20 Ιουλ 2011

Η "καλύτερη παραλία της Ελλάδας" δεν υπάρχει

Βγήκε λέει το αποτέλεσμα για τις 10 καλύτερες παραλίες της Ελλάδας το 2011. Σύμφωνα με το κοινό του facebook, έξι από τις δέκα βρίσκονται στο Ιόνιο, δυο βλέπουν Αιγαίο και άλλες δυο Λιβυκό.
Κατά καιρούς διεξάγονται ένα σωρό ψηφοφορίες για την "καλύτερη παραλία". Κάποιες φορές κερδίζει το Ναυάγιο στη Ζάκυνθο, κάποιες άλλες το Σαρακίνικο στη Μήλο, η Περίσσα στη Σαντορίνη κοκ. Μπούρδες.

Καλύτερη παραλία της Ελλάδας για το 2011 είναι αυτή που θα επισκεφθείς εσύ φέτος. Καλύτερη παραλία ever είναι αυτή στην οποία πέρασες ωραίες στιγμές και σου έρχεται πρώτη στη μνήμη. Όλα τα άλλα αφορούν περισσότερο αισθητικές κομπορρημοσύνες, τοπικούς ανταγωνισμούς και τοπικιστικές επάρσεις, τουριστικές ατραξιόν και επίδειξη διαπιστευτηρίων παραλιακού επιπέδου.
Καλύτερη παραλία για μένα εξακολουθεί να είναι η Κρύα Βρύση στην Εύβοια, αν και έχω να την επισκεφθω τουλάχιστον τρία χρόνια. Δεν σου γεμίζει το μάτι, δεν έχει ψιλή άμμο, γαλαζοπράσινα νερά, "γοητευτικά" βράχια, όμως είναι ιδανική για ελεύθερο κάμπινγκ και την επισκέπτομαι με την καλύτερη παρέα του κόσμου, τους φίλους και την οικογένειά μου. Δεν θα γίνει Αρμυρίχι, ούτε  Καλλιανοί, όμως ποιος στα αλήθεια απολαμβάνει μια παραλία νιώθωντας κυριολεκτικά στο σβέρκο του την ανάσα των διπλανών κατασκηνωτών;
Για αυτό σας λέω, καλύτερη παραλία στην Ελλάδα δεν υπάρχει κι αν υπάρχει μάλλον δεν θα την έχουμε ακόμα επισκεφθεί. Από την Θράκη έως την Κρήτη, από την Κέρκυρα έως το Καστελόριζο, όλες καλές, αρκεί να έχεις καλή διάθεση και παρέα.
Άσε που φέτος και πιθανότατα τα επόμενα χρόνια, το στοίχημα δεν θα αφορά την καλύτερη παραλία της χώρας, αλλά το πόσοι δεν θα μπορέσουν να απολαύσουν μερικές στιγμές χαλάρωσης ακόμα και στη χειρότερη παραλία του κόσμου. Με ανεργία στο 16%, μερική απασχόληση στο φουλ και αβεβαιότητα για την επικείμενη ή μη χρεοκοπία της χώρας, αρκετοί συμπολίτες μας θα σιγοβράσουν στην Αττική επιδιώκοντας λίγες ανάσες δροσιάς στις κοντινές παραλίες του νομού.
Ήμουν πάντα της άποψης ότι οι διακοπές σχετικά μακριά από τον τόπο διαμονής δεν είναι πολυτέλεια, αλλά ανάγκη. Δυστυχώς, μια σημαντική μερίδα συμπολιτών μας δεν θα καταφέρει να απομακρυνθεί από το κλεινόν άστυ. Τουλάχιστον ας τους ευχηθούμε να κλείσουν τα μάτια στις διάφορες ψηφοφορίες και να βρουν την δικιά τους αγαπημένη ακρογιαλιά στο νότιο, δυτικό ή ανατολικό κομμάτι της Αττικής, να βρουν πάνω από όλα μερικές στιγμές χαλάρωσης, ενόψει ενός ιδιαίτερα δύσκολου και απρόβλεπτου φθινοπώρου.
Καλή δύναμη σε όλους.  


* η φωτογραφία δείχνει τον κεντρικό πεζόδρομο των Τρικάλων, πόλη απ' την οποία κατάγομαι. Ελλείψει θάλασσας, ο πεζόδρομος αποκαλείται "παραλία των Τρικάλων" και για πολλούς είναι η καλύτερη του κόσμου. Αν το καλοσκεφθείς, πριν μερικά εκατομμύρια τα Τρίκαλα ήταν κατακλυσμένα από θάλασσα, και οι Τρικαλινοί ήταν οι πρώτοι έλληνες που έκαναν χρήση φυσικού βατήρα για βουτιές (ναι, από τα Μετέωρα :).

Δεν υπάρχουν σχόλια: