα τετράποδα, ώστε να μην στιγματιστούν μελλοντικά στα μάτια της κοινής γνώμης.
Είναι οι ίδιοι μεγαλοδημοσιογράφοι των μεγάλων πρακτορείων (βλ. reuters, associated press, το βήμα, ΑΝΤ1 κτλ) που ήρθαν σε συμφωνία με τις φαρμακοβιομηχανίες, οι οποίες παράγουν αντιγριπικά, προκειμένου να διαδώσουν τα χειρότερα για τη γρίπη και με αυτόν τον τρόπο να μανιπουλάρουν την συνείδηση των πολιτών,οι οποίοι κατατρομοκρατημένοι θα κάνουν ουρές έξω από τα φαρμακεία για να αγοράσουν tamiflu και λοιπά σύνεργα.
Αλήθεια, είναι δυνατόν να συνέβη κάτι τέτοιο; Είναι δυνατόν να έχουν γίνει τόσο σκανδαλώδεις ενέργειες και να μην έχει βρεθεί ένας άνθρωπος με αποδεικτικά στοιχεία να τους καταγγείλει; Ανταπαντώ ότι όσο δυνατό είναι αυτό, άλλο τόσο δυνατό είναι να συμβεί οτιδήποτε από τα τερατώδη έχουν ακουστεί-διαδοθεί μέσω blog, διαδόσεων κοκ. Δυο τρανταχτά παραδείγματα επ’ αυτού:

1. Διοργάνωση πάρτι διάδοσης της νέας γρίπης (από στόμα σε στόμα;). Υποτίθεται ότι στην Μ. Βρετανία, τη Γαλλία, τις ΗΠΑ ακόμα και στην Ελλάδα γίνονται μικτές μαζώξεις «καθαρών» και «μολυσμένων» ώστε να κολλήσουν όλοι την γρίπη, να την περάσουν ελαφρά και να ξεμπερδεύουν. Όμως, κατά τύχη, δεν υπάρχει μια αυθεντική μαρτυρία και ατράνταχτες αποδείξεις για αυτό. Αντιθέτως, όλοι συζητούν το θέμα ως κάτι που το άκουσαν από κάποιον άλλο, του οποίου η κοπέλα έχει μια φίλη, ο γκόμενος της οποίας έχει έναν ξάδερφο, που κόλλησε την γρίπη σε ένα τέτοιο πάρτι, που διοργανώθηκε από έναν φίλο του ξαδέρφου, ο οποίος είχε κολλήσει τη γρίπη στις διακοπές του στο Κανκούν. Σας θυμίζει κάτι; Είναι σχεδόν το ίδιο (στη σύλληψη) με τον αστικό ελληνικό μύθο περί προσχεδιασμένου αφελληνισμού μέσω των φουρνιών μεταναστών, που καταφθάνουν στην Ελλάδα επειδή κάποιοι τους έδωσαν τα χρήματα να πληρώσουν τους δουλέμπορους με μοναδική προϋπόθεση όταν τους ρωτήσει ο έμπορος ψυχών που πηγαίνουν αυτοί να αποκριθούν «Ελλάντα».

2. Η νέα γρίπη μοιάζει τρομερά με την ισπανική γρίπη, ξεκινά ήπια, κάνει παύση και στη συνέχεια επανέρχεται πιο δυναμικά. Ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα. Ευτυχώς ο συγκεκριμένος μύθος δεν διακινείται ευρέως, αλλά την άκουσα στο δελτίο ειδήσεων της ΝΕΤ και είναι ζήτημα χρόνου να κατακλύσει τα μίντια. Ακόμα και αν δεχθώ ότι κάτι τέτοιο μπορεί να συμβαίνει η σύνδεση της ισπανικής γρίπης και της νέας γρίπης, σε επίπεδο «αποτελέσματος», μόνο παραπλανητική μπορεί να θεωρηθεί. Η επίδραση της ισπανικής γρίπης διήρκεσε δυο χρόνια, από το 1918 έως το 1920, και υπολογίζεται ότι σκότωσε περίπου 25-100 εκ. ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Τι ξεχνούν, όμως, να μας πούνε όλοι οι υποτίθεται ειδικοί; Ότι εξαπλώθηκε σε μια παγκόσμια κοινωνία που δεν είχε κάνει θαύματα σε θέματα υγείας (σκεφτείτε ότι η πενικιλίνη ανακαλύφθηκε το 1928), μεσούντος μάλιστα του πρώτου παγκόσμιου πολέμου, που ειρήσθω εν παρόδω έφερε σχεδόν 39.000.000 νεκρούς, τραυματίες ή αγνοούμενους. Ας περιοριστούμε, λοιπόν, στο γεγονός ότι νέα γρίπη και ισπανική διαθέτουν το ίδιο στέλεχος H1N1 και ας σταματήσουμε τις υπόλοιπες ανούσιες συγκρίσεις.

Δεν αντιλέγω ότι οι φαρμακευτικές εταιρίες έβαλαν για καλά το χεράκι τους. Αλλά, it takes two to tango. Οτιδήποτε και αν επιχείρησαν για να διογκώσουν το πρόβλημα και να πασάρουν τα φάρμακά τους, βρήκε γόνιμο έδαφος στον δέκτη της πληροφορίας (βλ. κοινή γνώμη) και τον πάροχο αυτής (βλ. μίντια). Η αλήθεια κατά την άποψή μου είναι μια: Η γρίπη, όπως και αν ονομάζεται, είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα που πρέπει να τεθεί στη σωστή του διάσταση.

Α. Η γρίπη έχει εξαιρετικά μικρό ποσοστό θνησιμότητας. Μέχρι στιγμής έχουν χάσει τη ζωή τους σε όλο τον κόσμο μόλις 1.142 άτομα, εξαιρετικά μικρό νούμερο σε σχέση π.χ. με όσους χάνουν κάθε χρόνο τη ζωή τους από την ελονοσία (1-3 εκ. παγκοσμίως) ή από τροχαία στην Ελλάδα (2.500 ετησίως).

Β. Η στατιστική λέει τα πάντα, αλλά μερικές φορές όχι την αλήθεια. Ο αριθμός θυμάτων από τη νέα γρίπη είναι ένα στατιστικό «γεγονός». Αν όμως αυτό δεν συνοδευτεί με άλλα στοιχεία για το ιστορικό των θυμάτων ή τις συνθήκες υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ένας άνθρωπος, τότε χάνεται η ουσία χάριν των εντυπώσεων. Είναι πολύ πιθανό ότι όλοι αυτοί οι θάνατοι αφορούν ανθρώπους σε ανοσοκαταστολή ή με χρόνια προβλήματα υγείας (π.χ. άσθμα, διαβήτης κτλ) ή άτομα με λειψές συνθήκες υγιεινής και διατροφής. Ένα άλλο στατιστικό είναι ο αριθμός κρουσμάτων σε νέα άτομα που είναι μεγαλύτερος από ότι σε άλλες ηλικιακές ομάδες. Σκέφτηκε ποτέ κανείς αρμόδιος ότι κάτι τέτοιο ίσως είναι φυσιολογικό καθώς η γρίπη ταξιδεύει και επιδιώκει τον συνωστισμό, όπως ακριβώς οι νέοι άνθρωποι;

Γ. Τα κρούσματα μπορεί να αυξηθούν όταν χειροτερεύσουν οι καιρικές συνθήκες, αλλά (τολμώ να διακινδυνεύσω την πρόβλεψη) όχι σε επικίνδυνο βαθμό. Χρησιμοποιώ την στατιστική σε αυτή μου την πρόβλεψη και ελπίζω να μην με διαψεύσει. Η Αυστραλία διανύει την χειμερινή της περίοδο, δηλαδή την ευνοϊκότερη εποχή για την διάδοση ασθενειών (π.χ. χθες στην Μελβούρνη έβρεχε και η θερμοκρασία ήταν στους 12ο C). Παρόλα αυτά, τα κρούσματα της νέας γρίπης σήμερα ανέρχονται σε σχεδόν 24.000, ενώ μόλις 70 άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους. Δεν μου φαίνεται τρελό το νούμερο. Εσείς τι νομίζετε;

Δ. Απαιτείται καλή διατροφή και καλές συνθήκες υγιεινής και κυρίως όχι άγχος, ώστε να ξεπεράσουμε αβρόχοις ποσί το πρόβλημα. Οι άνθρωποι με προβλήματα υγείας θα πρέπει να λάβουν όλα τα κοινά προληπτικά μέτρα. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει για όσους έχουν στο σπίτι μικρά παιδιά.

Ε. Οι οικονομικοί μετανάστες θα πρέπει να προσεχθούν ιδιαίτερα, καθώς η διαβίωσή τους υπολείπεται από το να χαρακτηριστεί αξιοπρεπής. Έτσι είναι πολύ πιθανό οι άνθρωποι αυτοί να έχουν ήδη προβλήματα υγείας και εξασθενημένο ανοσοποιητικό, πράγμα που τους καθιστά ευάλωτους στη νέα γρίπη. Επιτέλους, ας σταματήσουμε τα ανόητα πογκρόμ, υπό τις διαταγές ακόμα πιο ανόητων «ενοίκων πολυκατοικιών», ας αντιμετωπίσουμε τους μετανάστες ως ανθρώπους και ας φροντίσουμε να βελτιώσουμε άμεσα τις αφόρητες συνθήκες στις οποίες ζούνε.

ΣΤ. Μην μασάμε ότι πληροφόρηση μας σερβίρουν. Σήμερα, δεν νοείται άνθρωπος χωρίς πρόσβαση σε πολλές πηγές ενημέρωσης. Ενημερωθείτε για τη νέα γρίπη, ενημερώστε τους οικείους σας και ηρεμήστε.

Ας κλείσω με τις απόψεις μου για το θέμα του εμβολιασμού. Υπάρχει, λέει ο Πρωθυπουργός, η δυνατότητα εμβολιασμού του συνόλου του πληθυσμού και για αυτό το λόγο θα προμηθευτούμε 24.000.000 εμβόλια. Δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του κ. Καραμανλή. Αυτή η αρρώστια είναι δίκοπο μαχαίρι. Αν δεν έπαιρνε τα εμβόλια θα τον κατηγορούσαν για αδιαφορία. Τώρα που τα πήρε τον κατηγορούν για επιπολαιότητα και μεγάλο κόστος. Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα σε μια Ελλάδα που είναι τίγκα στο αντιβιοτικό. Κάνει, βέβαια, λάθος ο Πρωθυπουργός αν πιστεύει ότι τα εμβόλια είναι το πρόβλημα. Ο μηχανισμός αντιμετώπισης της γρίπης θα εγγυηθεί την ελαχιστοποίηση ή μη των επιπτώσεων, αλλά πολύ φοβάμαι ότι όχι μόνο δεν υπάρχει, αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να δημιουργηθεί από τον άνθρωπο που γέμισε με κάγκελα την Αθήνα. Λόγω ακριβώς αυτού του γεγονότος, η ώριμη στάση των Ελλήνων θα παίξει τον πλέον καθοριστικό ρόλο. Σας παρακαλώ, λοιπόν, ψυχραιμία, όχι πανικός, όχι πάρτι γρίπης, όχι αχρείαστα φάρμακα, όχι συνωστισμό στα νοσοκομεία άνευ λόγου και μην υποκύπτετε στον «ιό της φημολογίας».

Βέβαια, όπως είπα δεν είμαι γιατρός. Την προσωπική μου γνώμη καταθέτω, γνωρίζοντας ότι η "κινδυνολογία" είναι μια παλιά και δοκιμασμένη επιτυχής τακτική. Όσοι, από την άλλη, θεωρείτε ότι η νέα γρίπη θα επαληθεύσει την «Ιωάννου Αποκάλυψη», επικοινωνήστε καλού κακού με την Άννα Δρούζα και ρωτήστε την αν η δυνατότητα της φραπελιάς να θεραπεύει πάσα νόσο και πάσα μαλακία περιλαμβάνει και τη νέα γρίπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: