17 Σεπ 2010

Τα μαγαζιά που κλείνουν και οι "fast track" επενδύσεις

Το Μαρούσι έως πρόσφατα ήταν γεμάτο από εμπορικά καταστήματα παντός είδους, από ρούχα και καλλυντικά, έως είδη διακόσμησης, παιδικά ρούχα κοκ. Οι πεζοδρομημένες οδικές αρτηρίες βοήθησαν να αποκτήσει το κέντρο της πόλης αυτή τη φυσιογνωμία. Όχι πια!
Η έλευση των μέγα-εμπορικών κέντρων, τύπου Mall, Golden Hall, Avenue, αποτέλεσε τρομερό πλήγμα για τους εμπόρους της περιοχής. Η οικονομική κρίση ήταν απλά η ταφόπλακα στην εμπορική τους δραστηριότητα. 
Χθες πήγα μια βόλτα με τον μικρό μου γιο στο κέντρο του Αμαρουσίου. Παρατήρησα λοιπόν πως πάμπολλα καταστήματα είναι πλέον κλειστά, σε βαθμό αξιομνημόνευτο (χωρίς να υπερβάλλω σχεδόν 1 στις 3-4 βιτρίνες έχει κατεβάσει ρολά).  Πολλά ακόμα μαγαζιά βρίσκονται ένα κλικ πριν την "διάλυση εμπορεύματος", αν κρίνω από τις μεγάλες προσφορές σε όλα τους τα είδη (ότι πάρεις 10 ευρώ). Το φαινόμενο δεν αφορά το Μαρούσι, αλλά σχεδόν όλες τις περιοχές της Ελλάδας.
Δεν θα καταγγείλω τις μεγάλες επενδύσεις "που εξωθούν στην πενία τους μικρούς εμπόρους", ούτε θα κατακρίνω τους μικροκαταστηματάρχες "που δεν μπόρεσαν να προσαρμοστούν στα νέα οικονομικά και κοινωνικά δεδομένα". Αυτά είναι απλοϊκά κλισέ.
Σκέφτομαι τους δύσμοιρους υπαλλήλους των κλειστών ή των υπό-προθεσμία καταστημάτων. Πως θα τα φέρουν βόλτα; Που θα δουλέψουν, τη στιγμή που η ζήτηση συνεχώς μειώνεται;
Η ανάκαμψη είναι το ζητούμενο, αλλά ακόμα δεν έχουν ειπωθεί αρκετά για το είδος και το περιεχόμενο της νέας "αναπτυξιακής διαδικασίας". Κυρίως, δεν έχουν ανακοινωθεί αρκετά εκ μέρους της κυβέρνησης για το νέο "μοντέλο ανάπτυξης". Δυστυχώς κάποιες κινήσεις "fast track" δεν πείθουν για τις αγαθές τους προθέσεις, ούτε φανερώνουν χαρακτηριστικά κοινωνικής δικαιοσύνης... Άραγε, οι λέξεις "διαφάνεια, κοινωνική πολιτική, δικαιοσύνη, σταθεροί κανόνες για όλους" ακούγονται ακόμα στις συζητήσεις των διαφόρων διυπουργικών επιτροπών που απασχολούνται με την "απεμπλοκή μεγάλων επενδύσεων";
Αφελής ερώτηση θα μου πείτε! Έχετε δίκαιο θα απαντήσω. Το καζάνι, όμως, ήδη βράζει, επομένως οι πολιτικές κινήσεις του σήμερα θα πρέπει να διαφέρουν ριζικά από τις "πελατειακές αντιλήψεις" του χθες!
Θα κλείσω, λοιπόν, λέγοντας πως δεν είμαι εγώ ο αφελής, παρά μόνο αυτοί που θεωρούν πως η κοινωνία θα συνεχίσει να απολαμβάνει επ' άπειρο τον ύπνο του δικαίου"...
You can fool some people sometimes but you can't fool all the people all the time! 

Δεν υπάρχουν σχόλια: