10 Σεπ 2010

Ανταγωνιστικότητας το ανάγνωσμα...

Χαμηλή η ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας. Έτσι διατείνεται η νέα έκθεση για την ανταγωνιστικότητα των κρατών του κόσμου, που εξέδωσε χθες το World Economic Forum. Η Ελλάδα, σύμφωνα με την έκθεση, καταλαμβάνει πλέον την 83η θέση, 12 θέσεις πιο κάτω σε σχέση με πέρυσι. Σε καλύτερη μοίρα από εμάς βρίσκονται χώρες όπως η Ρουάντα (80η), η Αίγυπτος (81η), η Μποτσουάνα (76η), η Ναμίμπια (74η).
Δεν πρόκειται να σχολιάσω τα ευρήματα της έκθεσης. Περίμενα, εξάλλου, πως η ανταγωνιστικότητα θα βρίσκονταν σε χαμηλά επίπεδα, λόγω των ασφυκτικών δημοσιονομικών περιορισμών, της διαφθοράς, των πελατειακών σχέσεων και της απουσίας μιας σοβαρής πολιτικής κατεύθυνσης.
Ειλικρινά, όμως, χάνω κάθε διάθεση να λάβω σοβαρά υπόψη μου τέτοιου είδους εκθέσεις, από τέτοιου είδους φορείς, όταν διαβάζω πως σε κάποιες φτωχές χώρες υπάρχουν "καλύτερες" συνθήκες ανταγωνιστικότητας απ' ότι σε ανεπτυγμένες χώρες. Και αυτό γιατί αν δεχθώ κάτι τέτοιο, τότε θα πρέπει να αναμένω τη δημιουργία καλύτερων συνθηκών διαβίωσης σε αυτές τις "ανταγωνιστικότερες" τρίτες χώρες.
Διαβάζω όμως μια άλλη λίστα και εκεί επανέρχομαι στην πραγματικότητα. Η Ναμίμπια βρίσκεται στην 169η θέση αναφορικά με το προσδόκιμο ζωής των κατοίκων της (52.9 έτη). Η Μποτσουάνα βρίσκεται στην 174η θέση (50,7 έτη), ενώ η Ρουάντα μόλις στην 185η με 46,2 προσδόκιμα έτη (ειρήσθω εν παρόδω, η "ανταγωνιστικότερη" Ρουάντα ακόμα σφαδάζει από τις εμφύλιες διαμάχες, ενώ δεν διαθέτει καν σιδηρόδρομο).
Στον αντίποδα, η μη-ανταγωνιστική Ελλάδα καταλαμβάνει την υψηλότατη 19η θέση στον προσδόκιμο χρόνο ζωής, με 79,5 έτη.
Λέτε να μπουν ψύλοι στα αυτιά του Πρωθυπουργού μας ότι η μείωση του χρόνου ζωής των Ελλήνων, θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα? Μάλλον όχι, αλλά εν πάσει περιπτώσει ας μάθουμε να διαβάζουμε διπλά και τριπλά κάποιες "λίστες" και να τις συγκρίνουμε με κάποιες άλλες...
Έτσι μπορεί να προσεγγίσουμε καλύτερα την αλήθεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια: