20 Σεπ 2011

Πόσο πιθανή είναι η επιβολή δικτατορίας στην Ελλάδα;

Η ώρα έχει πάει έξι το πρωί. Οι πρώτοι αθηναίοι που βγαίνουν στους δρόμους να πάνε στη δουλειά μένουν άφωνοι βλέποντας ουρά από τανκς επί της εθνικής οδού. Κάποια στρίβουν για το κέντρο, άλλα για τα βόρεια προάστια, άλλα συνεχίζουν για τον Πειραιά και την Ελευσίνα. Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με έναν περίεργο τύπο, ο Πρωθυπουργός της χώρας μοιάζει ακόμα πιο χαμένος.
Στις επτά το πρωί τα νέα έχουν κυκλοφορήσει σε όλη την Ελλάδα. Στην Αθήνα έγινε πραξικόπημα. Στις οκτώ εμφανίζεται στην ΕΡΤ ένας άγνωστος τύπος που ανακοινώνει ότι με επαναστατικό διάταγμα η κυβέρνηση παύεται από τα καθήκοντά της. Επικεφαλής της χώρας τίθεται "επαναστατική" επιτροπή με σκοπό τη διαφύλαξη της εθνικής ασφάλειας, τάξης και ακεραιότητας της χώρας.
Ξέχασα να σας πω ότι μια μέρα πριν η κυβέρνηση είχε ανακοινώσει στάση πληρωμών και ελεγχόμενη χρεοκοπία. Τα γεγονότα τρέχουν.
Στις εννέα πλήθος μυστήριων προσωπικοτήτων καταφθάνει στη Βουλή, όπου προηγουμένως έχει φτάσει υπό συνθήκες άτυπης ομηρίας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Πρόκειται να σχηματιστεί κυβέρνηση, ο πρόεδρος δεν συναινεί οπότε ακολουθεί την τύχη άλλων πολιτικών προσώπων που οδηγούνται την ίδια περίπου ώρα άλλοι στο Πεντάγωνο, άλλοι στο Γουδή, άλλοι στο στρατιωτικό αεροδρόμιο Τανάγρας.
Τα social media έχουν ήδη πάρει φωτιά. "Όλοι στο Σύνταγμα, οι πολίτες να πούμε όχι στη χούντα". Κάποιοι λίγοι λένε "καθίστε να δούμε περί τίνος πρόκειται, πόσο χειρότερα θα πάμε". Όσοι καταφέρνουν να φτάσουν στο Σύνταγμα απομακρύνονται με βία και δακρυγόνα από τα ΜΑΤ και τους ΟΥΚάδες που περιπολούν στην περιοχή. Τα τρένα έχουν σταματήσει τη λειτουργία τους, τα λεωφορεία δεν κινούνται, στις βασικές οδικές αρτηρίες επικρατεί πανδαιμόνιο λόγω των ελέγχων που πραγματοποιούνται από μικτά τμήματα στρατού και αστυνομίας.
Οι τράπεζες δεν ανοίγουν τις πόρτες τους. Το χρηματιστήριο, οι δημόσιες υπηρεσίες, λιμάνια, αεροδρόμια όλα έχουν κλείσει. Ο κόσμος που μαζεύεται διστακτικά σε πλατείες και δρόμους της ευρύτερης περιοχής πρωτευούσης απωθείται άλλοτε ευγενικά, άλλοτε δια της βίας από τις περιπολίες. Ομάδες ΔΙΑΣ χτενίζουν την πρωτεύουσα. Κλούβες των ΜΑΤ φορτώνουν συνεχώς κόσμο. Άγνωστο ακόμα που θα οδηγηθεί. Πρόκειται για ανθρώπους που είτε φαίνονται υπόπτοι στις διωκτικές αρχές, είτε συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των πρέπει-να-συλληφθούν-άμεσα.
Η νέα κυβέρνηση αποτελούμενη από τρία στελέχη του στρατεύματος, τρείς ανώτατους αξιωματικούς, τέσσερα μέλη του δικαστικού σώματος, τέσσερις πολιτικούς, δυο επιχειρηματίες και κανά δυο "τεχνοκράτες" αποκαλύπτεται στις δυο το μεσημέρι. Οι πληροφορίες που έχουν αρχίσει ήδη να ανταλλάσονται στόμα με στόμα (καθότι από την 11η πρωϊνή έχουν νεκρώσει τα δίκτυα σταθερής και κινητής τηλεφωνίας, αλλά και το διαδίκτυο) αναφέρουν ότι τα ηνία της χούντας κρατά μια ομάδα απαρτιζόμενη από μεσαία στελέχη όλων των σωμάτων ασφαλείας (ταγματάρχες, λοχαγοί, αστυνόμοι κοκ) καθώς και από κομβικό προσωπικό της ΕΥΠ. Στους εγκέφαλους της χούντας περιλαμβάνονται μερίδα πολιτικών και 'αγανακτισμένων' του ακροδεξιού-υπερπατριωτικού φάσματος. 
Η κυβέρνηση ήξερε τα συγκεκριμένα σχέδια αλλά θεώρησε πως μπορούσε να ελέγξει τις αντιδράσεις. Η αξιωματική αντιπολίτευση έμαθε επίσημα τα σχέδια μόλις ελάχιστα λεπτά πριν ξεδιπλωθούν, ενώ στο κόμμα δεξιά της δεξιάς αντιπολίτευσης αρκετοί ήταν ενήμεροι, όχι όμως επίσημα. Στην άλλη όχθη, ο απόλυτος αιφνιδιασμός. Κάποιες αντιδράσεις στο Β' και Γ' σώμα στρατού καταπνίχθηκαν εν τη γενέση τους, όταν πέταξαν πάνω από την περιοχή διοίκησης τα F16 που τέθηκαν στο πλευρό της "επανάστασης".
Στο πρώτο διάγγελμα ο νέος "επαναστατικός" πρωθυπουργός εξαγγέλει την έξοδο από το ευρώ, την επιστροφή στη δραχμή με ταυτόχρονη υποτίμηση κατά 50% σε σχέση με το ευρώ, την αναστολή μιας δεκάδας άρθρων του Συντάγματος και την επαναφορά σε ισχύ μιας σειράς αναγκαστικών νόμων (α.ν.) των περιόδων 1936-1952 και 1967-1974. Εξαγγέλει επίσης την αναστολή λειτουργίας της Βουλής έως ότου η χώρα μπει σε τροχιά ανάπτυξης.
Από την επόμενη μέρα μοιράζονται συσσίτια για τους "οικονομικά ασθενέστερους" και αρχίζει το γαϊτανάκι έκδοσης α.ν για μια σειρά από ζητήματα. Οι νέες αντιδράσεις των πολιτών κάμπτονται γρήγορα αν και δυστυχώς όχι αναίμακτα. Περίπου έξι φοιτητές κείτονται νεκροί στο χώρο έξω από τα Προπύλαια, τουλάχιστον 170 νοσηλεύονται σε σοβαρή κατάσταση, οι συλληφθέντες πλέον ξεπερνούν τις 4.500. Οι διαβεβαιώσεις της ηγεσίας της "επαναστάσεως" είναι σαφείς: "Γυρίστε στην καθημερινότητά σας και κανείς δεν θα πάθει τίποτα". Οι πολίτες θα πρέπει να περιμένουν άλλη μια μέρα προτού μπορέσουν να τραβήξουν δραχμές από τις κρατικοποιημένες τράπεζες, οι πολίτες ήδη επανέρχονται στις δουλειές τους. Σε διπλωματικό επίπεδο, η ΕΕ καταγγέλει το πραξικόπημα, η Χίλαρυ Κλίντον πράττει το ίδιο, ο Ερντογάν βγάζει ένα μάλλον μετριοπαθές κατηγορώ και ταυτόχρονα τρίβει τα χέρια του αναμένοντας τους λεονταρισμούς των υπερπατριωτών.
Την άλλη μέρα, σε έκτακτη διάσκεψη κορυφής η ΕΕ απαιτεί την επιστροφή στη νομιμότητα και την άμεση προκήρυξη εκλογών. Σαν πρώτη ποινή ανακοινώνει την έξοδο της Ελλάδας από τη ευρωζώνη (κάτι που βέβαια είχαν ήδη αιτηθεί οι πραξικοπηματίες). Η έξοδος από την ευρωζώνη, κοινή συναινέσει, έρχεται κουτί στις χρηματαγορές που θεωρούν ότι με νέα μέτρα λιτότητας από τις Πορτογαλία, Ισπανία, Ιταλία και Ιρλανδία θα ανακάμψουν γρήγορα. Στο μέλλον η ΕΕ δεσμεύεται να εξετάσει την επιβολή εμπάργκο, πράγμα που δεν πρόκειται να συμβεί άμεσα λόγω της "δοκιμασίας που περνά ο ελληνικός λαός".

Διαβάσατε μια μικρή περίληψη των πρώτων ημερών μιας νέας δικτατορίας στη χώρα. Μια δικτατορία που ενδέχεται να προκύψει ως αποτέλεσμα μιας ελεγχόμενης ή μη χρεοκοπίας, ή απλά ως αποτέλεσμα της γενικής αποδιοργάνωσης στην οποία φαίνεται ότι βαδίζει ο τόπος. Κάποιοι, θέλω να πιστεύω όχι αρκετοί, θα τρίψουν τα χέρια τους. Ήδη τους ακούω να λένε "μια χούντα μας χρειάζεται", "ο Παπαδόπουλος ήξερε τι έκανε" και άλλες τέτοιες φαιδρές αρλούμπες. Πολλοί, μεταξύ των οποίων και εγώ, θέλουμε να ελπίζουμε ότι όλα τα παραπάνω είναι απλά και μόνο αποκυήματα της φαντασίας, ότι κανείς δεν θα τολμήσει να βιάσει την, λειψή μεν, δημοκρατία μας, ότι κανείς δεν θα τολμήσει να μιλήσει για μας χωρίς να του έχουμε δώσει τη σχετική εντολή.
Ποιος όμως μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι τέτοια "φανταστικά" σχέδια δεν συζητώνται σε κάποιους διαδρόμους του Πενταγώνου, της ΕΥΠ, της Κατεχάκη και της ΓΑΔΑ; Και αλήθεια πως θα καταφέρουμε να εμποδίσουμε μια τέτοια εξέλιξη ή, αν δεν καταφέρουμε να την αποτρέψουμε, πως θα μπορέσουμε να την καταστείλουμε στα πρώτα της βήματα;
Φοβάμαι ότι δεν έχουμε μια τέτοια απάντηση και ότι η μόνη μας ελπίδα είναι να αποδειχθούν δυνατοί και ανθεκτικοί οι θεσμοί που έχουμε δημιουργήσει μετά το '74. Πρόκειται όμως για τους ίδιους θεσμούς που αφού ξεχειλώθηκαν κατά το δοκούν κυρίως από τα δυο κόμματα εξουσίας, τώρα πλένονται σε θερμοκρασίες που αγγίζουν τους 100ο C. Ας μην εκπλαγούμε καθόλου αν μαζέψουν στο πλύσιμο.
Γι' αυτό σας λέω, γρηγορείτε δια παν ενδεχόμενο και κυρίως παρακαλάτε να μην χάσουμε τα τελευταία ψήγματα κοινωνικής συνοχής... 

ΥΓ. Μην βιαστείτε να δηλώσετε ότι και σήμερα ζούμε μια νέα χούντα. Συμφωνώ ότι ορισμένα μέτρα και βήματα της σημερινής πολιτικής στερούνται νομιμότητας και λαϊκής αποδοχής, αλλά πιστέψτε με η χούντα είναι ένα ολότελα διαφορετικό πράγμα. Ρωτήστε τους Χιλιανούς, τους Αιγυπτίους, ρωτήστε και τους Έλληνες πενηντάρηδες.

Δεν υπάρχουν σχόλια: