17 Νοε 2010

Το χαμένο νόημα του Πολυτεχνείου...

Ημέρα επετείου σήμερα, 17 Νοέμβρη, εξέγερση του Πολυτεχνείου. Πέρασαν κιόλας 37 χρόνια, έσβησαν οι αναμνήσεις, με λιγότερο πάθος ακούγονται τα τραγούδια στις σχολικές συγκεντρώσεις. "Το εμβατήριο που του 'μαθαν να λέει", "Ο Γιόχαν, ο Πίτερ και ο Φράντς", "Το γελαστό παιδί", ακόμα τραγουδιούνται στις επετείους, αλλά τα νέα παιδιά σιγά σιγά χάνουν το νήμα. Για αυτούς περισσότερο νόημα έχει ο χαμός του Αλέξη Γρηγορόπουλου, παρά ένα γεγονός που συνέβη τόσα χρόνια πριν και γέμισε τα έδρανα της βουλής ή/και τα ΔΣ επιχειρήσεων με ανθρώπους όπως η Μαρία Δαμανάκη, ο Νίκος Μπίστης, ο Κώστας Λαλιώτης κτλ.
Χάσαμε το νόημα των γεγονότων της περιόδου εκείνης, που οδήγησε σε δεκάδες θύματα, ο κόσμος και τα νέα παιδιά αποφορτίζουν ολοένα και περισσότερο το συναισθηματικό-πολιτικό περιεχόμενο της δράσης των νέων αψίκορων του Πολυτεχνείου, της Νομικής και των οδομαχιών, των νέων ανθρώπων που σήκωσαν έστω και λίγο το ανάστημα τους στην χουντική πίεση. Το Πολυτεχνείο, δυστυχώς, έπεσε και πέφτει θύμα των μικροσυμφερόντων πολιτικής από όλα τα κόμματα, από όλους τους πολιτικούς φορείς. Όλοι εξαργύρωσαν κάτι από το Πολυτεχνείο. Άλλοι την συμμετοχή, άλλοι την δήθεν συμμετοχή, άλλοι την απέχθεια τους.     
Πως θα πιάσουμε το νήμα από την αρχή και θα μελετήσουμε σοβαρά τα όσα συνέβησαν? Πως θα δοθεί νέο νόημα στην επέτειο? Πολύ φοβάμαι ότι δεν υπάρχει απάντηση. Οι πολιτικές ηγεσίες θα εξαντλούν την παρέμβαση τους στην κατάθεση στεφάνων, η πίκρα και αγανάκτηση πολλών πολιτών θα εκτονώνεται σε πορείες έως την Βουλή και την αμερικάνικη πρεσβεία, οι μπαχαλάκηδες και τα γνωστά-άγνωστα στοιχεία θα βρίσκουν πάντα ευκαιρία για νέα σπασίματα, οι ασφαλίτες θα κάνουν και αυτοί πάρτυ προσαγωγών, προβοκατόρικων ενεργειών κοκ, οι ακροδεξιοί και οι φασίστες θα ζητούν περισσότερα μέτρα καταστολής των ατομικών ελευθεριών.

Κάθε χρόνο τα ίδια, σε ένα γαϊτανάκι μιζέριας.  Και όσο δεν αλλάζει τίποτα, τόσο θα δυναμώνει ένα σύνθημα που διάβασα σήμερα στο facebook από τον φίλο Τάσο Κρομμύδα: "Η γενιά του μνημονίου νιώθει απογοητευμένη για την γενιά του Πολυτεχνείου που μας έφερε ως εδώ".

Δεν υπάρχουν σχόλια: