15 Νοε 2010

Τι πρέπει να κάνει ο νέος δήμαρχος Αθηναίων

Χθες λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για τον δήμο της Αθήνας σχολίασα την πεποίθησή μου πως κυρίως έχασε το παλιό και φθαρμένο που εκπροσωπείται από τον κ. Κακλαμάνη και λιγότερο κέρδισε το νέο και μακριά από τις κομματικές επετηρίδες. Συνιστώ λοιπόν προσοχή στο επιτελείο Καμίνη να μην καβαλήσουν το καλάμι, γιατί τότε θα ακυρώσουν λίαν συντόμως την δυναμική που φέρει αυτή η τόσο ελπιδοφόρα αλλαγή σελίδα στην Αθήνα.

Το έργο που πρέπει να επιδείξει σε σύντομο χρονικό διάστημα ο κ. Καμίνης είναι τεράστιο, αλλά δυστυχώς δεν σηκώνει αναβολές. Θα πρέπει λοιπόν να σηκώσει τα μανίκια και να προβεί καταρχήν σε μια νέα εξιστόρηση του μέλλοντος της Αθήνας, φανερώνοντας στους πολίτες τα πλάνα του για την επόμενη τετραετία.
Στη συνέχεια οφείλει να καταπιαστεί με μια σειρά από φλέγοντα ζητήματα ποικίλης ύλης. Να συμβάλλει με όλες του τις δυνάμεις στην επίτευξη μιας δίκαιης λύσης για την περιοχή κάτω από την οδό Αχαρνών. Μια λύση που ενδεχομένως θα περιλαμβάνει εξασφάλιση καταλυμάτων για τους μετανάστες, εμπλοκή της δημοτικής αστυνομίας στην επίβλεψη των περιοχών, επιμόρφωση των μεταναστών, εκτεταμένες και συνεχείς διαβουλεύσεις με τους κατοίκους της συγκεκριμένης περιοχής-πυριτιδαποθήκης.
Να καταπιαστεί με την αισθητική της άσχημης και μίζερης Αθήνας και να φροντίσει να σουλουπώσει τα κουσούρια που της άφησαν η κακομεταχείριση από τους λογής "καγκελάκηδες" και "δεντροφάγους". Με εκτεταμένες αλλαγές προσόψεων και την επιδιόρθωση των κακοτεχνιών στις οδούς και τα πεζοδρόμια.
Να δώσει ιδιαίτερη προσοχή στα σκουπίδια της πόλης, προχωρώντας σε πρόγραμμα ανακύκλωσης και μείωσης του όγκου απορριμμάτων με ενημέρωση στην "πηγή", αφού όμως προηγουμένως επιβάλλει συνθήκες απόλυτης διαφάνειας στον χώρο (ένα χώρο που όσοι τον ξέρουν λένε ότι βρωμάει και ότι για αυτή την βρώμα δεν φταίνε τα σκουπίδια, αλλά οι άνθρωποι που ανακατεύονται με αυτόν).
Να δώσει πρόσβαση στο διαδίκτυο προς όλους και να κάνει πολύ πιο εύκολη την καθημερινότητα των αθηναίων, προβαίνοντας σε μαζική χρήση των νέων τεχνολογιών στις συναλλαγές με τους δημότες (από την έκδοση πιστοποιητικών έως την επίλυση μικροπροβλημάτων σε κάποια γειτονιά).
Να εκμεταλλευτεί την καλή του σχέση με την σημερινή Υπουργό ΠΕΚΑ, κ. Μπιρμπίλη και να υλοποιήσουν μαζί (και όσο πιο γρήγορα μπορούν) το πρόγραμμα "Αθήνα 2014", πάντα σε αγαστή συνεργασία με τους κατοίκους, τον ΟΡΣΑ, τα κινήματα.
Να αναδείξει τις περιοχές τουριστικού και πολιτιστικού ενδιαφέροντος και να αγκαλιάσει το σύγχρονο και άκρως ελπιδοφόρο καλλιτεχνικό κίνημα της πρωτεύουσας.
Να διασφαλίσει την πρόσβαση των πολιτών σε ελεύθερους χώρους, όχι με πυροτεχνήματα τύπου ΝΑΤ, αλλά με προγραμματικές δράσεις σε συγκεκριμένες γειτονιές και με συγκεκριμένους στόχους, ώστε να δοθεί λίγη αναπνοή στους κατοίκους που ασφυκτιούν.   

Να αξιοποιήσει καλύτερα τους εργαζόμενους στο δήμο και ιδίως τους "δημόμπατσους", τάσσοντας τους στο πλευρό των ανήμπορων (βλ. βοήθεια στο σπίτι), των φοβισμένων (βλ. επιτήρηση "δύσκολων περιοχών"), των ριγμένων (βλ. έλεγχοι για τραπεζοκαθίσματα, περιβαλλοντική ρύπανση κτλ).
Να μην φοβηθεί και να κάνει πράξη το όνειρο για μια Αθήνα με λιγότερα αυτοκίνητα, ζητώντας επιβολή αντιμέτρων για τον περιορισμό του κυκλοφοριακού και προχωρώντας στη σύσταση δημοτικής (ενδεχομένως) συγκοινωνίας για την εξυπηρέτηση των περιοχών που δεν εξυπηρετούνται από μέσα σταθερής τροχιάς.  
Να προχωρήσει άμεσα σε ξεκάθαρες δηλώσεις για το μέλλον του Βοτανικού και της Αλεξάνδρας, φροντίζοντας να δώσει πειστικές απαντήσεις σε κάθε ερώτημα που σχετίζεται με το παλιό και το νέο γήπεδο του Παναθηναϊκού, την πιθανή νέα Βωβόπολη, την δημιουργία χώρων πρασίνου, τα συνοδά έργα προς επαγγελματικές χρήσεις κτλ.
Και όλα αυτά, πάντα μέσα από ενδελεχείς συνομιλίες με τους πολίτες, υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας για τα οικονομικά του δήμου και τις επιλεγμένες δράσεις του!!!

Όπως έχουν πει πολλοί "ο δρόμος προς την κόλαση είναι στρωμένος με καλές προθέσεις". Ο κ. Καμίνης θα πρέπει να σπάσει αυγά αν θέλει να φτιάξει ομελέτα, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να μάθει πως να τα κρατήσει προκειμένου να μην σπάσουν πριν την ώρα τους και λερωθεί ο ίδιος. Να μην τάξει τα πάντα, ούτε πολλά μεγάλα. Έτσι κινδυνεύει να φανεί αμετροεπής.
Να δεσμευθεί για λίγα μεγάλα και ουσιαστικά, καθώς και για πολλά μικρά της καθημερινότητας. Να γίνει "συνήγορος" όλων των κατοίκων και εργαζομένων της πόλης. Καλή επιτυχία στο έργο του!

Δεν υπάρχουν σχόλια: