24 Σεπ 2010

Υγρασία τρυπά το κουφάρι της αριστεράς

Ο μεγάλος συγγραφέας Ζοζέ Σαραμάγκου άφησε τον κόσμο στις 18 Ιουνίου 2010, σε ηλικία 88 ετών, γεμάτος με ενάργεια και σκέψεις έως την τελευταία στιγμή. Τα έργα που έδωσε ως παρακαταθήκη στην ανθρωπότητα είναι πολλά και μνημειώδη. Τι να πρωτοσκεφτεί κανείς; Από το "περί φωτίσεως" και το "περί τυφλότητας" έως την "πολιορκία της Λισσαβόνας" και το "κατά Ιησούν ευαγγέλιο" η γραφή του Σαραμάγκου θεραπεύει τις λέξεις, μετατρέποντας τις προτάσεις σε δυναμίτες και τους δυναμίτες σε άνθη ανθρωπισμού.
Μια από τις τελευταίες εκδόσεις του Σαραμάγκου αφορούσε τα κείμενα που έγραφε στο προσωπικό του blog το σύντομο διάστημα Σεπτεμβρίου 2008 έως Μαρτίου 2009. Ένα από τα ποστ του αφορούσε την αριστερά του κόσμου. Ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος αναρωτιόνταν υψηλόφωνα  "που είναι η αριστερά" για να καταλήξει στο συμπέρασμα πως "η αριστερά δεν σκέφτεται, δεν δρα, δεν διακινδυνεύει ούτε βήμα. Έχει γίνει ό,τι έχει γίνει από τότε, και μέχρι σήμερα η αριστερά, με δειλία, εξακολουθεί να μη σκέφτεται, να μη δρα, να μη διακινδυνεύει ένα βήμα". Ξέχασα να αναφέρω πως αφορμή για την απορία του ήταν η μηδενική αντίδραση των "αριστερών κύκλων" ανά τον κόσμο στην προβοκατόρικη δήλωση του σε εφημερίδα της Αργεντινής "η αριστερά δεν έχει την παραμικρή γαμημένη ιδέα σε ποιον κόσμο ζει".
Αυτά είναι λίγο πολύ γνωστά. Το κείμενο διάβαστηκε πολύ και στην Ελλάδα, είτε μέσα στο βιβλίο του "το τετράδιο", είτε σε ηλεκτρονικά μέσα. Για παράδειγμα, το ποστ αναδημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Αυγή την 1η του περασμένου Αυγούστου και φιλοξενήθηκε στον ειδικό ηλεκτρονικό χώρο της εφημερίδας "Ενθέματα", όπου υποτίθεται όλοι οι αναγνώστες μπορούν να καταθέσουν τις απόψεις τους. Στην επίσημη εφημερίδα της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής αριστεράς δεν υπήρξε ούτε ένα σχόλιο για το πραγματικά αιχμηρό άρθρο του Σαραμάγκου.
Το tvxs.gr φιλοξένησε επίσης το άρθρο στις 6.8.2010. Εκεί εμφανίστηκαν 32 σχόλια επί του κειμένου. Δυστυχώς, με ελάχιστες εξαιρέσεις, το ένα ήταν χειρότερο του άλλου. Κάποιος είχε τη διάθεση να ειρωνευτεί τον συγγραφέα. Άλλος θεώρησε πως η άποψη Σαραμάγκου γεννά ηττοπάθεια και πως το ΚΚΕ έχει αναλύσει σωστά την καπιταλιστική εξέλιξη (;), ένας τρίτος θεωρεί πως η αριστερά απλά μαζεύει τις δυνάμεις της για τη νέα επανάσταση, ο επόμενος αναγάγει το ερώτημα στην διαπάλη ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ για να συμπεράνει πως για όλα φταίει ο Κύρκος και ο Κουβέλης. Μύλος...
Προσωπική μου εκτίμηση είναι πως ο Σαραμάγκου θα πρέπει να ήταν Έλληνας και θα πρέπει να αναφέρονταν στην δική μας αριστερά. Γιατί πραγματικά η ελληνική αριστερά δεν έχει ιδέα που στα κομμάτια βαδίζει και πιθανότατα έχει διαρρήξει παντελώς τη σχέση της με τις παρούσες αντικειμενικές συνθήκες, με την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία και η οικονομία. Συνασπισμός, ΣΥΡΙΖΑ, Ανταρσύα, Δημοκρατική Αριστερά, όλα η όψη του ίδιου -αποσυρμένου από την κυκλοφορία- νομίσματος. Μητρόπουλος vs Αλαβάνος, Καμίνης ή Πορτάλιου, κική ή κοκό, μιζέρια ή μούχλα, να τα ερωτήματα που κατατρέχουν την αριστερή ηγεσία σήμερα.
Υγρασία τρυπά το κουφάρι της αριστεράς...

ΥΓ. Μην απορήσετε που δεν περιλαμβάνω στην κριτική μου το ΚΚΕ. Απλά δεν το θεωρώ αριστερό κόμμα, παρά μόνο μια συντηρητική φωνή από το σταλινικό υπερπέραν. Συγνώμη...

Δεν υπάρχουν σχόλια: