3 Μαΐ 2012

Το φάουλ ενός δημοσιογράφου (για τους μετανάστες της Αμυγδαλέζας)

Ο Φάνης Παπαθανασίου είναι διπλωματικός συντάκτης της ΝΕΤ. Αργά το βράδυ της Τετάρτης 2  Μαΐου θεώρησε σκόπιμο να αναρτήσει μια 'είδηση' (και συνάμα 'πολιτικό' σχόλιο) στο twitter:




Δεν μπόρεσα να καταλάβω τι εννοούσε. Δεν κατάλαβα ποιο το θέμα σύγκρισης. Πως στην ευχή συνδέεται αυτό που τρώνε οι φυλακισμένοι της Αμυγδαλέζας με αυτό που τρώνε οι άστεγοι και οι πεινασμένοι ημεδαποί;
Αν οι μετανάστες της Αμυγδαλέζας φάνε σκουπίδια που θα τους πετάξουν οι φρουροί τους, οι αθηναίοι που τρώνε σε συσσίτια ή από τα σκουπίδια θα αποκτήσουν ως δια μαγείας ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης; Τι στα κομμάτια εννοεί ο ποιητής που εγώ αδυνατώ να καταλάβω;

Έστειλα ένα σχόλιο, το οποίο αγνόησε. Αγνόησε επίσης σχόλιο που έκανε ο συνάδελφός του @NikoAgo:


Ο κύριος Ago επέμεινε:


Ο κύριος δημοσιογράφος της δημόσιας τηλεόρασης δέησε να απαντήσει το εξής:


Μάλιστα, λοιπόν. Ο Φάνης Παπαθανασίου δεν επιθυμεί τα χειρότερα για τους μετανάστες. Αντιθέτως θεωρεί πως το κέτερινγκ είναι ακριβό και θα ήταν προτιμότερο να υπάρξει μέριμνα για προμήθεια φαγητού από κάποιο κοντινό στρατόπεδο.

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο. Οι άνθρωποι που μεταφέρθηκαν στην Αμυγδαλέζα το μόνο που δεν έχουν ανάγκη είναι τα εδέσματα του Νησίς. Ούτως ή άλλως στα χρόνια της ζωής τους αμφιβάλλω αν είδαν (όχι να γευτούν) φαγητό της προκοπής. Γιατί αν έβλεπαν θεωρώ κομμάτι δύσκολο να έκαναν τόσες χιλιάδες χιλιόμετρα δρόμο για να έρθουν στην 'πολιτισμένη' Ευρώπη.

Έλα όμως που εξακολουθώ να μην κατανοώ για ποιο λόγο ο κύριος Παπαθανασίου έκανε αυτή την τόσο άστοχη σύγκριση. Τι σχέση έχει το κόστος του κέτερινγκ (ειρήσθω εν παρόδω θα ήθελα να μάθω τι ακριβώς περιλαμβάνει το μενού κ πόσο το ακριβές κόστος του) με τους αθηναίους που καταφεύγουν στα σκουπίδια για να καλύψουν την πείνα τους. Οι μετανάστες ευθύνονται για αυτό; Οι μετανάστες απέλυσαν τους αθηναίους που πεινάνε; Οι μετανάστες φταίνε για τις αναδουλειές που αναγκάζουν ανθρώπους να χάνουν σπίτια και αντικείμενο εργασίας γιατί δεν μπορούν να ξεπληρώσουν χρέη; Οι μετανάστες ευθύνονται για την κατάρρευση του κοινωνικού κράτους; Οι μετανάστες φταίνε για τους ναρκομανείς που σιτίζονται απ'τα σκουπίδια;

Φοβάμαι ότι το συγκεκριμένο ποστ του συγκεκριμένου δημοσιογράφου είναι ενδεικτικό του επιπέδου μεγάλου κομματιού της κοινωνίας, αλλά και εξίσου μεγάλης μερίδας της εγχώριας δημοσιογραφιας. Ανθρωποφαγικές συγκρίσεις, λάσπη στον ανεμιστήρα, στο μπλέντερ ζωές και αξίες και όποιον πάρει ο χάρος, πάντα με μια ελαφρά τη καρδία διάθεση.
Απλά να έχει υπόψη ο κύριος Παπαθανασίου ότι τέτοια 'αθώα' σχόλια όταν διακινούνται κατά κόρον (ακόμα και από υποτίθεται έγκριτους δημοσιογράφους) και γίνονται talk of the town συντελούν (όχι μόνο αυτά αλλά και αυτά) στην αποχαύνωση, συντελούν στην ακόμα μεγαλύτερη ανάδυση ρατσιστικών και ακραίων απόψεων.
Άσε που δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι όπως έχουμε διαπιστώσει αυτή την προεκλογική περίοδο η μετάβαση από το ρατσισμό στο φασισμό δεν είναι τόσο δύσκολη. Ειδικά όταν έχεις να κάνεις με μια κοινωνία εν υπνώσει, μια κοινωνία που πάσχει από βαθύτατη ιστορική αμνησία. (χάρη στην οποία εκκολάπτεται το αυγό του φιδιού).

Φάουλ κύριε Παπαθανασίου η εκφορά άδικου -στα όρια του ρατσιστικού- λόγου. Και κρίμα που παρά το ότι μερικοί πολίτες εξέφρασαν τις ενστάσεις τους για αυτό που τόσο άστοχα γράψατε, εσείς δεν κάνατε τον κόπο να παραδεχθείτε το ατυχές του σχολίου. Αντιθέτως με ένα "χε,χε" ξεμπερδέψατε. Και είναι κρίμα, γιατί αδικεί πρώτα και κύρια εσάς σαν προσωπικότητα. Κρίμα να αδικείτε κατά αυτό τον τρόπο εσάς και το λειτούργημα που επιτελείτε.


Θα με ρωτήσει κάποιος, ίσως και ο κύριος Παπαθανασίου, "εσένα τι σε κόφτει και ασχολείσαι με τη δήλωση κάποιου;". "Ο δημόσιος λόγος υπόκειται στη βάσανο της κριτικής" θα απαντήσω. "Δημοσιογραφία των πολιτών" θα συνεχίσω, "ελπίζω να επιτρέπεται".

Δεν υπάρχουν σχόλια: