28 Σεπ 2010

Το Βατοπέδι που δεν είναι σκάνδαλο και άλλα φαιδρά...

Χθες χάζεψα για λίγο τηλεοράση, μετά από πολύ πολύ καιρό. Το χαζοκούτι και ειδικά οι πολιτικές του εκπομπές διεκδικούν και θα κερδίσουν επάξια το βραβείο της "ηλιθιωδέστερης χοντροκομμένης προπαγάνδας", αν και όποτε θεσμοθετηθεί. Δεν παύουν όμως να "ψυχαγωγούν" και κυρίως να "ενημερώνουν" σκεπάζοντας με άφθονα σχόλια και ίντριγκα το μπαγιάτικο ειδησεογραφικό προϊόν τους,  για να το σερβίρουν στη συνέχεια και με τον κατάλληλο τρόπο στον, χαμηλής γαστριμαργικής γνώσης, "μέσο τηλεθεατή".
Χθες λοιπόν χάζεψα για λίγο τη νέα δημοσκόπηση στην εκπομπή "Ανατροπή" του Μέγκα, καθώς και το ειδικό θέμα του ΣΚΑΪ για το Βατοπέδι... Και στις δυο εκπομπές έχω την ελάχιστη, τόσο αμυδρή, υποψία πως επιχειρήθηκε μια προσπάθεια να κοντύνουν το κυβερνών κόμμα και συνάμα μια συγκινητική πρωτοβουλία να τονωθεί το τρωθέν γόητρο της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Ο τρόπος παρουσίασης των γεγονότων δεν θα μου έκανε καμιά εντύπωση. Ο κ. Σγουρός άλλωστε, ο υποψήφιος περιφερειάρχης του ΠΑΣΟΚ, δεν ήταν αυτός που δήλωσε πως δεν υπάρχει έλληνας πολίτης που να νιώθει ικανοποιημένος με την κατάσταση στην Ελλάδα και τις απαιτήσεις του μνημονίου; Το θέμα όμως δεν αφορούσε το μνημόνιο, αλλά τις αυτοδιοικητικές εκλογές και κυρίως το σκάνδαλο του Βατοπεδίου.
Είναι λοιπόν οι συνθήκες υπό τις οποίες γίνεται η κριτική, που με βάζουν σε αρκετές σκέψεις περί της αγνότητάς της. Γιατί παρουσιάζεται ως "καθαρή δουλειά" το Βατοπέδι, σήμερα, λίγο πριν υποβάλλει υπόμνημα ο πρώην Πρωθυπουργός; Για ποιο λόγο φούντωσαν οι αντιδράσεις για τις "λανθασμένες" κινήσεις της κυβέρνησης, λίγες ώρες μετά την υπογραφή συμφωνίας με τους εμίρηδες για μια σειρά real estate επενδύσεων;
Οι περισσότεροι από εσάς (αν όχι όλοι) θα μου πείτε πως δεν μασάτε και πως έχετε προ πολλού αποστασιοποιηθεί από τις "κορώνες" των πολιτικών τηλεσόου, επομένως οποιαδήποτε προσπάθεια επηρεασμού των απόψεών σας από τους τηλεαστέρες δεν πρόκειται να πιάσει. Δεν αμφιβάλλω! Αμφιβάλλω όμως αν και κατά πόσο μένουν ανεπηρέαστοι όλοι οι Έλληνες. Στην συγκεκριμένη περίπτωση αρκεί η συντονισμένη προσπάθεια κάποιων μέσων ώστε να ψαλιδίσουν 3-5% από το ένα κόμμα και να το σπείρουν στο/α άλλο/α... Τι λέτε δεν είναι αρκετό, ώστε να αναγκάσει την εκάστοτε κυβέρνηση "να έλθει στα συγκαλά της", να αποσύρει μεταξύ άλλων τον ειδικό φόρο 20% στις διαφημίσεις και να "δουλέψει" μαζί με τα εκδοτικά συγκροτήματα για το συμφέρον του τόπου;

ΥΓ. Είμαι και εγώ πεπεισμένος πως οι κυβερνητικές επιλογές πρέπει να αλλάξουν. Παρατηρώ όμως πως ελλοχεύει ο κίνδυνος να αλλάξουν προς το πολύ χειρότερο και μόνο προς όφελος ολίγων εκλεκτών... Ας το έχουμε όλοι υπόψη!
ΥΓ2.  Άντε και να πιστέψω ότι είναι τελικά νόμιμο να παίρνεις μια λίμνη με αμφίβολους τίτλους ιδιοκτησίας (στην οποία ειρήσθω εν παρόδω δεν μπορείς να κατασκευάσεις σχεδόν τίποτα λόγω καθεστώτος προστασίας) και να την ανταλλάσεις με φιλετάκια. Είναι άραγε και ηθικό; Γιατί αν είναι, τότε κακώς εκδιώχθηκε ο Βουλγαράκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια: