4 Νοε 2011

Ελληνική πολιτική σκηνή σε 3D

Στην πολιτική γνωρίζουμε πως ένα κόμμα του κέντρου έχει τη δυνατότητα να μαζεύει κόσμο από αριστερά και από δεξιά, να διογκώνεται και να κατακτά την πρωτοκαθεδρία. Από την άλλη, γνωρίζουμε πως ένα κεντρώο κόμμα μπορεί να απωλέσει μικρό ή μεγάλο μέρος του μεγέθους του δια της αντιστρόφου διαδικασίας, της διαρροής δηλαδή υποστηρικτών είτε προς τη μία, είτε προς την άλλη πλευρά. Η διαρροή προκαλείται κυρίως εξαιτίας της πίεσηςτων πολιτικών σχηματισμών που περικυκλώνουν το κεντρώο κόμμα. Απλή φυσική.
Σήμερα, διανύουμε μια πολιτική περίοδο που μοιάζει να ανατρέπει βασικές αρχές της φυσικής. Το ΠΑΣΟΚ συνθλίβεται από την πίεση που του ασκούν αριστερά και δεξιά κόμματα, όμως αντέχει. Και μάλιστα αντέχει παρότι έχει χάσει μεγάλο μέρος των υποστηρικτών του. Υποστηρικτών που, παρά τα όσα διατείνεται η αντιπολίτευση, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό δεν κατευθύνονται ούτε προς δεξιά, ούτε προς αριστερά. Αντιθέτως, παραμένουν μετέωροι κάνοντας παρέα σε άλλους μετέωρους αριστεροδεξιούς ψηφοφόρους, πολιτικά ορφανοί όλοι τους.
Εκ πρώτοις η κατάσταση που δημιουργήθηκε μοιάζει παράταιρη με τις αρχές της φυσικής, που ανέφερα προηγουμένως. Βαρύτητα, όσμωση, θερμοδυναμική πιστοποιούν πως ο μετεωρισμός των πολιτών απλά δεν θα έπρεπε να συμβαίνει.
Έχω διαφορετική άποψη.
Θεωρώ ότι σήμερα έχουμε φτάσει σε μια κατάσταση εκρηκτικής ισορροπίας, ή αλλιώς στο σημείο και τη στιγμή που δυο συστήματα έχουν μόλις καταφέρει να ισορροπήσουν. Οποιαδήποτε κίνηση από εδώ και πέρα μπορεί να συντελέσει στην διαιώνιση της ασταθούς κατάστασης ή να γεμίσει με ορμή το δεξιό ή το αριστερό βαρέλι. Είμαι της άποψης ότι το κέντρο έχει μπει (δυστυχώς ή ευτυχώς) σε διαδικασία μη αναστρέψιμης φθοράς.
Όλα αυτά πάντα υπό τη θεώρηση ότι το σύστημα που παρακολουθούμε έχει μόνο δυο διαστάσεις. Αν ανάγουμε το πολιτικό σύστημα σε τρισδιάστατη μορφή θα διαπιστώσουμε πως υπάρχει άπλετος χώρος που δεν έχει καλυφθεί από κανένα πολιτικό σχηματισμό. Είναι λοιπόν πιθανό να παρακολουθήσουμε την είσοδο ενός αναπάντεχου πολιτικού εισβολέα, που όχι μόνο θα ρουφήξει τους μετέωρους πολίτες αλλά θα υφαρπάξει αιφνίδια μερίδιο απ' όλα τα υφιστάμενα κόμματα.

Δεν λέω ότι έχει εφευρεθεί αυτό το νέο πολιτικό μόρφωμα, ούτε ότι πρόκειται να συμβεί άμεσα. Δεν λέω επίσης ότι αυτό το νέο θα είναι απαραίτητα καλό. Λέω μόνο προς όλα τα κόμματα ότι α) δεν πείθουν, β) η σημερινή 'ασταθής ευστάθεια' είναι εύκολα καταρρεύσιμη, γ) οφείλουν να προσέξουν την ελεύθερη πτώση στην οποία τους παρέσυρε με τις τελευταίες του κινήσεις ο Γιώργος Παπανδρέου, δ) ήρθε καιρός να σκεφτούν και να δράσουν τρισδιάστατα.
Εξάλλου αν παρακολουθούν τις εξελίξεις στον κινηματογράφο θα διαπιστώσουν πως σχεδόν μόνο οι ταινίες 3D γεμίζουν τα ταμεία.

* το σκίτσο, που έκλεψα από εδώ, δεν απεικονίζει τον Πρωθυπουργό μας, ούτε άλλο εγχώριο πολιτικό πρόσωπο. Αν και θα μπορούσε...

Δεν υπάρχουν σχόλια: