12 Σεπ 2011

Ένας μίζερος bon viveur (της οικονομίας)

Λες ότι η αγορά πρέπει να αφεθεί ελεύθερη, ότι η απορρύθμιση είναι αναγκαία, ότι δεν απαιτείται δίχτυ κοινωνικής προστασίας, είναι πολυτέλεια, ότι ο καθένας είναι άξιος της μοίρας και των οικονομικών του πεπραγμένων. Όταν σου αναφέρω ότι δεν έχουν όλοι τις ίδιες ευκαιρίες, ότι δεν μπορούν όλοι να επιλέξουν το μέλλον τους, ότι θα πρέπει να προσέξουμε και να στηρίξουμε τους πιο αδύνατους, κυνικά σχολιάζεις ότι δεν είμαστε όλοι ίδιοι, όλοι ίσοι σε αυτόν τον κόσμο, ότι στην οικονομία ο δυνατός επιβιώνει.

Πρόσεξε αυτά που λες. Γιατί ο οικονομικά αδύνατος μπορεί εξελικτικά να είναι πιο δυνατός. Όταν ξεπεράσει το όριο της ανοχής του θα αρχίζει να σε κυνηγά. Κι αν σε πιάσει, τι θα του πεις; Ότι ο ισχυρότερος θα επιβιώσει;

Πρόσεξε και μην επαναπαύεσαι από το γεγονός πως, για να αποτρέψεις ένα τέτοιο συμβάν, αυξάνεις συνεχώς τον αριθμό των σωμάτων ασφαλείας. Δεν θα καταφέρεις ποτέ να φτιάξεις μια κοινωνία που θα ζουν μόνο οι οικονομικά ευνοημένοι και οι φύλακές τους. Αλλά ακόμα κι αν τα καταφέρεις, αργά ή γρήγορα οι φύλακες θα στραφούν εναντίον σου. Ξέρεις γιατί;

Λόγω της απληστίας σου. Της φαιδρής αλαζονείας. Της υπερεκτίμησης των ικανοτήτων. Του μωροφιλόδοξου υπερεγώ. Της ανάγκης για συνεχή επιβεβαίωση. Κατά βάθος, λόγω του φθόνου που βγάζεις για κάθε τι που δεν σου ανήκει. Λόγω της αδυναμίας σου να μοιραστείς οτιδήποτε ουσιαστικό με κάποιον άλλο. Χρήματα, αγάπη, αισθήματα, δημοσιότητα.

Ζήσε έτσι. Πιθανότατα θα γεράσεις χωρίς να σε πειράξει κανείς. Τι σημασία έχει;
Πάντα μίζερος θα 'σαι. Ένας μίζερος bon viveur...

ΥΓ. Ο μίζερος bon viveur είναι υπαρκτό πρόσωπο, χιλιαστής που ακόμα περιμένει το κατά Φουκουγιάμα τέλος της ιστορίας, τον γνωρίζω προσωπικά. Αν διαβάσει αυτό το άρθρο θα γελάσει ειρωνικά, θα σκεφτεί ότι όλα τα παραπάνω είναι κουταμάρες, ίσως προσπαθήσει να μου την πει χρησιμοποιώντας κενοφανείς, επιθετικούς χαρακτηρισμούς σιροπιασμένους με μπόλικο σαρκασμό και αφοριστικές γενικεύσεις. Σίγουρα κάτι σας θυμίζει. Ίσως έχετε γνωρίσει έναν από τους χιλιάδες κλώνους του. Ίσως σας έχει εκνευρίσει ένας από αυτούς. Λάθος σας. Γελάστε μαζί του, δείτε τον γυμνό μέσα από τον μεγαλοπρεπή μανδύα του, δείτε πόσο ανικανοποίητος είναι. Αδιαφορήστε στις επιθέσεις του. Απαντήστε πολιτικά και κοινωνικά, απαντήστε έντιμα, απαντήστε με ανθρωπιά. Έτσι, οποιοδήποτε κι αν είναι το αποτέλεσμα για αυτόν, εσείς θα έχετε σίγουρα νικήσει.

Δεν υπάρχουν σχόλια: