12 Οκτ 2010

Ο Γεώργιος Παπανδρέου και η απελευθέρωση της Αθήνας


Σαν σήμερα, 12 Οκτώβρη 1944, η Αθήνα ελευθερώθηκε από την γερμανική κατοχή. Ήταν η ημέρα που οι γερμανοί παράτησαν την πόλη και ξεκίνησαν την σύμπτυξή τους προς το βορρά.
Όπως πολύ ορθά αναφέρεται στην ιστοσελίδα sansimera.gr, η απελευθέρωση της πόλης οριστικοποιήθηκε χωρίς πολλές τυμπανοκρουσίες, κατά τις 9.15 το πρωΐ, όταν ένας στρατιώτης ανέβασε στον ιστό της Ακρόπολης την ελληνική σημαία.
Εξηνταπέντε χρόνια μετά, στις 12 Οκτωβρίου 2009, ο νεοεκλεγείς τότε Πρωθυπουργός της χώρας, κ. Γιώργος Παπανδρέου, ανέβηκε στην Ακρόπολη να αποτίσει φόρο τιμής, προβαίνοντας όμως και σε ένα μεγάλο λάθος, καθώς σχολίασε πως ήταν ο "Γεώργιος Παπανδρέου, ο γέρος της δημοκρατίας" αυτός που ύψωσε την σημαία στην Ακρόπολη.
Μεγάλο ιστορικό σφάλμα, καθώς ο Γεώργιος Παπανδρέου έφτασε στην Αθήνα μόλις 6 ημέρες μετά, στις 18 Οκτώβρη. Τότε ναι, ανέβασε επίσημα την σημαία στην Ακρόπολη (όπως βλέπετε στην πιο πάνω φωτογραφία), εκφώνησε μάλιστα και λόγο στην Πλατεία Συντάγματος, τον οποίο μπορείτε να βρείτε μεταξύ άλλων στο σχετικό με την απελευθέρωση αφιέρωμα της Καθημερινής.
Το λάθος, όμως, παραμένει γιατί ο Γεώργιος Παπανδρέου ο παλιότερος δεν ήταν στην πόλη όταν αυτή απελευθερώθηκε, παρά μόνο έφτασε στη συνέχεια ως -όπως απεδείχθη- πειθήνιο όργανο της Λονδρέζικης πολιτικής σκηνής.
Κρίμα, γιατί αν τηρούσε στο ελάχιστο τα όσα περιέχονταν στην ομιλία του από το περβάζι του κτιρίου όπου σήμερα στεγάζεται το Public, η Ελλάδα θα ήταν σήμερα ένας πολύ καλύτερος τόπος.
Αντί της "λαοκρατίας" και της "εθνικής ένωσης" που εξήγγειλε, ακολούθησε η όξυνση, τα Δεκεμβριανά, οι σφαγές. Και όταν ο Παπανδρέου εξετέλεσε το σκοπό για τον οποίο αναρριχήθηκε στην εξουσία αφέθηκε στην αντιπολίτευση έως το 1963, οπότε και ανέλαβε ξανά τα ηνία του κράτους.
Πολλοί κρίνουν θετικά τον Γεώργιο Παπανδρέου και τον εξυψώνουν σε "γέρο της δημοκρατίας". Για μένα όμως, ο γέρος πριν γεράσει ήταν νέος, και τα όσα έπραξε στα "νιάτα" του δεν ήταν καθόλου, μα καθόλου, δημοκρατικά.

1 σχόλιο:

nikos είπε...

Ο παππους μου τον έλεγε απλά .. παπατζής