22 Δεκ 2010

Η Σπίθα, ο Σπίθας και οι νέοι εθνικοπατριώτες... τρομάρα μας!

Έχει να μιλήσει μέρες ο Μίκης Θεοδωράκης, ο ιδρυτής του κινήματος Σπίθα και εφεξής καλούμενος Σπίθας. Αν δεν τον βαλσάμωσαν, τότε απλά δουλεύει πυρετωδώς στο σπίτι του για την προώθηση του κινήματος που ελπίζει να αποτελέσει το έναυσμα (σπίθα γαρ) για να "λαμπαδιάσει" πατριωτικά και εθνολυτρωτικά η χώρα.
Ο Σπίθας είναι ιδιάζουσα περίπτωση στα ελληνικά χρονικά. Λίγο κωλοτούμπας, λίγο τυχερός, λίγο ψυχοπονιάρης, λίγο αφελής, λίγο πολυπράγμων κατάφερε -αν και αριστερός στα παλιά "χρόνια της χολέρας"- να μιλήσει στην ψυχή μεγάλου μέρους των ελλήνων. Δεν είναι τυχαίο, καθώς όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά του είναι βγαλμένα από το ψυχογράφημα του μέσου έλληνα, αριστερού-κεντρώου και δεξιού. Προικισμένος μουσικά, αλλά δυστυχώς αυτό το προτέρημα εκμεταλλεύτηκε και μας έχει μπαστακωθεί χρόνια τώρα, αυτοεμφανιζόμενος ως η φωνή της "ρωμιοσυνείδησης".

Το τελευταίο έργο του είναι, όπως προείπα, η Σπίθα. Το κίνημα, που αξίζει να διαβάσετε όλη την ιδρυτική του διακήρυξη μπας και καταλάβετε περί τίνος πρόκειται.
Σε λίγες γραμμές, η προσωπική μου εκτίμηση για το όλο εγχείρημα είναι πως πρόκειται για μιαν ακόμα νερόβραστη ανιστόρητη και παραποιημένη παράθεση λαϊκοδεξιών κορώνων. Είναι κορώνες σαν αυτές που έχουν κατακλύσει το ίντερνετ μέσα από πολλά και ποικίλα ανώνυμα blog της λαϊκής-εθνοπατριωτικής σχολής (Θα τα αναγνωρίσετε -τα μπλογκ- από το όνομα τους π.χ. ο νοών νοείτω, η ελληνική γροθιά, αντί-νιούζ κτλ, και από τα σύμβολα που χρησιμοποιούν, κυρίως την κεφαλή του βουκεφάλα, του μεγαλέξανδρου, ή του Γκάι Φόουκς. Θα τα αναγνωρίσετε επίσης από την τάση τους να εξυμνούν τους Καποδίστρια, Κολοκοτρώνη, Βελουχιώτη, πράγμα που σαφώς πρόκειται για ειρωνία καθώς αν ζούσαν εκείνες τις εποχές οι συντάκτες αυτών των ιστολογίων θα υποστήριζαν σίγουρα όσους σκότωσαν ή/και καταδίκασαν τα συγκεκριμένα ιστορικά πρόσωπα).
Να μην πολυλογώ, ο Σπίθας ανακατεύει αληθινά και φανταστικά γεγονότα, εκμεταλλεύεται τη σύγχυση των ελλήνων και δημιουργεί ένα συνονθύλευμα ιδεών, μύθων και πραγματικότητας. Μεταξύ άλλων πετάει και το αμίμητο περί της καλής καρδιάς των Κινεζορώσων που θα μπορούσαν να σώσουν την Ελλάδα όποτε εμείς τους καλέσουμε (Σ.Σ ίσως για να δικαιωθεί η προφητεία για το ξανθό γένος του βορρά). Μάπα το καρπούζι, αλλά επειδή το καρπούζι τραβιέται στην Ελλάδα δεν είναι διόλου απίθανο να μας το φορέσει στην μάπα.

Σπίθα, η κατάσταση στην Ελλάδα είναι χάλια, το μνημόνιο βρωμάει, το ίδιο και οι πολιτικές των απογόνων του Μίλτον Φρίντμαν. Αλλά ρε αδερφέ, επανάσταση με σάπια αυγά (ακόμα και αν είναι χρυσά) δεν κάνεις. Για αυτό σου λέω, καλύτερα δυτική τιάρα, παρά κινέζικο καβουράκι. 

ΥΓ. Το site της σπίθας, η αποθέωση της κιτς κοινωνικής διαδικτύωσης.
ΥΓ2. Στη φωτογραφία ο Άνθιμος. Μην με ρωτάτε γιατί. Και αυτός σπίθα στηρίζει...

Δεν υπάρχουν σχόλια: