13 Δεκ 2010

Μερικά μαθήματα από την κρίση vol. 1

Οικονομική κρίση στην Ελλάδα. Διαβάζουμε, παρατηρούμε, ακούμε τον καθένα να λέει το μακρύ και το κοντό του. Κοιτώντας από εδώ, κοιτώντας από εκεί κατέληξα στο συμπέρασμα πως η κρίση παραδίδει συνεχώς νέα μαθήματα γύρω από την Ελλάδα, τους έλληνες...
Εδώ θα είμαστε να συζητάμε και να τα ανακαλύπτουμε. Ξεκινάμε με τα πρώτα μαθήματα (vol. 1), σε τυχαία σειρά και σπουδαιότητα: 

 
1. Σε δυο χρόνια από τώρα οι αστυνομικές σχολές θα απαιτούν τα υψηλότερα μόρια εισαγωγής, παραπάνω και από τις ιατρικές, καθώς θα είναι η μόνη διέξοδος για σίγουρη απασχόληση. Η άνοδος της βάσης για την αστυνομική σχολή θα προκαλέσει αυξημένη ζήτηση σε ειδικότητες όπως κρανιοχειρουργοί και ορθοπεδικοί. Αντιθέτως, θα καταβαραθρωθεί η ζήτηση για απόφοιτους παιδαγωγικών σχολών (τι την θέλεις την παιδεία, αφού θα γίνεις μπάτσος;)

2. "Κύπρος ή Ελβετία" είναι το μέγιστο δίλημμα στα στέκια των λογής "στελεχών" (μεγάλων και μικρών). Όχι για διακοπές, αλλά για κατάθεση των χρημάτων τους. Η τρίτη επιλογή (ούτε κύπρο, ούτε ελβετία, στο στρώμα μου) απευθύνεται στα χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα.

3. Μια συμβουλή προς χαμηλότερα κοινωνικά στρώματα που επιλέγουν την παραπάνω επιλογή: πληρώνετε που πληρώνετε τα περισσότερα για την κρίση, πρέπει να δίδεται και δωρεές; Μήπως να διαφημίσετε κιόλας την μοναδική υπερπροσφορά σας; Κάτι του στιλ "Αγαπητοί κλέφτες, οι οικείες μας άνοιξαν και σας περιμένουν. Επιλέξτε μας και κερδίστε, μαζί με έναν Η/Υ και μια κάμερα, έως και 50.000 € μετρητά. Απλά σηκώστε το στρώμα και δείτε αμέσως τι κερδίσατε.

4. Παλιότερα πολλοί νόμιζαν ότι το πολυτιμότερο επάγγελμα στον κόσμο ήταν αυτό του γιατρού. Στην πορεία κατάλαβαν ότι οι γιατροί βρίσκονται στην ίδια λίστα λαμογιάς με τους πολιτικούς, δημοσιογράφους, δικαστές κοκ. Μετά τις τελευταίες δηλώσεις του γιατρού Στρος-Καν, οι γιατροί κατακτούν την πρώτη θέση στην ανωτέρω λίστα.

5. Τώρα που θα ισχύσουν στο δημόσιο το 5:1 (πέντε θα φεύγουν, ένας θα μπαίνει στο δημόσιο), οι μετατάξεις και η μείωση μισθών, αιτήσεις για πρόσληψη στο δημόσιο θα κάνουν μόνο όσοι συνδυάζουν ιδιότητες Φλας Γκόρντον, Τιραμόλα και ολίγον από Μητέρα Τερέζα.
Τι είπατε; Δεν υπάρχει κανείς τέτοιος; Γιατί υπάρχει πιθανότητα να δουλέψει καλά το δημόσιο με τα μέτρα που λαμβάνονται;

6. Η κυβέρνηση ασκεί ορθή κοινωνική πολιτική, για αυτό ξεκινά πρώτα με την ανακούφιση των ασθενέστερων. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται το σιωπηρό πάγωμα του φόρου 20% που θα έπρεπε να καταβάλλουν τα μέσα ενημέρωσης και οι ιδιοκτήτες τους.

7. Πάντα στα πλαίσια της ορθής κοινωνικής πολιτικής, η κυβέρνηση έδωσε κατάλληλα κίνητρα για την ανάπτυξη του κλάδου των αστέγων, ενός κλάδου που γνωρίζει τρομερή εκτίναξη του κύκλου εργασιών. Μια από τις τελευταίες σχεδιασμένες πρωτοβουλίες της Πολιτείας είναι το κλείσιμο δεκάδων καταστημάτων στο κέντρο της πόλης. Έτσι τώρα οι νέοι άστεγοι βρίσκουν εύκολα χώρο (στην είσοδο των κλειστών καταστημάτων) να απλώσουν την κουβέρτα τους και δεν χρειάζεται να μαλώνουν για τα υπαίθρια καταλύμματά τους.

8. Ο "Καλλικράτης" είναι ένα από τα πιο δύσκολα RPG (role-playing games) ever... Ξεκινά χωρίς να γνωρίζει κανείς τι ρόλο παίζει, ποιοι είναι οι πόροι του και ποιες οι αρμοδιότητες. Κοινώς "All flesh must be eaten".

9. Η μόνη ελπίδα να την σκαπουλάρει η κυβέρνηση είναι να σταματήσει να μιλάει υπέρ αυτής και των μέτρων της, ο Μπάμπης Παπαδημητρίου @ Σκάι (σκάι-έσκασε).

10. Οι hipsters και οι wannabe hipster πολιτικοποιούνται. Μόνη ελπίδα να γλιτώσουμε από αυτούς είναι να γίνει mainstream η απολίτικη πολιτικοποίηση, πράγμα που θα ωθήσει στην έξοδο τους hipsters, όντας πιστοί στο δόγμα LIFO (last in first out). Όσοι παρελπίδα μείνουν στο μαντρί της πολιτικής θα εκπέσουν αυτομάτως στο επίπεδο γLIFO.

11. Η Ελλάδα δεν έκρυβε τόσους πολλούς οικονομολόγους-ειδικούς. Τα συγκεκριμένα είδη τρωκτικών απελευθέρωσαν κρυφά (όπως οι έλληνες οικολόγοι αμολάνε φίδια και λύκους) ο Ερντογάν και ο Ρουμπινί για να αποσυντονίσουν τη χώρα και να τρομάξουν τον Σπίθα (aka Μίκη).

12. Σύμφωνα με μερίδα πολιτικών, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών όποιος μιλάει για την ανάγκη διασφάλισης των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων είναι απλά ένας λαϊκιστής. Βάσει αυτού του ορισμού, αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα κατοικούν περίπου 9,5 εκ. λαϊκιστές... Ας πρόσεχαν! (Απορία συντάκτη: Όσοι μιλούν για το λαό είναι λαϊκιστές. Γιατί οι άλλοι, όσοι υπερασπίζονται την μικρή μερίδα εχόντων και κατεχόντων, δεν αποκαλούνται εχουντικοί και κατεχουντικοί;)

13. Σε αντίθεση με το πιο πάνω, η "κυβέρνηση τεχνοκρατών" -που κάποιοι μετά μανίας προωθούν- υποστηρίζεται από ελάχιστους (και τον Στέφανο Μάνο). Προσπάθειες των "τεχνοκρατών" να διώξουν με εύσχημο τρόπο τον Μάνο για να μην έχουν την τύχη της Δράσης, προκαλεί την αντίδραση Μάνου.

14. Τι Παρθενώνας και μαλ... Το νέο τρέντ στον τουρισμό μας θα έπρεπε να είναι η δημιουργία και εκμετάλλευση ενός μοναδικού θεματικού πάρκου για την παγκόσμια πολιτική και οικονομία. Θα φτιάξουμε ένα πάρκο χωρισμένο σε ιστορικές περιόδους και θα φέρνουμε τουρίστες να φωτογραφίζονται με τα εκθέματα (δείτε πιο κάτω τα εκθέματα βάσει της περιόδου όπου έζησαν και ανανεώθηκαν τελευταία φορά):
ΚΚΕ 1917-1953 (από την οκτωβριανή επανάσταση έως το θάνατο του Στάλιν), Έλληνες επιχειρηματίες 1927-1974 (λίγο πριν το παγκόσμιο κραχ έως την εκδημοκράτιση της χώρας), Προοδευτική-ριζοσπαστική αριστερά 1967-1968 (από τη Χούντα έως το πρώτο εσωκομματικό ρήγμα), ΝΔ 1974-1980 (Παλινόρθωση Καραμανλή έως την μετάβαση αυτού στην προεδρία).
Το ΠΑΣΟΚ δεν θα φιλοξενηθεί στο θεματικό πάρκο, αλλά στο ΜΟΜΑ ως η μεταμοντέρα εκδοχή του σοσιαλισμού.

15. Τελικά, ελέω κρίσης ανακαλύφθηκε πως υπάρχει πολύς, μα πάρα πολύς, κόσμος που παίρνει τον εαυτό του πολύ πιο σοβαρά απ' ότι πρέπει. Ας χαλαρώσουμε!

Δεν υπάρχουν σχόλια: