16 Νοε 2010

Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει

Κατά τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ, κ. Καρατζαφέρη "η ΝΔ στρέφει την Ελλάδα διαρκώς αριστερότερα χωρίς να κερδίζει η παράταξη". Προς επίρρωση του συγκεκριμένου επιχειρήματος αναφέρεται η αδυναμία της ΝΔ να διατηρήσει τα κάστρα της σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και να κερδίσει περισσότερες από 5 περιφέρειες, καθώς και η στήριξη που ατυχέστατα έδωσε ο πρώην υπουργός Καμμένος σε υποψήφιο του ΚΚΕ στην Ικαρία.
Από την άλλη, η ΝΔ κατηγορεί το ΛΑΟΣ σαν "συμπορευτή" και δεκανίκι του ΠΑΣΟΚ, καθότι τάχθηκε υπέρ του μνημονίου. Ενώ τέλος, η Ντόρα Μπακογιάννη θεωρεί ότι η ΝΔ βρίσκεται δεξιότερα από ποτέ. Μύλος!

Δεν μπορώ να πω ότι στεναχωριέμαι ιδιαίτερα από αυτή την κόντρα. Φυσιολογικά πράγματα στην μάχη των ψήφων. Το ΛΑΟΣ θέλει να εμφανίσει μια αριστερόστροφη ΝΔ ώστε να καρπωθεί ψήφους από τους ακραιφνής δεξιούς, η Ντόρα Μπακογιάννη θέλει να υφαρπάξει το κεντροδεξιό κομμάτι της παράταξης, ενώ η ΝΔ συμπιεσμένη προσπαθεί να περιορίσει τις απώλειες και να κερδίσει ένα κομμάτι απογοητευμένων ψηφοφόρων είτε του ΛΑΟΣ είτε του ΠΑΣΟΚ.
Εκείνο που δεν καταλαβαίνουν όλοι αυτοί, ή μάλλον καταλαβαίνουν αλλά δεν τολμούν να ομολογήσουν, είναι πως όντας μέλη ενός φαύλου πολιτικού-κομματικού συστήματος δεν είναι δυνατόν να φερθούν διαφορετικά. Σε ένα διπολικό σύστημα εξουσίας, τα κόμματα που εναλλάσσονται στην εξουσία είναι "υποχρεωμένα" να παίζουν μονίμως δυο μόνο ρόλους. Τους ρόλους του καλού και του κακού, που αλλάζουν ανάλογα με το ποιος βρίσκεται στο τιμόνι. Σήμερα είναι η ΝΔ στο ρόλο του "προστάτη των κατατρεγμένων", χθες ήταν το ΠΑΣΟΚ που πάσχιζε για "την καταπολέμηση των ασύδοτων αγορών", πιο παλιά ήταν οι Φιλελεύθεροι και το Λαϊκό Κόμμα που έπαιζαν το ίδιο παιχνίδι ρόλων! Από κοντά τους και τα μικρότερα κόμματα δορυφόροι που πασχίζουν σαν τις μικρές ύαινες να αρπάξουν ένα κουφάρι που διέλαθε την προσοχή των μεγαλύτερων ζώων της αγέλης.

Βλέπεις, αν δεν παίξουν όπως "πρέπει" αφήνουν ένα μεγάλο κενό στα αριστερά τους, πράγμα που θα σπεύσουν να εκμεταλλευτούν δεόντως τα αριστερά κόμματα. Τότε όμως το πολιτικό σκηνικό μπορεί να εκτραπεί και να λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις, κάτι που δεν επιθυμεί ούτε ο Θεός της ελεύθερης αγοράς, ούτε ο διάβολος των δυτικών εταίρων μας.
Προς θεού, δεν θεωρώ ότι τα αριστερά κόμματα είναι τα ριγμένα της υπόθεσης, ούτε ότι υπάρχει δάκτυλος ξένων από πίσω για να κρατάει την αριστερά δεμένη πισθάγκωνα. Κάθε άλλο. Οι άνθρωποι της αριστεράς έχουν φροντίσει από μόνοι τους να αποτύχουν στην προσπάθεια συσσώρευσης μιας κρίσιμης μάζας υποστηρικτών επί ενός ορθολογικού και καλά τεκμηριωμένου και σχεδιασμένου προγράμματος. Έχουν οι ίδιοι φροντίσει να απαξιώσουν τον χώρο τους και να δαιμονοποιήσουν τις προτάσεις τους, οι οποίες ειρήσθω εν παρόδω κυριαρχούνται (εν πολλοίς) από ένα ανεξήγητο μίγμα μεγαλομανίας, προχειρότητας και αλλότριων συμμαχιών!

Το σημερινό σημείωμα γράφεται απλά για να τονίσω για μιαν ακόμη φορά πως το παιχνίδι είναι σικέ και όλοι βρίσκονται υποχρεωμένοι να παίζουν τους ίδιους και τους ίδιους ρόλους, βαρετούς και άχαρους, υπακούοντας στις τακτικές του "ώριμου φρούτου" και των "συγκυριακών συμμαχιών".
Από την άλλη δεν θεωρώ ότι το πολιτικό τοπίο στην Ελλάδα έχει φτάσει στα όρια του. Μέσα σε αυτό το σκοτεινό τοπίο, φαίνεται πως υπάρχουν σήμερα οι κατάλληλες αντικειμενικές συνθήκες για δημιουργία νέων δυνάμεων και ριζική μετάλλαξη των σημερινών φθαρμένων πολιτικών ιδεολογιών και λόγων. Το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα μπορεί να αλλάξει. Για να δούμε ποιος/οι θα τολμήσουν πρώτοι!


* Η φωτογραφία προήλθε από το ιστολόγιο http://psuxhbathia.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: