4 Φεβ 2013

Μια μικρή αναδρομή στους τελευταίους μήνες

Μια μικρή αναδρομή στους τελευταίους οκτώ μήνες:

Ιούνιος 2012: Σύλληψη ομάδας που έκλεψε πέντε τράπεζες και στράφηκε με πυρά κατά αστυνομικών. Καλάσνικοφ τα όπλα τους, ένας ειδικός φρουρός ανάμεσα στους ληστές.

Σεπτέμβριος 2012: Ο #60bombs πέφτει θανάσιμα τραυματισμένος όταν έσκασε στα χέρια του αυτοσχέδιος εμπρηστικός μηχανισμός. Ο συνεργός του συλλαμβάνεται, για να αφεθεί κατόπιν με περιοριστικούς όρους.

Νοέμβριος 2012: Στην Αγίου Μελετίου μια ομάδα καταστρέφει καταστήματα αλλοδαπών. Προσάγονται 10 άτομα. Αγνοείται η συνέχεια.

Νοέμβριος 2012: Τρία άτομα συλλαμβάνονται στο Βόλο. Στο αυτοκίνητό τους εντοπίζονται σφαίρες και δυο μολότοφ.

Ιανουάριος 2013: Δυο έλληνες δολοφονούν τον Σαχτζάτ Λουκμάν, πακιστανό μετανάστη. Στο σπίτι του ενός εντοπίζεται πλούσιο προεκλογικό υλικό κόμματος.

Ιανουάριος 2013: Κατά τη διάρκεια της κηδείας του χουντικού Ντερτιλή ακούγονται πυροβολισμοί. Η αστυνομία συλλαμβάνει έναν 22χρονο στην κατοχή του οποίου βρίσκονται 21 κάλυκες, όχι όμως κ το/α όπλο/α.

Πολλά περιστατικά σε σύντομο χρονικό διάστημα. Όλα έχουν ένα κοινό ή μάλλον τέσσερα.
Το πρώτο κοινό είναι ότι οι δράστες προέρχονται από τον ακροδεξιό χώρο. Το δεύτερο κοινό είναι ότι δεν δόθηκαν ποτέ στη δημοσιότητα τα ονόματα και οι φωτογραφίες των δραστών. Το τρίτο κοινό είναι ότι οι δράστες δεν κακοποιήθηκαν από την ελληνική αστυνομία, παρότι δεν φαίνεται να έχουν υποπέσει σε ελαφρύτερα παραπτώματα σε σχέση με όσους γνώρισαν το βαρύ χέρι των οργάνων της τάξης. Το τελευταίο κοινό είναι η αμήχανη στάση των περισσότερων κομμάτων και μέσων ενημέρωσης να καταδικάσουν τις συγκεκριμένες πράξεις βίας (απ' όπου κ αν προέρχονται).

Γράφοντας το συγκεκριμένο ποστ δεν έχω καμιά διάθεση να αθωώσω τους συλληφθέντες στο Βελβεντό Κοζάνης. Ο καθένας είναι υπόλογος των πράξεων του και υπόκειται στους νόμους του κράτους. Παρανόμησαν, καλώς συνελήφθησαν. Ας καταδικαστούν βάσει των κανόνων της δικαιοσύνης. 
Δεν μπορεί όμως η ελληνική αστυνομία να κάνει διακρίσεις κατά την εκτέλεση των καθηκόντων της. Δεν μπορεί επίσης να υποκαθιστά την δικαστική εξουσία και να συναγελάζεται με μηχανισμούς που θυμίζουν παρακράτος της δεκαετίας του '60.
Αν δρα ανεξέλεγκτα, τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Αν δρα κατόπιν εντολών, τα πράγματα είναι ακόμα πιο άσχημα.
Κι όσο δεν διορθώνεται η κατάσταση, η κατρακύλα συνεχίζεται! Πράγμα που θα έπρεπε να αποτελεί ντροπή για όλους όσοι θεωρούν πως η θέση της Ελλάδας είναι στην ΕΕ και όχι στην Αφρική.

ΥΓ. Στην φωτό βλέπετε τον John Pike, τον γνωστό πια αστυνόμο που ψέκασε τους διαδηλωτές στο Πανεπιστήμιο Davis. O John έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει αδικημένος. Αν ζούσε στην Ελλάδα, ο αρμόδιος υπουργός θα έλεγε πως δεν υπάρχουν αποδείξεις για ανάρμοστη συμπεριφορά.

[Update 06.02.2013 - Φίλος μόλις επισήμανε πως για μια εκ των περιπτώσεων (τη σύλληψη στο Βόλο) η ελ.αστυνομία ανέβασε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των δραστών. Πολύ καλά έκανε. Για τις άλλες;]

Δεν υπάρχουν σχόλια: