2 Μαρ 2011

Συζήτηση με έναν αγρότη...

Πριν από δυο μέρες είχα μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συζήτηση που θέλω να μοιραστώ μαζί σας. Ένας ξάδελφος της γυναίκας μου, αγρότης, μοιράστηκε μαζί μου μερικές σκέψεις μέσα στο λίγο χρόνο που βρεθήκαμε, λίγο όσο κρατάει ένα τσιγάρο.
Δεν θες όμως παραπάνω για να πάρεις μια καλή πρώτη εντύπωση για την κατάσταση που επικρατεί στην ελληνική γεωργία, για να αντιληφθείς σε γενικές γραμμές μερικές πάγιες σκέψεις στο μυαλό μιας μεγάλης μερίδας γεωργών, μερικές δοξασίες και κοινές πεποιθήσεις.
Έμαθα λοιπόν μέσα στα λίγα λεπτά που μιλήσαμε ότι αν και επιδοτείται για την βιολογική καλλιέργεια ελιών, η σοδειά του αγοράζεται από τον "έμπορο" σε τιμές συμβατικής παραγωγής, πηγαίνει σε συμβατικό ελαιοτριβείο και καταλήγει ως κοινό λάδι στα ράφια των καταναλωτών. Το αποτέλεσμα είναι να μπαίνει μέσα παρά την επιδότηση και το βιολογικό προϊόν να γίνεται "μια από τα ίδια"!
Έμαθα επίσης πως οι "οικολόγοι" έχουν απαγορεύσει την διακίνηση των παλιών καλών φυτοφαρμάκων και τώρα οι αγρότες ταλαιπωρούνται με τα νέα, "τα οικολογικά", που αποτελούν "ορεκτικό" για ζιζάνια και παράσιτα.
Μόνο για αυτά τα δυο προλάβαμε να μιλήσουμε, αλλά έφτανε για να αντιληφθώ μερικές παγιωμένες πεποιθήσεις της αγροτιάς μας. Η αλήθεια είναι ότι όντας γέννημα θρέμμα της επαρχίας (Τρίκαλα) με συγγενείς αγρότες, ήμουν εξοικειωμένος με τα όσα ειπώθηκαν, όμως μου προξένησε εντύπωση πως παρά το πέρασμα των χρόνων δεν έχει αλλάξει σχεδόν τίποτα στην πολύπαθη και σκοπίμως χαντακωμένη αγροτική παραγωγή.

Έχουν μάθει σε μια λανθασμένη μανιέρα, έχουν τυφλωθεί από τις επιδοτήσεις που πλέον σε αρκετές περιπτώσεις δεν επαρκούν, αγνόησαν πλήρως και δεν απαίτησαν την ορθολογικοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας, δεν κατάφεραν να τιθασεύσουν τους "εμπόρους" (για όσους δεν γνωρίζουν έμπορος είναι ο μεσάζων που αγοράζει την παραγωγή πριν αυτή καταλήξει σε τυποποιητήρια, σούπερ μάρκετ, λαϊκές κοκ), αποτραβήχτηκαν από τη γη και την αντιμετωπίζουν σαν κάτι άψυχο που γεννά λεφτά, ξεγελάστηκαν από επιτήδειους πολιτικάντηδες που τους τάζουν σταθερές απολαβές βρέξει χιονίσει, αντιλήφθηκαν στρεβλά τη δύναμη της κοινωνικής τους ομάδας και πλέον την επιδεικνύουν μόνο σε ανούσιους αποκλεισμούς εθνικών οδών, παραδίδουν την τύχη τους σε ολίγους εκλεκτούς αγροτοπατέρες που φροντίζουν να εξαργυρώσουν σε χρυσάφι τις σταγόνες του ιδρώτα τους, στηρίχτηκαν σε ένα ανάξιο κράτος που αδυνατεί να επιμορφώσει τους αγρότες χαράσσοντας μια φιλόδοξη και καινοτόμο αγροτική πολιτική, αφέθηκαν στην άγνοιά τους επιδεικνύοντας πρωτοφανή άρνηση να οργανωθούν πάνω σε νέα πρότυπα, νοικιάζουν ψυχές για να μαζέψουν φτηνά την παραγωγή υπό απαράδεκτες συνθήκες, βασίζονται τυφλά πάνω σε μερικούς τρισάθλιους γεωπόνους που παριστάνουν μαζί τον γιατρό και τον φαρμακοποιό της γης, παραδίδονται ακόμα στις ίδιες δοξασίες περί οικολόγων που πετούν φίδια και λύκους, απαγορεύουν (τι καλά που θα ήταν) όποιο φυτοφάρμακο θέλουν και "κυνηγούν" τους κυνηγούς, τρώγονται σαν τα κοκκόρια μεταξύ τους στη λογική της "κατσίκας του γείτονα" καίγοντας μαζί με τα ξερά (βλ. αγροτοπατέρες, δημόσιοι υπάλληλοι σε δ/νσεις γεωργίας) και τα χλωρά (νέοι αγρότες, ευσυνείδητοι γεωπόνοι κοκ), βολεύτηκαν και αυτοί (σε ένα μεγάλο βαθμό) στη ραθυμία του καφενείου και του καναπέ, έμπλεξαν με τράπεζες σπαταλώντας το κεφάλαιό τους σε παραγωγικές "φούσκες" και αχρείαστα εργαλεία, την είδαν επιχειρηματίες προχωρώντας σε "επενδύσεις" επί μετοχών, φωτοβολταϊκών, μένοντας στην ουσία εκτεθειμένοι στις ορέξεις ορισμένων επιτήδειων κοκ.
Προσοχή! Στα παραπάνω δεν περιλαμβάνω όλους τους αγρότες, αλλά κακά τα ψέματα, ένα μεγάλο μέρος (μάλλον το μεγαλύτερο) πάσχει από τις συγκεκριμένες παθογένειες.

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει κανείς υψηλά ιστάμενος στην Πολιτεία που να έχει συζητήσει σοβαρά μαζί τους, να καταλάβει που νοσεί η αγροτική πολιτική και να προβεί στον κατάλληλο σχεδιασμό. Κοινώς εκεί στα Υπουργεία δεν έχουν ιδέα για αυτό που πρέπει να γίνει, παρά μόνο σε θεωρητικό επίπεδο βάσει περισπούδαστων ασκήσεων επί χάρτου. Και όσο δεν αλλάζει τίποτα πάμε ολοταχώς για φούντο...
Δύσκολα τα πράγματα για την γεωργία της Ελλάδας, και από την άλλη τόσο εύκολα στην επιδιόρθωσή τους, αρκεί όσοι "σχεδιάζουν"να βγουν στο δρόμο και να μη διστάσουν να μιλήσουν με τους καλλιεργητές της γης, να μην διστάσουν να τους ενημερώσουν με πειστικά τεκμήρια για τις αλλαγές που πρέπει να γίνουν, να μην φοβηθούν να πουν την αλήθεια για την αυριανή κατάργηση των μαζικών επιδοτήσεων της ΕΕ. Άντε να δούμε λίγο έργο, επιτέλους!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: