26 Οκτ 2010

Τι έμαθα από τη χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού

Ότι κουράστηκα και είπα να απέχω από το ιστολόγιο, τσουπ σκάει μύτη η διακαναλική συνέντευξη του Πρωθυπουργού και καπάκι, οι αποκλειστικές δηλώσεις Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ. 

Πολλοί φίλοι μου θεώρησαν πως ο κ. Παπανδρέου έχασε πόντους από το δίλημμα που έθεσε περί πρόωρων εκλογών. Προσωπικά διαφωνώ! Όχι γιατί πιστεύω πως οι πολίτες έντρομοι θα κατέβουν στις κάλπες στηρίζοντας τους υποψηφίους του κυβερνώντος κόμματος. Κάτι τέτοιο αποκλείεται να γίνει. Απλά, αναλύω διαφορετικά την κατάσταση και θεωρώ πως ο Πρωθυπουργός θα βγει κερδισμένος.
Καταρχήν το μήνυμα Παπανδρέου δεν πήγαινε στο σύνολο του ελληνικού λαού, αλλά στους αδρανείς το τελευταίο διάστημα κομματικούς μηχανισμούς. Με την απειλή περί πρόωρων εκλογών τους έτριξε τα δόντια και ζήτησε να δραστηριοποιηθούν εντονότερα τις 13 μέρες που απομένουν, ώστε να φέρουν αρκετά πρόβατα πίσω στο μαντρί. Νομίζω ότι τα περισσότερα στελέχη του ΠΑΣΟΚ κατάλαβαν το περιεχόμενο της προειδοποίησης και θα φροντίσουν με τους γνωστούς τρόπους (ταξίματα, κινδυνολογίες, τηλεφωνικές οχλήσεις κτλ) να εξασφαλίσουν την "νομιμοφροσύνη" των πάλαι ποτέ καταγεγραμμένων ψηφοφόρων του κόμματος.
Κατά δεύτερο, είμαι σίγουρος ότι αρκετοί απογοητευμένοι πολίτες απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο από τα όσα άκουσαν χθες (εδώ που τα λέμε απογοητεύτηκαν ακόμα περισσότερο που δεν μπόρεσαν να δουν "Το νησί", αλλά αυτή είναι άλλη συζήτηση). Αυτοί οι πολίτες ή μάλλον αρκετοί από αυτούς, ενδέχεται να εξέλαβαν την προειδοποίηση του κ. Παπανδρέου ως ένα μέγα δίλημμα για την πορεία του τόπου. Όμως, το χειρότερο που μπορείς να κάνεις αυτή τη στιγμή σε έναν μέσο Έλληνα είναι να του θέτεις τέτοιους προβληματισμούς, καθότι δεν είναι σε θέση να τους διαχειριστεί. Υποθέτω λοιπόν ότι κάποιοι -όχι και λίγοι- θα επιλέξουν να μην ψηφίσουν, έχοντας ως πρόσχημα την πλήρη απογοήτευση και απέχθεια για το πολιτικό σκηνικό και ως αφορμή το "τελεσίγραφο" Παπανδρέου. Με την αποχή, αρκετοί Έλληνες θα αποτινάξουν την ευθύνη από πάνω τους ("εγώ δεν ψήφισα, δεν φταίω"), ενώ η κυβερνώσα παράταξη θα βρεθεί ευνοημένη καθώς κανένα κόμμα δεν θα καρπωθεί την ψήφο αποχής.  
Κατά τρίτο, η συνέντευξη Μητσοτάκη έδωσε σίγουρα το έναυσμα σε αρκετούς "μητσοτακικούς" να αγωνιστούν διπλά και τρίδιπλα για να παραμείνει χαμηλά ο "λίγος" κατά τα λεγόμενα Μητσοτάκη, κ. Σαμαράς. Άπαξ και διατηρηθεί η απόσταση ασφαλείας μεταξύ του πρώτου και του δεύτερου κόμματος, ακόμα και αν τα συνολικά τους ποσοστά καταποντιστούν, ο κ. Παπανδρέου θα έχει κάθε λόγο να αισθάνεται δικαιωμένος για την πολιτική που ασκεί και ως εκ τούτου θα θεωρήσει πως το πολιτικό σκηνικό δεν έχει αλλάξει...
Εδώ θα είμαστε την Κυριακή 7 Νοέμβρη να δούμε τι τελικά θα γίνει, αν και νομίζω ότι το βράδι εκείνης της Κυριακής όλοι μα όλοι θα "μείνουν ευχαριστημένοι". Ο καθένας για τους δικούς του ανεξήγητους λόγους!

Τώρα θα μου πείτε, καλά όλα αυτά, αλλά εσύ συμφωνείς με τα όσα ελέχθησαν στην χθεσινή συνέντευξη του Πρωθυπουργού; Η αλήθεια είναι πως όχι, δεν έμεινα καθόλου ευχαριστημένος. Όχι τόσο για την "απειλή" περί πρόωρων (έχω συνηθίσει τέτοιες "βολές"), αλλά γιατί κάθε δεύτερη πρόταση άκουγα την φράση "πράσινη ανάπτυξη".
Είμαι της άποψης πως η πράσινη ανάπτυξη δεν μπορεί να διατυμπανίζεται συνεχώς και να γίνεται ο εύκολος μπαλαντέρ. Χρειάζονται πράξεις και έργα, ώστε να μην απαξιωθεί η έννοια της "πράσινης ανάπτυξης" στα μάτια της κοινής γνώμης. Θερμή παράκληση λοιπόν στον κ. Πρωθυπουργό να ομιλεί λιγότερο για το πρασίνισμα των πολιτικών και να πράξει περισσότερα σε αυτόν τον τομέα. Πάντα υπό συνθήκες απόλυτης διαφάνειας και ορθού προγραμματισμού, χωρίς φαστ τρακ και λοιπές αστακομακαρονάδες!

Δεν υπάρχουν σχόλια: