6 Φεβ 2013

Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;

Έστειλα σήμερα σε φίλο ένα λινκ σχετικό με την κοσμοσυρροή που παρατηρήθηκε κατά τη διανομή δωρεάν φρούτων και λαχανικών από ομάδα διαμαρτυρόμενων παραγωγών.
Ο φίλος είναι ένα από τα σπάνια διαμάντια που πολύ δύσκολα συναντάς στη ζωή σου. Άνθρωπος με αξίες που δεν ξεχειλώνονται κατά το δοκούν. Με ειλικρίνεια, εργατικότητα, αγωνιστικότητα, μεράκι. Με ανθρωπιά!
Μου απάντησε σχετικά άμεσα με το μήνυμα που παραθέτω πιο κάτω και αξίζει να διαβάσετε, ανεξάρτητα των κομματικών σας πεποιθήσεων. Το μήνυμα αναφέρεται σε υπαρκτά πρόσωπα.

"Αχιλλέα από αυτούς ζήτημα να έχουν ανάγκη τις ντομάτες ένας-δύο.
Οι άλλοι είδαν τσάμπα φως και μπήκαν.
Σίγουρα υπάρχουν άνθρωποι και οικογένειες που πεινούν. Σίγουρα οι περισσότεροι δεν είναι εκεί καθώς τους έχει μείνει ακόμα περηφάνια.
Στην Ελλαδάρα όμως η κατάσταση είναι μπουρδέλο. Άλλοι πεινούν, άλλοι λαμβάνουν βοήθεια, άλλοι γκρινιάζουν, άλλοι αγωνίζονται.
Προχθές πέτυχα σε μιά διαδήλωση τον γείτονά μου στην Κόρινθο. Πολιτικός μηχανικός που έβγαλε τρελά φράγκα πριν την κρίση. 
Τώρα κυκλοφοράει ακόμα με την mercedes αλλά διαμαρτύρεται γιατί τα λαμόγια οι πολιτικοί δεν του επέτρεψαν να συνεχίσει τη ζωή που έμαθε.
Τελευταία έκανε τον μεσίτη και έβγαζε μαύρα από καπέλο που έβαζε σε οικόπεδα ως μεσάζων...
Ο κουμπάρος μου είναι με τον ΣΥΡΙΖΑ τώρα γιατί είναι δημ. υπάλληλος και δεν πληρώνεται πλέον καλά για να κάθεται.
Ο κολλητός μου ψήφισε ΧΑ για να γαμήσουν τους πολιτικούς. Η γυναίκα που ξενυχτούσε χωρίς ένσημα στο προσκέφαλο της μάνας του, ήταν από το Αζερμπαϊτζαν. 
Ο μπατζανάκης μου θέλει να πάμε στη δραχμή καθώς έχει πάρει έναν σκασμό δάνεια για να πληρώσει το τελευταίο μοντέλο της Opel. Δεν έχει ούτε για καύσιμα.
Δύο εξαδέρφια μου είναι άνεργοι εδώ και δύο χρόνια. Δεν πάνε να μαζέψουν τις άπειρες ελιές του πατέρα τους στο χωριό καθώς περιμένουν να προσληφθούν με 4μηνη σύμβαση στο δημόσιο...
Τις ελιές τους τις μαζεύουν αλλοδαποί για ψίχουλα...
Ο θείος μου ο Βασίλης έχει τρία παιδιά, είναι άνεργος (τεχνίτης μαραγκός από τους λίγους) εδώ και τρία χρόνια με παιδί να σπουδάζει στην Πάτρα και τη σύζυγο που μόλις απολύθηκε από το Super market που εργάζοταν.
Μοιράζει πίτσες και σουβλάκια όπου βρει μεροκάμματο αλλά δεν έχει χρόνο για διαμαρτυρίες και μαλακίες. Δεν έχει να φάει αλλά στα συσσίτια αρνείται να πάει. Είναι περήφανος.
Ευτυχώς οι γυναίκες μας δεν έχουν πιάσει ακόμα την κατσαρόλα και έχει δουλίτσα.
Και ρωτάω εγώ τώρα: Ποιός θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά σε αυτόν τον τόπο;"
 
Ο καλός φίλος περιέγραψε βέβαια τον περίγυρό του, αλλά πιστεύω πως δεν θα μπορούσε κανείς να συνοψίσει καλύτερα την χαοτική κατάσταση της κοινωνίας. Μπερδεμένο κουβάρι η χώρα.
Και η ερώτηση του φίλου είναι όλα τα λεφτά. "Ποιος θα βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά;"
Και η ερώτηση δεν απευθύνεται μόνο στην παρούσα κυβέρνηση (που ο βαθμός της μέχρι στιγμής είναι ιδιαίτερα χαμηλός). Απευθύνεται σε όλα τα κόμματα, στις επόμενες κυβερνήσεις. Απευθύνεται και σε εμάς για να μας υπενθυμίσει πως αυτό που λείπει από τη χώρα δεν είναι μόνο τα "λεφτά που χρωστάμε στους ξένους". Μας λείπουν και αυτά. 
Αλλά μας λείπουν περισσότερο θεσμοί, διαφάνεια, δικαιοσύνη, αυτογνωσία. Αυτά τα κάστανα έχουν παραψηθεί. Ποιος θα τα βγάλει επιτέλους από τη φωτιά;

* Η φωτό από εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια: