16 Φεβ 2013

Φίλε μου, μη φοβάσαι να σκεφτείς...

Έχω έναν καλοκάγαθο φίλο που ταλαιπωρήθηκε πολύ στη ζωή του. Άριστος μαθητής, πολύ θρήσκος, ντροπαλός, πτυχιούχος Ιστορικού με μεταπτυχιακό στις τεχνικές διδασκαλίας παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες. Δυσκολεύτηκε πάρα πολύ να βρει δουλειά. Κακομεταχείριση σε φροντιστήρια, απανωτές αποτυχίες στο ΑΣΕΠ, έγινε 43 χρόνων και μόλις φέτος βρήκε μια συμπαθητική εργασία ως αναπληρωτής καθηγητής σε ειδικό σχολείο. Ο φίλος ψήφισε τον Ιούνιο χρυσή αβγή*, πράγμα θεωρητικά αδιανόητο, βάσει του προφίλ που σας περιέγραψα. Τα Χριστούγεννα συναντηθήκαμε στα πάτρια εδάφη και είχαμε μια μακρά συζήτηση. Οκτώ άτομα προσπαθήσαμε να κατανοήσουμε τους λόγους που τον οδήγησαν να ψηφίσει το φασιστικό κόμμα. Οκτώ άτομα προσπαθήσαμε να τον συνετίσουμε. Εις μάτην.
Οι απόψεις του ένας αχταρμάς γύρω από την “πατρίδα”, την “προστασία από τους εχθρούς του έθνους”, την “ανάγκη να φάνε καμιά σφαλιάρα όσοι είναι στη Βουλή”, τους “ξένους που μας τρώνε τις δουλειές”. Ένας αχταρμάς εθελοτυφλίας: “η χρυσή αβγή δεν είναι νεοναζιστικό κόμμα”, “κυνηγάει μόνο τους λαθρομετανάστες και όχι τους νόμιμους μετανάστες”, “βρίσκει λεφτά όπως κάθε άλλο κόμμα”, “μόνο αν μου δώσετε χειροπιαστές αποδείξεις θα πειστώ γι' αυτά που καταλογίζετε στο κόμμα” κ.λπ.
Ο φίλος αγαπά πάρα πολύ την Ελλάδα και την ιστορία της (ιστορικός γαρ), γνωρίζει λοιπόν πολύ καλά αυτά που υπέφερε η χώρα κατά τη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής. Μισεί τους ναζί και ακόμα περισσότερο τους Γερμανούς νεοναζί, δεν πιστεύει όμως ότι η χρυσή αβγή έχει ναζιστικές καταβολές. Παρόλα αυτά μας είπε πως, αν δει οποιαδήποτε σχέση με τον ναζισμό, “δεν πρόκειται να τους ξαναϋποστηρίξει”.
Φίλε μου, δες αυτό:
Σε πρόσφατη ερώτηση του περιοδικού Crash για τυχόν σχέσεις με εθνικιστικά κόμματα του εξωτερικού, ο αρχηγός του κόμματος που ψήφισες απάντησε ότι «όχι, δεν έχουμε καμία επαφή με κόμματα. Επικοινωνούμε μόνο με μεμονωμένα πρόσωπα, τα οποία έχουν δει με πολύ μεγάλη χαρά την άνοδο της χρυσής αβγής. Για παράδειγμα, το εθνικιστικό κόμμα της Γερμανίας λέει ότι οι Έλληνες είναι τεμπέληδες. Θα μπορούσαμε να είχαμε καμία επαφή μαζί τους; Φυσικά και όχι».
Αρχές Φλεβάρη, όμως, στελέχη του εθνικοσιαλιστικού κόμματος Γερμανίας φωτογραφίζονται με τον αρχηγό της χ.α. και άλλα πρωτοκλασάτα στελέχη της. Προσπαθώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, βουλευτής τής χ.α. δήλωσε ότι πέρασαν τους Γερμανούς νεοναζί για δημοσιογράφους. Του ξεφεύγει μάλιστα πως «ο ένας εκ των δύο Γερμανών με ενημέρωσε ότι είναι και εκλεγμένος σε κάποιο τοπικό κοινοβούλιο της χώρας του. Τον ρώτησα ποια είναι η θέση του κόμματός του για τους Έλληνες και μου απάντησε πως θαυμάζουν τον ελληνικό πολιτισμό και θεωρούν τους Έλληνες που ζουν στην Γερμανία ισότιμους με αυτούς πολίτες».
Φίλε μου, όπως καταλαβαίνεις, η δικαιολογία κάνει νερά. Ο αρχηγός της χ.α. λέει ότι δεν μπορεί να έχει σχέση με το εθνικιστικό κόμμα Γερμανίας που θεωρεί τεμπέληδες τους Έλληνες, αλλά στη συνέχεια φωτογραφίζεται με αυτούς και μάλιστα μέσα στη Βουλή. Κι αν ψάξεις λίγο στο διαδίκτυο θα δεις ότι η νεοναζιστική οργάνωση καμαρώνει που συμμετείχε σε εκδήλωση για τα Ίμια μαζί με τα στελέχη της χ.α. Κι αν ψάξεις λίγο παραπάνω θα δεις ότι ένας από τους δύο Γερμανούς νεοναζί, ο Ματίας Φίσερ, δεν είναι δημοσιογράφος αλλά ζωγράφος και δεν κρύβει τις ναζιστικές του καταβολές.
Βρίσκεις λογικές τις αντιφάσεις; Αν ναι, συνέχισε τον κατήφορο. Αν όχι, σύνελθε. Μη φοβάσαι να σκεφτείς. Γνωρίζεις την ελληνική ιστορία και ιδιαίτερα την ιστορία της περιόδου 1940-1944. Βοήθησε καταρχήν με τη στάση και την ψήφο σου να μην την ξαναζήσουμε. Ο διάσημος ιστορικός Μαρκ Μαζάουερ σε πρόσφατη εκδήλωση ανέδειξε την ιδεολογική συγγένεια της χ.α. με το εθνικοσοσιαλιστικό κόμμα του Χίτλερ. Εσύ πότε θα το δεις; Πότε θα δεις πως η χ.α. δεν είναι ένα κίνημα (όπως ανόητα και ψηφοθηρικά είπε ο πρώην υπουργός Α. Λοβέρδος), αλλά ένα συνονθύλευμα μισαλλοδοξίας, ρατσισμού και φασισμού;

* Ο όρος “χρυσή αβγή” προέκυψε μετά την (ορθή) διαδικτυακή παρότρυνση του συγγραφέα κ blogger Ν. Σαραντάκου να «αποσυνδέσουμε ορθογραφικά - οπτικά το ναζιστικό μόρφωμα από την όμορφη λέξη 'αυγή' και να το κάνουμε συναφές με τα αβγά».

** Το άρθρο δημοσιεύθηκε σήμερα στη στήλη "Συναντήσεις" της Αυγής.
*** Η φωτογραφία έρχεται από εδώ κ πιθανότατα αφορά γκράφιτι στο λύκειο της Κυπαρισσίας. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: