11 Ιουν 2012

Χ.Α: όταν η ιστορία επαναλαμβάνεται

Μας ξενίζει η εμφάνιση της Χρυσής Αυγής και θεωρούμε πως είναι ένα μόρφωμα που δεν ανήκει στην πολιτική παιδεία της Ελλάδας; Ας το ξανασκεφτούμε.

"Οι μηχανισμοί..., αποτελούνται από κατάλοιπα υποπροϊόντων του Χίτλερ, από γιγαντοκύτταρα δοσιλογικής λευχαιμίας... από κακοποιούς διαφόρων βαθμών και ειδών, από ιδεολογικούς σκηνίτες και από άλλους φτωχούς διαβόλους... Από τέτοια κοινωνικά βυθοκορήματα αναμενόταν βοήθεια και σ’ αυτά θα ανατιθόταν σε ώρα κρίσης, η ενίσχυση των Σωμάτων Ασφαλείας και η μεγάλη και άγια υπόθεση «της υπερασπίσεως της Πατρίδος και του Ελληνοχριστιανικού Πολιτισμού παντού, πάντοτε και δι’ όλων των μέσων»... Σήμερα, εδώ, ένα σύμφυρμα κλεφτών, βιαστών, δοσίλογων και κάθε είδους κακοποιών, εμφανίζεται (προς εθνοκαπηλεία και ανομολόγητους ιδιοτελείς σκοπούς) ως προστάτης κοινωνικών καθεστώτων, ως φύλακας ιερών και οσίων και ως Κέρβερος του νόμου και της τάξης. Τι άλλο έπρεπε να περιμένει κανείς απ’ αυτό πλην του ότι θα εξελισσόταν σε κακοήθη νεοπλασία της κοινωνίας;"

Το παραπάνω κείμενο αποτελεί μέρος της αγόρευσης του εισαγγελέα Δελαπόρτα κατά της εκδίκαση της υπόθεσης Λαμπράκη, το μακρινό 1966 (τρία χρόνια μετά τη δολοφονία του δημοφιλούς ειρηνιστή πολιτικού). Τα όσα σχολιάζει αφορούν τη συμμορία των παρακρατικών που για πολλά χρόνια αναλάμβανε τις 'δύσκολες υποθέσεις', τις υποθέσεις δηλαδή που το κράτος δεν ήθελε να εμφανιστεί με λερωμένα χέρια. Δεν υπονοώ πως σήμερα υπάρχει σε εξέλιξη μια παρόμοια παρακρατική μεθόδευση, αν και είναι ηλίου φαεινότερου ότι η κυριαρχία της Χ.Α στους δρόμους δεν θα μπορούσε να συμβεί χωρίς την ανοχή, αν όχι παρότρυνση, μερίδας των σωμάτων ασφαλείας. 
Τέτοιες νεοπλασίες όπως έχει αποδειχθεί δεν αναπτύσσονται ποτέ αυτοάνοσα. Και το γεγονός πως εν έτει 2012 ξαναζούμε την αναβίωση των όσων πολύ εύστοχα περιγράφει ο Δελαπόρτας αποδεικνύει πως η ιστορία δεν επαναλαμβάνεται σαν φάρσα, αλλά πολλές φορές εξακολουθεί να βιώνεται ως τραγωδία. Αποδεικνύει επίσης η ιστορία πως η περί ου ο λόγος οργάνωση δεν προέκυψε από παρθενογέννηση.

Λίγα περισσότερα για τον Παύλο Δελαπόρτα μπορείτε να δείτε εδώ και εδώ. Τι κρίμα να λείπουν τέτοιες προσωπικότητες από την δικαιοσύνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια: