Ιδρύθηκε λοιπόν η Δημοκρατική Συμμαχία, το κόμμα που έχει προσωρινό πρόεδρο, καθώς όπως είπε η κ. Ντόρα Μπακογιάννη ο πρώτος πρόεδρος θα αναδειχθεί στην ιδρυτική διάσκεψη του κόμματος τον ερχόμενο Μάρτη.
Σχεδόν ακέφαλο το νέο κόμμα, δηλαδή, μιας και όπως όλοι γνωρίζουμε, στην πολιτική ένας "προσωρινός", είτε πρόεδρος, είτε υπουργός, είτε δήμαρχος είναι πρακτικώς αδύνατο να ασκήσει ουσιαστικά τα "προσωρινά" του καθήκοντα.
Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι το κόμμα δεν είναι ακέφαλο. Έχει και παραέχει πρόεδρο, καθώς πρόκειται για ένα κόμμα απολύτως προσωποκεντρικό. Ένα κόμμα που υπάρχει και ζει αποκλειστικά και μόνο για την Πρόεδρό του. Φοβάμαι, όμως, πως τα υλικά που διαθέτει η ΔΗΣΥ είναι περιορισμένης δυναμικής. Μια οσμή μπαγιάτικου αναδύεται στο άκουσμα των πρωτοκλασάτων στελεχών.
Θεωρητικά, το άσχημο κλίμα στην κοινωνία κατά των κοινοβουλευτικών σχηματισμών θα έπρεπε να λειτουργήσει υπέρ του νέου κόμματος, δυστυχώς όμως για αυτό απαρτίζεται από τα ίδια ακριβώς πολιτικά στελέχη που οι πολίτες αποστρέφονται. Συν τοις άλλοις έχει την "συγκυριακή" ατυχία να καταλαμβάνει έναν χώρο στο πολιτικό στερέωμα διόλου ευχάριστο και λαοφιλές. Κεντροδεξιά και φιλελεύθερη η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ, άρα απολύτως πακτωμένη ανάμεσα στα κύρια αίτια της δυσπιστίας των πολιτών, ανάμεσα δηλαδή στο "φιλελεύθερων αποχρώσεων" ΠΑΣΟΚ και την "λαϊκή" ΝΔ.
Δεν νομίζω ότι θα μακροημερεύσει το ΔΗΣΥ και όσο περισσότερο θα αργούν οι εκλογές τόσο πιο πολύ θα φθείρεται το κόμμα, έρμαιο της αντιφατικής έννοιας "φρέσκο από πολυκαιρισμένα υλικά".
Από την άλλη βέβαια, στην παρούσα φάση, η κ. Μπακογιάννη περιμένει απλά να διασωθεί πολιτικά, δηλαδή να καταφέρει να μπει στη Βουλή με ένα μικρό 3-5%. Να μπει και να γίνει ρυθμιστής των εξελίξεων στη νέα Βουλή, που λόγω εκλογικού νόμου σχεδόν αποκλείεται να αναδείξει αυτοδύναμη κυβέρνηση.
Δεν είναι απίθανο να τα καταφέρει. Έχει σημαντική διείσδυση στην Κρήτη και την Ευρυτανία, καθώς και στην Α' Αθήνας.
Μετά όμως, τι? Θα επαληθευθεί η ρήση του Αβέρωφ "όποιος φεύγει από το μαντρί, τον τρώει ο λύκος", θα ξαναγυρίσει μελλοντικά στον φυσικό χώρο της, όταν ο κ. Σαμαράς αποτύχει είτε να κερδίσει τις εκλογές είτε να κυβερνήσει (αν ποτέ κυβερνήσει) ουσιαστικά, θα αποσυρθεί από την πολιτική ανοίγοντας δρόμο στο νυν δήμαρχο Καρπενησίου, θα καταφέρει να γίνει επιτέλους Πρωθυπουργός, έστω για λίγους μήνες? Για να δούμε...
ΥΓ. Όλα τα μικρά κόμματα θέλουν να παίξουν το ρόλο ρυθμιστή. Αυτό επιδιώκει το ΔΗΣΥ, το ΛΑΟΣ, η Δημοκρατική Αριστερά, ακόμα και οι Πράσινοι. Η "ρύθμιση" όμως των πολιτικών εξελίξεων από το Α ή Β μικρό κόμμα μπορεί εύκολα να εκπέσει στο επίπεδο της αλλαζονείας και της στείρας αυταρέσκειας. Και τότε κακό του κεφαλιού τους!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου